sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Sämpylätyt




Huomenta!

Äitipä päätti viime yönä, että ollapa aamulla suosituin henkilö in da house sämpylän tuoksun herätellessä muun väen. Olin jo kauan ajatellut kokeilla ns. kylmäleipomista, että sörsselit vaan sekaisin ja jääkaappiin yöksi. Sitten silmät sikkuralla soossit pellille ja kah, kohtapa on ihania sämpylöitä pöydässä.

No arvatkaa.

Niin juuri. Eihän nää kohonneet sitten yhtään. Tuli sämpylättyjä, vaikka kohotin 40 asteisessa uunissa puoli tuntia ja sitten 225, I know the drill. Normioloissa leivotut sämpylät onnistuvat aina, että ei tässä nyt leipojassa ollut vikaa. Ja noin niinku tiedoksi, eihän miussa oo koskaan mittään vikkaa, vikkaa, vikkaa.. Hihi. Osuuko syyttävä sormi hiivaan? Olisko sitä kuivahiivaa pitänyt jotenkin startata illalla kuumalla vedellä - mut miks ois, jos se menee heti jääkaappiin?

Neljävuotias totesi ihastuksen sijaan, että hei nää on ihan kovia, mä haluun samanlaisia kuin mummo tekee. Auts. Anoppi 1-0. 

Kertokaa mikä on, kun ei taidot riitä, mikä on, kun ei onnistu?

 

12 kommenttia:

Miima kirjoitti...

Mulla ei ole mitään tietoa tuollaisesta kylmäleipomisesta :D Mutta kuivahiivahan tarvitsee sen kuumahkon veden, että lähtee toimimaan, joten olisko siinä syy?

Heidi kirjoitti...

No mun kommentista ei ole tässä kohtaa hyötyä, koska kylmäleipominen on jäänyt vähemmälle (kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta). Mutta. Minä tein ekaa kertaa elämässäni leipää JUUREN kanssa, ja voi veljet ja sisaret että oli hyvää!! Eli jos ja ennen kaikkea kun sinä sen masiinan saat, pyydä minulta tämä huippuherkullisen leivän ohje! Kyllä jää kaupanleivät kakkoseksi :D

Ripu kirjoitti...

Girls, girls seuraa oppitunti ja resepti courtesy of pullahiiri.com:

Kylmäleivotut sämpylät

- Mittaa kulhoon kylmä vesi.
- Sekoita kaurahiutaleiden sekaan kuivahiiva sekä suola ja kaada veden sekaan.
- Sekoita ja lisää joukkoon öljy sekä jauhot vähitellen.
- Alusta taikina kimmoisaksi. Pyörittele valmis taikina sämpylöiksi leivinpaperin päälle uuninpellille.
- Laita päälle kostea keittiöliina ja nosta jääkaappiin odottelemaan aamua.
- Lämmitä uuni noin 40 asteiseksi ja laita sämpylät pellillä uuniin.
- Vaihda päälle kuiva keittiöliina ja anna sämpylöiden kohota uunissa noin 20-30 minuutin ajan.
- Ota pelti pois uunista ja lämmitä uuni 225 asteiseksi.
- Voitele sämpylät vedellä ja paista uunissa noin 15 min ajan. - Herkuttele ihanilla tuoreilla sämpylöillä sekä mahtavalla tuoksulla!


En tehnyt selvästikään ihan tällä ohjeella, koska miten joku uuninpelti mahtuu jääkaappiin? Vai mahtuuko se, en ole kokeillut. Eli mulla taikina oli yheskoos aamuun saakka ja vasta sitten läiskin taikinan palloiksi pellille ja sitten liina päälle uuniin. Arvaatte kai oliko liina vähän taikinassa, kun otin pellin uunista? No eipä mitään, muotoilin sämpylöiytä vähän uudestaan ja odotin, että uuni lämpenee tarpeeksi kuumaksi. No sit ihan niinku piti ja lättyjä tuli. Taidan pitäytyä entisessä mallissa, sillä ihan yhtä paljon tässä kylmäleivonnassakin on säätämistä. Meikäläisellä.

Heidi, oliko sulla joku 300v vanha juuri? Ei oo todellista. Uskon, että on ihan tajun hyvää! Hei just katoin, että oli Stockan -40% KitchenAid teräksinen eli hintaa jäi vielä joku 600e. Onko sulla sellainen perusmalli vai täysi teräs? Kyllä, otan välittömästi yhteyttä, kunhan masiina saapuu.

