perjantai 15. helmikuuta 2013

Kauneus vai Halvaus?

kuva: täältä

Kävimme keskustelua tässä männä viikolla rakkaan ystäväni kanssa, joka kehotti minua heittämään mäkeen lasteni suosikkihammastahnan. Siinä on parabeeneja. No perhana. Siitä lähti vimmattu purkkien kääntely ja vääntely. Selvyyden vuoksi THL:n määritelmä tiskiin ennen kuin vauhkoan lisää:

THL toteaa seuraavaa:
Parabeenit estävät tehokkaasti bakteerien ja sienten kasvua. Koska niille allergisoituminen on hyvin harvinaista, niitä käytetään yleisesti shampoissa, kosteus- ja muissa voiteissa, hammastahnassa, deodoranteissa, kosmetiikassa ja lääkkeissä.

Parabeenit saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa. Parabeeneilla on lievä estrogeeninen vaikutus ja ne saattavat lisätä rintasyövän riskiä. Iholla kosteusvoiteiden parabeenit saattavat voimistaa UV-B-säteilyn haittavaikutuksia. Viranomaisten yleinen käsitys on, että tämänhetkisellä altistumistasolla parabeenien käyttö ei aiheuta terveysriskiä, mutta tilannetta seurataan.

THL:n kanta on melko varovainen, silti siinä ei käsketä olla vauhkoamattakaan. Tämähän on vuosia vanha juttu, mutta en tajua, miten välinpitämätön sitä on osannut olla, jotta vasta nyt todella havahtuu miettimään, mitä tämä siis oikeasti tarkoittaa - etenkin kun voi valita keventääkö kemikaalikuormaansa vai jatkaako laput silmillä. Googlaamalla löydät halutessasi lisää ja esim. Kemikaalicoctail-blogissa on tätä pohdittu juurta jaksain. Varaudu tyhjentämään kaappejasi pahasta.

Säilöntäaineiden kyseenalaisuushan ei ole tosiaan mikään uusi juttu, mutta eipä vaan ole tullut itse kovinkaan aktiivisesti seurattua, mitä oikeasti tulee laitettua tukkaan ja naamaan, saatikka lasten! Lähinnä ostospäätös on pohjautunut pitkälti kauniisiin purkkeihin ja ihaniin tuoksuihin.... Yhdessä putelissa voi olla lukuisia eri parabeeneja, ja niiden eliminoimisesta lähdetään meillä nyt ensisijaisesti liikkeelle. Tanska on muuten kieltänyt parabeenit alle 3-vuotiaille suunnatuissa tuotteissa! Missä Suomi kuppaa? Mitä tässä oikein odotetaan?

Meille ostettiin viime kesänä Lifefactoryn lasipullot. Sen lisäksi, että ne ovat ihanat, mutta myös siksi, koska surin miten neljävuotias oli altistunut vauvana bisfenoli a:lle, jota löytyi vielä jokunen vuosi sitten mm. tuttipulloista. Yksivuotiaan kohdalla pyrittiin korjaamaan tämä vahinko, ja toivotaan, ettei suurta vahinkoa tullut myöskään neljävuotiaalle, vaikka myrkkypulloja mikrossa lämmiteltiinkin, ja bisfenoli a:ta saattoi liueta tuolloin maitoon. Bisfenoli a:ta on myös esim. kassakuittien musteessa. Tämä muuten imeytyy ihon läpi, joten etenkin raskaana olevien olisi syytä jättää se kuitti ottamatta. Bisfenoli a:nkin sanotaan jäljittelevän estrogeenia eli se voi varhaistaa puberteettia, sekoittaa hormonitoimintaa, vaikuttaa oppimiseen jne. Järkyttävää! Miksi jo neuvoloissa ei varoiteta kuiteista tai opeteta lukemaan tuoteselosteita (INCI-listoja) ylipäätään?

