maanantai 15. huhtikuuta 2013

Lasten hammastahnat - Hammaspeikot lakoon, ei niitä pääse pakoon...

Meillä lauletaan lähes joka ilta Titi-nallen hammaspeikkoa, jotta puolitoistavuotiaan hampaat saadaan pestyä ilman suurta tappelunnujakkaa, koska nehän nimittäin pestään. Viskasin lasten parabeenitahnan mäkeen jo aikaa sitten, ja aloin pohtia millä niitä hampaita pidetään puhtaina ilman tarpeettomia myrkkyjä (fluorihan on myös myrkkyä) - markkinoilla, kun on monenlaista vaihtoehtoa.

Meiltä löytyy tällä erää tuubit Salutemin, Elmexin, Weledan ja Dr. Hauschkan lastentahnoja. 


kuva: täältä


Weledan lastentahnan*) vaikuttavat ainesosat ovat pii ja kehäkukka. Pii ehkäisee plakkia ja kehäkukkauute hoitaa ikeniä. Tämä tahna on kehitetty yhteistyössä hammaslääkäreiden kanssa. Se on tarkoitettu erityisesti maitohampaiden hoitoon. Ei sisällä fluoria eikä myöskään nieltynä vahingoita vatsanlimakalvoja. Tämä maistui molemmille tytöille.

kuva: täältä

Dr Hauschkan*) Med Appelsiini hammasgeelissä ruusuvesi, appelsiininkukkavesi ja taikapähkinävesi vahvistavat suun limakalvoja, tyrnimarja auttaa vahvistamaan ikeniä. On hammaslääkärien testaama. Ei sisällä fluoria. Sitruunainen tuoksu ja maku. Viisivuotias ei tykännyt tästä, eikä suostunut harjaamaan hampaitaan tällä tahnalla. Puolitoistavuotiaalle meni kyllä.


kuva: täältä

Lasten Salutem erikoishammastahnassa on xylitolia, luonnonbetaiinia ja 1,5-6 -vuotiaille suositeltu 1000 ppm fluoria. Tahnasta sanotaan, ettei sen nieleminen ole haitallista. Tahna ei vaahtoa liikaa, jolloin pesua on helppo jatkaa ilman, että tarvitsisi välillä sylkeä. Tätä myydään apteekeissa. Tämä tahna meillä on päivittäisessä käytössä viisivuotiaalla. 

Salutemista sanotaan myös, että SALUTEM Fluor hammastahna oli selvä testivoittaja Kuluttaja -lehden testissä, jossa oli mukana kaikki Suomessa myynnissä olevat hammastahnat. SALUTEM hammastahnoissa on "kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään turhaa". Tämä koskee myös pakkausta ja koko valmistusketjua. Salutem erikoishammastahnat sisältävät siis fluorin ja xylitolin lisäksi ainutlaatuista kotimaista luonnon betaiinia, joka hoitaa ja kosteuttaa suun limakalvoja.


kuva: täältä


Elmexin lastentahnassa huom! uusi koostumus (ei sis. parabeeneja) on vähemmän fluoria kuin Salutemin tahnassa eli tätä käytämme nyt puolitoistavuotiaalla - hammaslääkärin suosituksesta. Sisältää 500 ppm amiinifluoria. Tähän ei ole myöskään lisätty mitään hedelmäaromeja, jotta tahnaa ei tee mieli syödä. Kerroin hammaslääkärille, että puolitoistavuotias käyttää Salutemia, niin hän suositteli vielä vähempää fluorimäärää. Siksipä käytössä on nyt tämä.

Luontaistuotehammastahnoja suosittelevat toteavat, että fluoria saa muualtakin kuin tahnoista - hammaslääkärit kysyvät, miksi harjata hampaita lainkaan, jos tahnassa ei ole fluoria. 

Se mikä vähän mietityttää, vaikka fluorista en uskalla luopuakaan, on se, että fluorista tulee tietyn pitoisuuden ylittäessään myrkyllistä. Fluori on kuitenkin ihan ookoo pieninä määrinä ja pois syljettäessä. Puolitoistavuotiashan ei tosin sylje ja purskuttele tahnaa pois suustaan, vaan nielee sen. Näin teki myös monta vuotta viisivuotias. Klunks.

Mitä tahnaa teidän muksujen harjoihin laitetaan? Kiinnitätkö huomiota fluorimäärään tai hammastahnan ainesosiin?
 
Kiinnostuneille ja viidelle nopeimmalle voisin lähettää pienen näytteen Lasten erikoishammastahnaa Salutemia.

11 kommenttia:

zirk kirjoitti...

Salutem kiinnostaa! Tää on mulle tarttis-tehrä-jotain-osastoa. Lasten Elmexiä olisin jo ostanut, jos olisin löytänyt. Apteekista varmaan löytyis täällä, missä Cittari ei ole hyvin varusteltu. Itsekin käytän Elmexiä, koska ei pysty väksympiä myrkkyjä käyttään. Mielenkiintoista sikäli sitten se, että lapset ovat saaneet ilmeisestikin myrkkytahnoja. Olen hupsusti uskotellut itselleni niiden olevan lällykamaa vaan ei. Kiitos Ripu, seuravaksi minunkin poikani saavat turvallisia tahnoja.

