perjantai 6. heinäkuuta 2012

Seuratkaa keltaista viivaa


Tällä viikolla kävimme jälleen ihmettelemässä lapsen atooppista ihottumaa. Odotukseni olivat erittäin korkealla, astelimme nimittäin ihan Iho- ja allergiasairaalan ovista sisään. 


Taustaa tälle tarinalle sen verran, että neljävuotiaalle ilmaantui täysin yllättäen (ja pyytämättä - sori mun on pakko aina lisätä tuo, kun se on ihan klassikko) viime joulukuussa sellainen ihan pieni punainen kuiva kohta toisen käden rystyseen ja sitä kutitti. Lapsi raapi ihon auki ja pian ihottumaa olikin molemmissa käsissä ja käsi- ja olkavarsissa sekä kasvoissa. Ihottuma on ollut yleensä infektoitunut, koska iho on ollut lähes aina auki lukuunottamatta viimeistä kuukautta. 

Aluksi hoidimme ihottumaa tyyliin jollain Bebanthenilla (joka on minun takuuvoiteeni niin kasvonaamioissa kuin missä tahansa pyllynhankaumassa - ei minun, vaan lasten). No nyt ei Betsku pärjännyt tälle pirulaiselle, vaan niin astui Sibsku (Sibicort) kuvioon. Kävimme talven ja kevään aikana usean kerran lääkäreillä - niin terveyskeskuksen kuin yksityisen - ja nyt viimeisimpänä jo ed. mainitussa lafkassa.
 
Täytyy sanoa, että Iho- ja allergiasairaalan lastenyksikön puitteet saivat täydet pinnat. Neljävuotias viihtyi enemmän kuin hyvin. Odotustilassa oli leluja ja erityinen Askarteluhuone, jossa oli paljon erilaisia askartelumatskuja. Seinällä oli mm. Jani-Petterin kuva, johon neljävuotias ilahtuen totesi, että JES! Jani-Petterikin on ollut allergiatesteissä! 

Tapasimme hoitajan, lääkärin ja pahan tädin, jonka pään neljävuotias totesi halkaisevansa prick-testien jälkeen. En voinut muuta kun todeta, että ymmärrän hänen tunteensa täysin. Jälkeen päin mietin mistä tuommoinen ajatus oli tullut neljävuotiaan päähän. Oh well. Allergiatesteissä ei näkynyt mitään, mutta toisaalta testattiin vain tietty perussarja. Ei esim. epäilemääni suklaata (eikö olisi ilkikurista, jos tällaisen suklaan suurkuluttajan lapsi olisi allerginen suklaalle?). Testit menivät kuten olin odottanut. Lapsi sai jälleen takuutrauman. Jes äiti. En edellenkään valmistellut lasta sanomalla, että testeissä kuules pistetään viistoista kertaa, vaan muotoilin asian hiukan toisin. Ampukaa vaan, mutta en olisi saanut tyttöä edes ratikkaan, jos faktat olisivat olleet tiedossa.

Lääkäri oli vastusteluistani huolimatta sitä mieltä, että kortisonia vaan peliin, laitetaan nyt jotain uuttakin Sibskun kanssa ja sit jos ei auta, niin palataan asiaan. Ei auttanut minun pihinät siitä, että ei ole tähänkään asti auttanut, kun huiliviikolla tulee kutina aina takaisin vielä pahempana. 

Onko kenellekään tuttu Elidel? Tämä on niitä ns. muusivoiteita, johon pyysin reseptiä. Lääkäri totesi siihen, että se on kuulkaas kallis voide. Mitä, mitä, mitä? En saanut siis siihen reseptiä. Olisiko auttanut, jos olisin sanonut, että kyllä minun mieheltäni sen verran löytyy tai meillä on vakuutus? Vai mistä tämmöinen?

Ystäväni vinkkasi minulle Orionin Hyvän Salvan tehonneen heillä ja sain häneltä tuubin kokeiltavaksi. Ihottuma on kuukaudessa selvästi rauhoittunut ja olen vakuuttunut, että sinkkiä sisältävä salva on oikeasti hyvää. Kortisonia en ole laittanut sitten toukokuun. Totesin lääkärille huomioni ja sain vastaukseksi tuhahduksen ja käden heilautuksen. Nyt laitatte vaan sitä kortisonia.  Mutisten ja rutisten, näillä*) mennään (Hyvä Salva etunenässä  - juuri näin!).

*) Tuubeista viisi (5) on kortisonia sisältäviä.