Ripu kirjoitti...

Niin ja Miima: voisi olettaa, että se kuivahiiva tarvitsisi sen kuuman, mutkun vissiin ei kai. ??? Ihan sama, minä en näitä tee enää koskaan.

jarna kirjoitti...

Oon kerran leiponu kuivahiivalla ja ketuiks meni, joten multa et apuja tässä saa :/

zirk kirjoitti...

sen täytyy olla se hiiva...
kommentoin atooppisesta ihosta vanhempaan postaukseen, noin niinku btw!

Miima kirjoitti...

No nyt kun ton ohjeen näki, niin ilmeisesti se 40 asteisessa uunissa kohotus olisi se hiivan aktivointi? Ehkä se ei sitten saanut tarpeeksi lämpöä kuitenkaan? En kyllä ihan hokase mikä pointti tässä kylmäleipomisessa on, kun onhan niitä pikasämpyläohjeitakin tai vaikka jotain teeleipiä, jos nopeasti haluaa valmista?!

Ripu kirjoitti...

Miima: Siis se nopeushan tässä on se juttu. Ja ei mitään teeleipiä, kun good old sämpylöitä. Ajatella, että tunnen ihmisiä, jotka osaa tän jutun. Ymmärrän myös, koska mikäs ihanampaa kuin tuore leipä aamulla ja jos ei ole tarvinnut kohotella moneen kertaan, niin mikäs siinä - jos siis osais.

Onko sulla siis aikaa leipoa? Hienoo. Mullakinhan olis eri tilanne, jos olis se KitchenAid.

Miima kirjoitti...

No en hiivatissa AAMULLA kykene mihinkään leipoma-asiaan :O Hyvä jos mikropuuroa kykenen.. ;D Päivälliselle leivon monesti sämpylöitä sopparuuan kanssa.

Mut pitääkö mun nyt kokeilla tuota - eihän siinä montaa tekemistä aamuksi ole, vaikka aikaa menee melkein tunti... hmm...

Pepi kirjoitti...

Ihanaa kun kaupassa on pakkasessa valmiiksi leivottuja....ei tars kun panna pellille ja uuniin :)
Ei munkaan aika sentään ihan kaikkeen riitä..(lue:arvaa kuka ne kaikki söis jos vielä leipoisinkin...)

Mutta nyt lähden tekemään pikapullaa (KVG) ja isken raparperin paloja reilusti sekaan ja nammmmm! Uunituretta odotellessa syön eilisiä -tämä on siis se ainoa leipomisjuttu johon aika riittää :D

Heidi kirjoitti...

No nyt, ihan uudessa valossa, asiaa mietin. Vika saattanee olla tuossa, että olet aamullamennyt käpälöimään takinaa. Kun mun käsittääkseni taikinaa ei saisi liikaa vaivata, taikka se väsyy (hih, mikä mielikuva "En jaksa nousta!") Eli siis se taikina nousee yön yli ja sen jälkeen ei sais enää myllätä sitä. Muuten voipi jäädä nousematta uudelleen. Vähän niin kuin sulla.

Mulla on se Artisan, kermanvalkoisena. Mikä piru siinä teräksisessä maksaa? Se väri vai? Huhhuh. Ja juuri oli kuule edellisiltana tehty: ruisleipää murusina + vettä + hiivaa + hiukan jauhoja. Eli ei tartte odottaa vuosisatoja, ihan kreisii :D

Ripu kirjoitti...

Jarna: Noni, eiköhän näillä pohdinnoilla voisi kokeilla uudestaan? Ai ei? :)

Pepi: On on pakkasessa, mut kyllä pitää välillä edes yrittää olla leipova äiti, vaikka kun sitä ajattelee, niin ehkä kaikille parempi olisi tuo pakasteallas.

Heidi: Kiitos rikokseni paljastamisesta. Näinhän sen on täytynyt olla. Ei sen käpälöinnin jälkeen voi jaksaa nousta. Sitä paitsi nehän olisi tosiaan pitänyt pyöritellä jo silloin illalla. Big mistake.

Voi että, mä olen niin iloinen sun puolesta, että sulla on Artisan. Aijai. Onnentyttö.

Ai ihan perusruisleipää murusina? Ei mitään isoisotädiltä perittyä juurta, joka on jaettu pieniin murusiin ympäri maailmaa? Varmasti on Artisan tehnyt upeaa työtä ja nopeasti. Huokaus.