Ripu kirjoitti...

Zirk: Ole hyvä vaan. Nämä on näitä, kun ei voi ruokakauppojen valikoimaankaan aina luottaa. Tuota Elmexiä tosiaan on ainakin apteekeissa, mutta pitäisi olla myös isommissa ruokakaupoissa. Kannattaa muuten katsoa, että on tuo UUSI koostumus. Vanhassa (myöskin hammaslääkärin meille antamassa näytteessä) on vielä niitä pahoja parabeeneja.

Hei laitappa sähköpostiin osoitetta niin mä laitan sen tahnanäytteen.

Salutemilla on myös herkille suille aikuistenkin tahnoja. Niissä ei ole myöskään makuaineita tai muutakaan ylimääräistä.

Jenny kirjoitti...

ööh... nyt tuli huono omatunto.. meillä meinaan pestään herra hakkaraisella? tai pepsodentin lastenhammastahnalla... enpäs oo näitä ees aiemmin aatellu :O Voisin ottaa näytteen ja testata tuolla uhmisneljäveellä :)

Ripu kirjoitti...

Jenny: Hieno juttu, että löytyy kiinnostusta vähän turvallisimmille - in my opinion - vaihtoehdoille. Koskaan ei ole liian myöhäistä, etenkin kun kyseessä on lapset. Laita vaan sähköpostiin antakee.armoo (a) gmail.com osoite.

Nitta kirjoitti...

Meillä lapsella ollut alusta asti käytössä Salutem. Lapsi on mega-allerginen ja selvitysteni mukaan tuossa on vähiten maku ym. aromeita. Se on sopinut ja sillä on menty. Pysyvienhampaiden puhkeamisen jälkeen (siis ihan ekan) hammaslääkäri kehoitti siirtymään aikuisten versioon ja se on nyt käytössä. Lapsi sylkee hammastahnan pois, mutta ei huutele suutaan. Itselläni käytössä apteekin Emmelle.

mehtäemäntä kirjoitti...

Meillä laitetaan ihan tavallista pepsodenttia tällä hetkellä. kupus otti ja työnsi vessan pönttöön mein salutemit :/ päätin siis että laittakoon seuraavalla kerralla edes halvempaa tahnaa :D

Ripu kirjoitti...

Nitta: Kiitos kommentista. Se on just kuten mainostavat, että siinä tahnassa ei ole mitään ylimääräistä, joten sopii varmaan parhaiten, jos on allergioita tai tuoksuyliherkkyyttä tms.

Mehtäemäntä: Ounou. Salutem ei onneksi ole ihan mahdottoman hintaista, muistaakseni jotain 5-6e tuubi, mutta ei sitä sentään pönttöön viittis tuhlata. :S

Maiju kirjoitti...

Muakin kiinnostaa Salutem! Meillä on yläkerrassa 1,5-vuotiaalla samaa Elmexiä, kun se oli ainoa, jossa oli tarpeeksi vähän fluoria. 5-vuotiaalla on ylhäällä Haisulitahnaa, jossa parabeeneja (käytetään se loppuun) ja alhaalla jotain lasten Pepsodentia, jota sitten välillä käyttää myös se 1,5-vee. Fluoritonta en uskaltais ostaa, ettei mennä ojasta allikkoon.

Ripu kirjoitti...

Maiju: Laita vaan sun osoite, niin laitan näytteen. Minäkään en uskalla käyttää fluoritonta, vaan sepä se, että on sellainen tahna, jossa on tarpeeksi, mutta ei liikaa fluoria, eikä muita turhia myrkkyjä.

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen hiljattain herännyt näihin hammastahnojen ym lisäaineisiin. Toistaiseksi on käytetty Oxygenol -muumitahnoja, joilla on edes vähän saatu lapsia innostettua hampaiden pesuun. Lapset 2v ja 4v. Lisäaineettomat tahnat kyllä kiinnostavat, joten kiitos mielenkiintoisesta yhteenvedosta. Täytyykin testailla tuota Salutemia. Osaatkos sanoa onko siinä kuitenkin aineita,jotka estävät bakteerien kasvamisen tahnassa vai pääsevätkö ne sitten jylläämään tahnatuubissa? -Suvi

Riikka kirjoitti...

Suvi, kiva kun löysit tänne. Meillä on edelleen käytössä Salutem ja Elmex. Salutemissa ei ole makuaineita eli se ei maistu yhtään miltään, Na-lauryylisulfaattia, eikä väriaineita, mutta ja en ole ajatellut tuota tuubiasiaa, mutta on niissä jotain säilöntäaineita, koska niissä on päiväystä kuitenkin reilusti.