16 kommenttia:

jarna kirjoitti...

Mistä ostit sitä Hyvä Salvaa? Tai mistä sitä siis voi ostaa?

Meille tuo sairaala on tuttu, olemme vakkariasiakkaita. Muusivoiteita en enää laittaisi vaikka aseella uhkailtaisiin! Meidän talikromuusikokeilu (Protopic) päätyi ikävästi. Paitsi että pikkuinen tuubi maksaa 100e, se myös provosoi satoja ja satoja molluskoita Nöpön kaikille ihoalueille, joista osa infektoitui ja jouduttiin syöttämään antibioottia jne. Huhheijaa! Alkuun kukaan lääkäri ei uskonut minua, kun tein havaintojani: aina muusivoiteen aikana molluskoita alkoi lisääntyä kuin sieniä sateella. Lopulta eräs mukava vanhempi naislääkäri vaisusti totesi, että nyt kannattaisi ehkä kokeilla voiteen poisjättöä...kun JOS se aiheuttaakin niitä molluskoita, kuten olin epäillyt. No, jätettiin voide pois ja kuukaudessa molluskat HÄVISIVÄT! Vain ikäviä arpia jäi sinne tänne, mm- vatsaan tosi paljon. Onneksi ei kasvoihin. Nimittäin silmäluomissakin oli muutamia molluskoita. Yksi silmälääkäri kirjoitti lähetteen LEIKKAUKSEEN, jossa NUKUTUKSESSA olisi napsittu näpyt pois. Sitä en ihan purematta niellyt, vaan halusin toisen lääkärin mielipiteen, joka oli aivan päinvastainen. Ei sitten leikattu ja näpyt tosiaan hävisi, kun muusit jätti pois.

Verenpainehan tässä nousee, kun muistelee kaikkia vaiheita...Nyt meillä on tuo perinteinen kortisonikuureilu, joka tuntuu ihan lasten leikiltä noiden muiden kokeilujen jälkeen. Iho on nykyisin kuitenkin aika paljon parempi kuin pahimmoillaan. Protopiciähän ei määrätä lapsille kuin erittäin vaikeissa tapauksissa (eikä muitakaan muuseja, onneksi!).

Ripu kirjoitti...

Jarna: Hyvä Salva on Orionin ja sitä saa apteekeista. Suosittelen todella! Ei sisällä kortisonia.

Nyt tulee mainos, teksti lainattu laakekaappisi.fi sivulta:

Arkkiatri Arvo Ylppö kehitti Hyväsalvan vuonna 1931. Hyväsalvaa kokeiltiin Helsingin lastensairaaloissa hyvällä menestyksellä ja neuvoloiden välityksellä sen maine kiiri pian kaikkialle Suomeen. Hyväsalvaa käytettiin ihottumien, hautumien ja maitoruven hoitoon. Hyväsalva sai siirtyä perusvoiteiden alta 10 vuotta sitten, kun sen valmistus lopetettiin. Orionin 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Hyväsalvaa on valmistettu rajoitettu erä ja sitä on jälleen saatavilla apteekeista.

Käyttöaihe: rauhoittaa ja suojaa kuivaa, ärtynyttä ihoa. Voide on vedetön ja se on valmistettu ilman väri- ja säilöntäaineita.


Hyvää Salvaa nyt kaapit täyteen vielä kun ehtii!

Olipa ikäviä kokemuksia teillä Protopicista. Huh! Minä olen kuullut hyvää kaverilta siitä Elidelistä, mutta nämä tietysti tosi yksilöllisiä, miten tehoavat. Muusivoiteissahan oli myös jotain kyseenalaista, kun niitä ei ymmärtääkseni ole ollut vielä kovinkaan kauan käytössä.

Itse en haluaisi kasvavalle lapselle lötjätä kortisonia enkä muitakaan kyseenalaisia lääkevoiteita. Toivotaan, että nämä inhottavat ihottumat jäisivät tämän kesän myötä unholaan ja ensi talvi pärjättäisiin ihan perusvoiteella. :)

jarna kirjoitti...

Niin, kyllä siinä on puun ja kuoren välissä, kun lapsella on kovin pahat ihottumat eikä mikään auta. Kutinat ovat olleet Nöpölläkin välillä niin sietämättömät, että kierii pitkin lattiaa ja ulvoo tuskissaan. Onneksi ei viime aikoina, noista ajosita alkaa olla jo jonkin verran aikaa. Mutta siinä kohtaa ottaa kyllä vastaan apua, jos tarjotaan, kokeilee melkein mitä vaan.