Voisi kuvitella, että apteekeista, jos mistä, voisi ostaa turvallisin mielin turvallisia tuotteita, vaan lähes joka kodin perusvoidekin pitää sisällään huikeat määrät parabeeneja, ja koostuu itse asiassa lähes koko voide kemiallisesti valmistetuista ainesosista! Mihin tässä voi enää luottaa?

On muistettava, että vaikka jossain tuotteessa ei itse parabeenia olisikaan, niin siinä voi olla säilöntäaineina formaldehydiä tai sen vapauttajia. Älä siis mene halpaan ja osta uutta kasvovoidetta pelkän mainoksen perusteella (kuten minä yleensä). Tuotetta voidaan mainostaa autuaaksi tekeväksi luonnontuotteeksi, josta löytyy luonnolliset hedelmähapot tai se on muuten vain koristeltu heinillä ja kukilla, sen sanotaan olevan natural, mutta INCI-listan tarkastelu osoittaakin asian todellisen laidan. Siis kaikki luonnonkosmetiikka ei ole välttämättä parabeenivapaata tai jos on, niin sitten tosiaan voi olla jokin muu huono säilöntäaine tilalla. Eipä mennä peppu edellä puuhun tässä(kään) asiassa. 

Lue purkin takakansi ennen ostospäätöstä. Lista on yleensä pitkä, mutta kyllä sieltä ne paraben -sanat erottaa. Ennen kuin joku kirjoittaa kommenttiboksiin, että kuules vauhkoaja, parabeeni on vain pisara meressä, niin save it, kyllä se tiedetään! Myrkkyjä on maailma täynnä, eikä niiltä kaikilta voi mitenkään täysin välttyä, mutta omaan ostoskäyttäytymiseen tämä tiedostaminen kuitenkin vaikuttaa. Jos tarjolla on turvallisempikin vaihtoehto, niin miksi vasiten lätkii myrkkyjä itseensä tai lapsiinsa. Ei ollut kysymys.

Sori Mies, jos deodorantti meni roskiin, ostetaan alumiiniton versio. Niin ja tämä vauhkoaminen ei tarkoita, että menisin juomaan nyt pakuriteetä (vielä). Hih!

Onko kosmetiikan säilöntäaineiden kyseenalaisuus tiedostettu teidän perheessä? Löytyykö parabeeneja teidän meikkipusseista ja kaapeista?

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja annas kun kerron uutisen: luultavasti jooudut heittämään kaikki tekstiilisi mäkeen ja tekemään remontin (palonestoaineet, liimat ja paikkausaineet, ainakin). Ja muovin pehmentimet ruokapakkauksissa on nounounou.

Jotenkin hitaasti tähän on herätty. Opinnoissa tämä on tullut vastaan jo 90-luvulla.

Huolestuttavaa on minusta sekin brittitutkimus, jossa seurattiin eläkkeellä olevia entisiä teollisuustyöläisiä (ei mitään ns turvallinen raja - määräyksiä keminkaaleissa) ja lapsenlapsia, jotka elivät käyttäen "puhdasta kosmetiikkaa", söivät (luomu)kasviksia ja olivat muutenkin valveutuneita ympäristön suhtteen. Tutkimuksen tulos oli, että näiden lastenlasten keminkaalijäämä kuormitus elimistössä oli jo tutkiettaessa isompi kuin isovanhempiensa, jotka siis olivat tehneet elämäntyönsä teollisuudessa.

OP

Ripu kirjoitti...

OP: Tuo tutkimustulos on niin OMG!

Mä arvasin, ettei tää jää kosmetiikkaan ja mietinkin tässä jo aikaa sitten, että kun halutaan lasten pysyvän kuivina gore-texeissään ja kalvotakeissaan... En uskalla ajatellakaan! Kumpi pahempi kemikaalikertymät vai märät jalat? Valmistajat jakavat ilmeisesti tosi nihkeästi tietoja, mitä kemikaaleja on käytetty.

