maanantai 11. helmikuuta 2013

Tiesitkö tämän...


..suklaasta?

Ei ole varsinainen uutinen, että suklaa kuuluu lähes jokapäiväiseen ravintooni. Välillä pidän kiduttavia jopa kolmen viikonkin sokeribreikkejä, jotka muuten sen ensimmäisen viikon sinnittelyn jälkeen eivät ole kovinkaan vaikeita. En kuulu niihin, jotka ottavat palan suklaata kahvin kanssa ja nautiskelevat sen hitaasti. Kuulun niihin, jotka nauttivat pari rivillistä suklaata yhdellä kerralla - ihan sellaisenaan (just sen suositellun 50 g päiväannoksen siltä seisomalta).

Minua luonnollisesti ilahduttavat uutisoinnit suklaan terveysvaikutuksista, erityisesti tumman suklaan väitetään olevan sydämen ystävä. Onko parempaa uutista?! Sen sanotaan alentavan verenpainetta, jopa verensokeria. On tutkittu, että suklaalla on myös samoja vaikutuksia kuin liikunnalla! Meniskö zumbaan vai ottaisko zuklaata? Zama azia? Ei ehkä kuitenkaan ihan verrattavissa, mutta on havaittu, että suklaassa oleva flavonoidi nimeltään epikatekiini stimuloi lihaksia samalla tavalla kuin liikunta. Suklaa usein aiheuttaa myös voimakasta makunautintoa (mmmmmm.....) ja tuo mielihyvää, jolloin sillä on fysiologisia vaikutuksia. Puhutaan myös kaakaoflowsta tai vulgääristi kaakaokännistä, josta alla lisää.
Anandamidi on luonnollisesti aivoissamme esiintyvä neurotransmittori eli hermosolujemme välittäjä-aine. [...] sitä erittyy aina kun koemme autuutta ja onnellisuutta. [...] Fyysisen harjoittelun aikana erittämästämme anandamidista tai kaakaon sisältämästä anandamidin määrästä, emme varsinaiseen pilveen tule, mutta monelle jo tuttu ”runner’s high” tai toistaiseksi ehkä vähemmän tuttu  ”kaakaoflow”, kuvaavat näitä olotiloja mainiosti. 

Mieti, siis selkeä onnellisuusvaikutus! Tämän olen aina tiennyt. Muistan myös miten sanoin Miehellekin raskausaikoinani, että täytyy syödä suklaata, tulee onnellisia lapsia. Ei ottanut minua ihan hirveän tosissaan. Kyllä äitit tietävät.
 
Iät ja ajat olen potenut huonoa omaatuntoa suklaansyömisestä, vaan se loppui nyt. Ei suklaansyöminen, vaan poteminen. Mitä tummempi suklaa, sitä terveellisempää. Kaakao on tässä se clue. Täytyy silti muuten todeta, että kun kaapista löytyy sitä 70 % terveyssuklaata, niin siitä riittääkin herkuteltavaksi vain reilu pala. Olen tästä hyvin hämmentynyt. Saapa nähdä ruvetaanko meillä tekemään ex-tempore suklaakakkuja, kun on tultu siihen tilanteeseen, että tietty määrä suklaata pysyy kuin pysyykin kaapissa. Tuo Fazerin 47 % ei pysy.
 
Kuinka moni on muuten syönyt tai valmistanut itse raakasuklaata?

Semmoinen reilu palanen...

Kuuntele lisää hyviä suklaajuttuja täältä.
Lue lisää täältä ja täältä - jos et usko!

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ziiz 50g päivittäinen zuozituz? en ole kuullutkaan.Oh dear, minullahan on schangen vakava puutosh zitten. Toivottavazti schelviän huomizeen kunnez kauppa aukeaa, schillä vajavaisessa asumuksessani ei ole ole grammaakaan schoklaata, ahh viimeinen toivoni...tunnen itseni niin heikoksi jo...ah(tuli katsottua Jane Austin leffa, sori, Ripu, mutta oli pakko tehdä tämä tässä muuten niin vakamielisessä blogissa.) OP

zirk kirjoitti...

Mä oon tehny raakasuklaata. Suosittelen! Ruohonjuuresta saa valmiita tekopaketteja. Se on ainoa suklaa, jota voin syödä ilman allergisia oireita ja on minusta supertummaa suklaata parempaa. Raajasuklaa - aaahahh mikä typo! Maistuu ja TUNTUU normia paremmalta.
Oon atoopikko ja yliherkkä lisäaineille. Pojatkin pitää raakasuklaasta. Nam.

Ripu kirjoitti...

OP: Ziiz, zyö zitä zuklaata! :) Auttaa myös valizemaan muuta kazottavaa kuin Zane Auzenia. ;)

Zirk: Sinähän se olit se suklaachef! Täytyypä käydä kurkistamassa teko-ohjeet Hupulaisilta, olisi mahtava kokeilla - jos vielä on supertummaa parempaa. Se maistuu nimittäin vähän liian terveelliseltä se supertumma, vaikka meneehän se sekin. Tottakai se tuntuukin hyvältä - se kun on tieteellisesti tutkittukin.

Anonyymi kirjoitti...

Ai tuntuu hyvältä, kun tutkimukset sanoo, että se hyvää, siis terveellistä? Heh.

Tämä oli muuten hyvä suositus tämä 50g, päivässä suklaata. Paitsi, että ensimmäisellä kerralla tänään ostaessani suklaata huomasin ostaneeni pahoja suklaamakeisia.Yöööks. Sitten piti ottaa uusiksi ja ostaa vanhaa tuttua.

OP

*Laura* kirjoitti...

Mulla suklaa kuuluu jokapäiväiseen ravintoon, pakko myöntää. Kamalinta on, jos joskus käy niin, ettei koko talosta löydy palaakaan suklaata! Siis kaikki pahat konvehditkin ja muut epätoivojemmat on syöty. ;) Yritän pysytellä tummassa suklaassa mutta tasaisin väliajoin sorrun fazerin siniseen, se on ainoa oikea, the one and only...

Ripu kirjoitti...

OP: Suklaa tuntuu hyvältä. Näin se vaan on. Kannattaa ostaa hyvää suklaata, niin varmistuu tuo hyvä olo.

Laura: Soulmate siellä kirjoittelee. Oletko kokeillut tuota Fazun 47% suklaata. Se on muuten to-si hyvää. Ei liian tummaa. :) Ja tämä ei muuten ollut maksettu mainos, I wish. Hahhah!

Anonyymi kirjoitti...

Laura, se on jännä, että vaikka suklaasta pidänkin, niin Fazerin sininen on nounou. Ja nyt, kun tämän olen julkituonut, tuntuu epäisänmaalliselta.

Kalev-suklaasta tykkään, ja täytesuklaista Geisha, myös siksi, että se oli suklaa, jota vasta edesmennyt isä toi AINA työmatkoiltaan rasiallisen meille, osti lentokoneesta. Siinä maistuu muistot.

Ja Briteissä, Thorntonin appelsiinisuklaa. Muuten menee Kultasuklaan puolelle.

OP

*Laura* kirjoitti...

Hei, en ole maistanutkaan tuota, kiitti vinkistä!

Ripu kirjoitti...

OP: Ihana muisto isästä. <3

zirk kirjoitti...

Ei mun blogista löydy muuta ohjetta ku että hae se valmispaketti ja lorauta hunajaa ja kuivattuja karpaloita sekaan! :)

*Laura* kirjoitti...

Ensimmäinen RIVI 47% suklaata syöty, että kiitti vaan vinkistä... ;)