Itsellä on ollut atopia ekaan odotukseen asti ja olen todella joutunut käyttämään ihan pienestä asti kortisonia, siksi en ehkä pidä sitä niin järkkypahana. Minulla tosiaan parani iho ekan raskauden myötä ja on myös pysynyt hyvänä. Kiitos siitä! :)

Talikromuusin on todettu aiheuttavan erilaisia ihomuutoksia herkästi, kuten herpeksiä ja ruusuja. Nyttemmin listaan lisätään myös oontelosyylät, kun teimme haittailmoituksen lääkärin ehdotuksesta.

On myös todettu aiheuttavan mahdollisesti syöpää! Että sellasta. Tottakai lääkärit hyssyttelivät asiaa. Ja kun ei näyttänyt olevan oikein hyvää hoitoa, lääkärit olivat Nöpön ihosta ymmällään. Sittemminhän puhtaiden prickien jälkeen pyynnösäni teetettiin puolen vuoden kuluttua uudet ja sieltä löytyi koivuallergia pahinta laatua sekä vielä myöhemmin myös kananmuna kotona, kun pullia voidellessa tuli jörjetön reaktio.

Kiitos tuosta Hyvä Salva-mainoksesta. Pitää mennä ostamaan ja kokeilla.

Ripu kirjoitti...

Se on just niinkuin sanot, että sitä kokeilee melkeinpä mitä vaan, jos on lapsi tuskissaan.

Oletko käyttänyt Nöpöä Suolahuoneessa tai self-made suolakylvyissä (merisuolaa ammesseen)? Meillä helpotti kutinaa tosi paljon. Tähän sain myös lääkäriltä paheksuntaa, että enkö minä älyä sen kuivattavan ihoa. Ällyyn, ällyyn. Huoh!

Joo kyllä nuo muusivoiteet on vielä siellä harmaalla. Kortisonin haitat tiedetään hyvin pitkälti ja käytetään, jos pakko on. Meillä onneksi kutina on tällä hetkellä oikeastaan olematonta. Eli tilanne on kiitollinen. Läiskistä yritämme vain päästä eroon, jospa sillä pääsisi koko ihottumasta. Oma diagnoosini on ns. kolikkoihottuma/läiskäekseema/eczema nummulare (kröhm!). On prikulleen samannäköinen. Toivon vaan, ettei kesto ole 6-12 vuotta. Huokaus.

caelia kirjoitti...

Meillä on perheessä ollut myös atooppista ihottumaa (isäni) ja itselläkin tosi herkästi kuivuuteen ja ihottumaan taipumusta. Bebekin näyttää perineen jos ei nyt ihan atooppisen ihon niin jotain sinne päin. Oletko kokeillut luontaistuotekauppojen voiteita? Vinkataan nyt vähän kotiin päin, mutta ainakin oman työnantajani Luontaistuntijoiden valikoimissa on Kräuterhof-merkkisiä voiteita, jotka auttavat tosi hyvin kutinaan ja kuivuuteen. Tämä esim. on oma lemppari ja ainakin meidän perheessä toiminut loistavasti

http://www.luontaistuntijat.fi/TUOTERYHMITTAIN/Kosmetiikka/Krauterhof_Balsami_kuivalle_ja_pykineelle_iholle

Kehäkukka- ja arnikkivoidekin ovat kokeilemisen arvoisia.

Ripu kirjoitti...

Kiitos Caelia! Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, etenkin jos on teilläkin toiminut. Voi itkut, jos Bebelläkin on! Meidän ysikuisella oli talvella kylvyn jälkeen tosi kuivat hartiat. Onko vauvoilla hartiat? No olkapäät ainakin. :)

Meillä kokemusta on Weledan Calendulasta, mutta siitä iho vaan ärtyi (talvella) ja Mehiläisen allergologi sanoi, että ei-saa-laittaa-mitään-hajustettuja! Oh well.

Me vedetään nyt tää kortsarikuuri (melkein kirjoitin jotain muuta, hihhih) ja sit taas omat salvat kehiin. Käyn tsekkaamassa vinkkaamasi voiteen. Kiitos, kiitos!

jarna kirjoitti...

Täällä on kokeiltu luontaispuolta ja miljoon erilaista apteekin voidetta ja lukijoiden vinkkejä, aina palataan näköjään kortisoniin.