Tieto lisää tuskaa, mutta joitakin valintoja voi takuulla tehdä kemikaalittomampaan suuntaan, etenkin niissä iholle suoraan laitettavissa.

Huoh!

Anonyymi kirjoitti...

Jatkan vielä.

Eräs brittikosmetologi kertoi naistenlehdessä allergisoituneensa lähes kaikille, mitä naisten kosmetiikassa on, koska hän oli nuoresta lähtien kokeillut kaikkea, mitä niille markkinoille tuli, ammattinsa puolesta tietysti.

Omaa kuormitustaan vähentääkseen kannattaa paitsi miettiä, mitä kosketiikkaa oikeasti tarvitsee ja kuinka usein, mutta myös valita hyvä merkki (mitä se sitten tarkoittaakaan) ja pysyä siinä. En hyppinyt riemuusta, kun kosmetologini pari vuotta sitten ilmoitti muuttaneensa käyttämänsä kasvohoitosarjan - ja ohjelman. Samalla meni minun ihonhoitosarjani vaihtoon.

OP

Anonyymi kirjoitti...

Ripu,
Minä en tiedä, kumpi on suurempi riski - iholla suoraan tulevat vai hengitysilman kautta tulevat. Luin joskus jutun sohvien palonestoaineista.

Ilmanraikastimet on nounou. Briteissä yksi nuori oli peittänyt tupakointiaan suihkutettavalla ilmanraikastimella - suoraan suuhun. Hän kuoli siihen.

Asuin kerran amerikkalisen naisen kanssa. Ne siivoustavat olivat aika erilaisia kuin meikälaisen ( käsitiskiainetta, etikkaa, sappisaippuaa, pesupähkinoitä, kidesoodaa, jos saa - ja joku huuhtelujuttu WC-istuimessa): Hän käytti sellaista valmista suihkutettavaa pesunestettä ja pyyhkäisi - ei huuhdellut. Samalla pöytää käytettiin ruuan valmistuksessa ja sillä pidettiin esim. hedelmiä. Mitähän se kukkaistuoksuinen pullo sisälsi, ja mitähän ylimääräisiä mausteita siinä sai ruokansa mukana? OP

Joanna kirjoitti...

Apua, tieto lisää tuskaa...

Ripu kirjoitti...

OP: Ilmanraikastinta suuhun? Hello? Olikohan hammastahnassa parabeeneja? Heko. Eipä naurata, ei nimittäin kiva kohtalo.

Joanna: Eikö? Ärsyttää, mutta toisaalta onhan se hyvä, jos pystyy vähän karsimaan myrkkykuormaa - etenkin lasten osalta. Tietysti myös itsensäkin.

Milulei kirjoitti...

Varjelusta meidän perheelle...

Maiju kirjoitti...

Samaa hammastahnaa haisulin kuvalla löytyy täältä ja se käytetään kyllä loppuun... Mitäs teille löytyi tilalle ja saako niitä "turvallisia" tuotteita ollenkaan Prismasta tms.? Nykymaailma on niin täynnä kaikkia vaaroja, ettei niitä vaan pysty täysin välttelemään, mutta se olis kyllä kiva, että kosmetiikka olis luontoystävällistä, kun johonkin se loppujen lopuksi pesuveden mukana päätyy.

Ripu kirjoitti...

Milulei: Niinpä, elä siinä sitten sen guilty consciencen kanssa. ;)

Maiju: Meillä oli yli puolet tuubista käytetty, ja sen lopun laitoin kyllä pois. Fluorikaanhan ei ole mitään terveellistä, mutta suosin sitä yleisesti kyllä, koska hampaista ei tingitä. Tilalla on nyt kokeilussa apteekista Salutem. Tämä on lasten vaahtoamaton (yksi myrkky vähemmän) hammastahna, sisältää 9,9% xylitolia ja 0,10 fluoria.

Ajattelin muuten kirjoitella kokemuksia ja vinkkauksia meidän mahdollisimman parabeenittomasta elämästä, kunhan niitä tässä vähitellen kertyy.