Tänään menin ja ostin sitä Hyvä Salvaa. Ekat kaksi tuntia se vaikutti hyvältä, sitten karahti sikakuivaksi kaikki paikat, joihin olin sitä lätkinyt (ihottumapaikat). Varmaan se sinkki :/ Ei saatu tästä(kään) apua me, harmi :(

Suolahuuhteluita olen jonkin verran tehnyt, samoin nokkoshuuteita, mutta suolahuoneessa ei olla vielä käyty.

Ripu kirjoitti...

Voi harmitus Jarna, ettei toiminut!

Täällä day 6 Sibskua ja ensi viikolla breikki. Katsotaan mitä tapahtuu.

zirk kirjoitti...

Moikka,

Ei oo hirveesti aikaa olla koneella, joten en lue koko yllä olevaa viestiketjua, vaan latelen mikä meillä on toiminut.
Mulla on aina ja ikuisesti ollut vaihtelevan hyvä/paha atooppinen iho. Veikko on sen perinyt, mutta vielä ollaan kotikonstein pärjäilty.
Johanneksen ja veikon välissä mun iho meni hirveen huonoon kuntoon, joten silloin viimeksi ongelmaa on enempi tutkittu ja toteanpa vaan, että pitkät haistatukset multa kaikki ihotautilääkärit saa.
melkein tukehdun raivosta ajatuksestakin siitä pelleilystä.

Lääkärit hoitavat aina sitä seurausta kortisoneilla, eivätkä syytä. Vaikka atooppinen iho onkin perusyliherkkä ja ärsytyksen syy voi vaihdella, on siihen AINA joku SYY.

Mulla ne aina tyrkyttää kosketusihottumaa, vaikka ihan selkeästi tietyt ruoka-aineet aiheuttaa kans -ja koskeutus (tällä hetkellä muuten kätsyt kosteuspyyhkeet)
Varmaan tiiätkin, mutta aika yleisesti yliherkkyyttä aiheuttaa eksoottiset hedelmät (en ite voi välillä vetää MITÄÄN, kun esim. luumujen pinnassa olevat torjunta-aineet pahentaa), tomaatit, raaka peruna ja porkkana, sokeri, hiiva, valkoinen vilja ja pahimpana lisäaineet pahentaa oireita. (varsinkin ihon ollessa pahana)

että ei ku lisäaineet minimiin ja marjoja hedelmien tilalle, ja lisäksi huolehtia öljyistä sisäisestikin: hamppuöljyä ja oliiviöljyä tms.

Ongelma voiteiden kanssa on se, että niillekin voi yliherkistyä, koska niissä on säilöntä- ja emulgointiaineita. Pahiten allergisoivia voiteita on itse asiassa ystäväsi bebenthen. Ceridal-sarja, jota saa apteekista on siitä hyvä, ettei siinä ole säilöntä-eikä emulgointiaineita ja sikäli se on huolettomampi käyttää.
minusta kaikkein vitsikkäintä omassa tilanteessani on allergisoituminen kortisonille, ja että siihen määrätään kortisonivoidetta. Nih.
ja siksi, että kerroin saavani rakkuloita ja kaamean syyhyn kaikista perusvoiteista, paitsi ceridal-sarjasta, lääkäri määräsi minut voide-ohjaukseen, jossa kerrottiin, että mun kannattais kokeilla, jos TÄLLÄ KERTAA voiteista, joista on 10 vuotta tullut syyhy, ei tulisikaan sitä!!!???

Juttuja, joilla olen onnistunut kortisoni-kierteen katkaisemaan, on tuo ruokavalio ja sen lisäksi ihan vauvojen sinkkivoide käsien ollessa ihan auki. -niinku säki oot sitä hyvä-salvaa käyttänyt.
toinen, mikä on yllättäin hillinnyt syyhyä tosi hyvin, on kookosöljy! siis ihan se ruoanlaittoon tarkoitettu mömmö, jota saa esim. ruohonjuuresta. Se imeytyy nopsaan ihoon ja tuoksuu hyvälle ja oikeesti auttaa syyhyyn.

lapsen kanssa on tietty hankalaa tietää syitä ja seurauksia ja oireet ja niiden aiheuttajat ovat yksilöllisiä ja vaihtelevia, mutta anyway, kokeilkaas kookosöljyä.
se on niin kevyttä, että jos iho on kuiva, vois hetki sen laiton jälkeen lätkästä päälle ceridalin lipogeelin, koska siitä jää suojaava kalvo iholle.
ja onneksi sun tyttö on jo melko iso, osaa hän varmasti itsekin jo kertoa jotain.

yksi mitä lääkärit toitottaa on muutes se, että ärtynyt iho ärtyy kaikesta ja rasva saakin kirvellä. olen täysin eri mieltä! sinkkivoide, ceridalit, kookosöljy, ne ei ikinä ole kirvelleet!

noni, tosi sekava selostus, kun olis paljon asiaa ja vähän aikaa...tsemppiä sinne!
saas nähä, miten asiat etenee ton meidän 1,5vee veikkosen kanssa, mut kortisonia vältetään viimeseen saakka!

Sitte ne oireet. pahin on se kaamea SYYHY

zirk kirjoitti...

pöh, viimeinen lause ei kuulunut kommenttiin.
sitä vielä, että Jarna: sinkkivoidetta/sinkkipitoista voidetta kannattaa käyttää ainoastaan ihottuman märkimisvaiheessa ihon ollessa aivan auki.

se kookosöljy sitten on siis eri, kuin se kova voipaketin mallinen köntsä mitä marketeista saa. Se hyvis-öljy on nimenomaan ekopuljuista saatavaa.

jarna kirjoitti...

zirkin kommenttiin: olemme kokeilleet kookos-, oliivi-ja rypsiöljyä ihon hoidossa. Samoin meillä tehdään lisäaineetonta ruokaa. Nöpön suunympäryksen hoidossa paras on ollut valkovaseliini! Sitä reilusti pitkin päivää ja erityisesti yöksi.

Itse olen "allerginen" Bepanthenille, kauhea kuumotus ja kutina tulee, joten sitä ei meiltä löydykään.

Nöpöllä mansikat näkyy hiukan tekevän mkasvoille punotusta, muna samoin.

zirk kirjoitti...

Jarna: minäkin olen valkovaseliinin ystävä!
Harmi, ettei teillä ole noi öljyt toimineet, on se sellaista kokeilemista!

zirk kirjoitti...

Ainiin Jarna oletteko tarkistaneet koivun ristiallergiat? Mullakin todettu koivuallergia- siitä ei tosin tule oireita vaan, sen ristiallergiana raaka porkkana on paha.
Ja hammastahnakin voi aiheuttaa suun ympärille ihottumaa. No, yksilöllisiähän nää on. Sympatisoin pieniä atoopikkoja täysillä koska itselläni oli pienenä todella paha atooppinen iho. Raavin jalat ihan verille ja sit sukat piti liottaa irti jaloista. Karseeta!

Ja Ripu, jos tytölläsi tulee oireita suklaasta , kannattaa googlailla histamiiniyliherkkyys.

Ripu kirjoitti...

Hei suurkiitos kaikille vinkeistä ja ajatuksista pohdittavaksi.

Mulle muuten tuli pari vuotta sitten ekaa kertaa ikinä oireita - ja pahoja koivusta ja omenasta! En pysty nyt edes kuorimaan omenaa.

Zirk: Voi apua, ei varmaan unohdu nuo lapsuusajan ihottumat, jos on noin kamala kutina ollut. Huh. Ja toivottavasti ei tule pahat ihottumat teidän lapsille.

Neljävuotiaalle annoin pitkästä aikaa suklaata pari palasta eikä nyt ainakaan tullut mitään. Katsellaan.

Valkovaseliiniin olen sekoittanut perusvoidetta ja se on oikein hyvä mix ollut myös, kun pelkkä perusvoide kirvelee.

Ceridal ei ole riittänyt ihon ollessa auki ja nyt kun iho on kortisonilla korjattu, niin täytyy ottaa sekin uuteen kokeiluun. Niin ja tosiaan sinkkipohjaisia rasvoja vain kun iho on ärtynyt.

Kookosöljy tulis nyt kokeiluun sekä sen luontaistuoterasva. Jos vaan saisi ylläpidettyä tuota hyvää ihoa. Sitten kun se aukeaa, on niin vaikea saada se kuriin - ilman kortisonia.

zirk kirjoitti...

Totta, ihon mennessä pahaksi ON vaikeaa selvitä ilman kortisonia.
Niitä sisäisesti nautittaviakin hyviä rasvoja pitäis alkaa kittaamaan nyt jo, että olis elimistö hyvin rasvattu talveksi (mulla ja Veikolla), mutta suunnittelun asteella se on...ja tuppaa jäämään.

jarna kirjoitti...

Meillä on 13v:llä pahat alergiat koivun ristikkäisiin, homma on tuttu.