Kauneus vai Halvaus?
kuva: täältä |
Kävimme keskustelua tässä männä viikolla rakkaan ystäväni kanssa, joka kehotti minua heittämään mäkeen lasteni suosikkihammastahnan. Siinä on parabeeneja. No perhana. Siitä lähti vimmattu purkkien kääntely ja vääntely. Selvyyden vuoksi THL:n määritelmä tiskiin ennen kuin vauhkoan lisää:
THL toteaa seuraavaa:
Parabeenit estävät tehokkaasti bakteerien ja sienten kasvua. Koska niille allergisoituminen on hyvin harvinaista, niitä käytetään yleisesti shampoissa, kosteus- ja muissa voiteissa, hammastahnassa, deodoranteissa, kosmetiikassa ja lääkkeissä.
Parabeenit saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa. Parabeeneilla on lievä estrogeeninen vaikutus ja ne saattavat lisätä rintasyövän riskiä. Iholla kosteusvoiteiden parabeenit saattavat voimistaa UV-B-säteilyn haittavaikutuksia. Viranomaisten yleinen käsitys on, että tämänhetkisellä altistumistasolla parabeenien käyttö ei aiheuta terveysriskiä, mutta tilannetta seurataan.
THL:n kanta on melko varovainen, silti siinä ei käsketä olla vauhkoamattakaan. Tämähän on vuosia vanha juttu, mutta en tajua, miten välinpitämätön sitä on osannut olla, jotta vasta nyt todella havahtuu miettimään, mitä tämä siis oikeasti tarkoittaa - etenkin kun voi valita keventääkö kemikaalikuormaansa vai jatkaako laput silmillä. Googlaamalla löydät halutessasi lisää ja esim. Kemikaalicoctail-blogissa on tätä pohdittu juurta jaksain. Varaudu tyhjentämään kaappejasi pahasta.
Säilöntäaineiden kyseenalaisuushan ei ole tosiaan mikään uusi juttu, mutta eipä vaan ole tullut itse kovinkaan aktiivisesti seurattua, mitä oikeasti tulee laitettua tukkaan ja naamaan, saatikka lasten! Lähinnä ostospäätös on pohjautunut pitkälti kauniisiin purkkeihin ja ihaniin tuoksuihin.... Yhdessä putelissa voi olla lukuisia eri parabeeneja, ja niiden eliminoimisesta lähdetään meillä nyt ensisijaisesti liikkeelle. Tanska on muuten kieltänyt parabeenit alle 3-vuotiaille suunnatuissa tuotteissa! Missä Suomi kuppaa? Mitä tässä oikein odotetaan?
Meille ostettiin viime kesänä Lifefactoryn lasipullot. Sen lisäksi, että ne ovat ihanat, mutta myös siksi, koska surin miten neljävuotias oli altistunut vauvana bisfenoli a:lle, jota löytyi vielä jokunen vuosi sitten mm. tuttipulloista. Yksivuotiaan kohdalla pyrittiin korjaamaan tämä vahinko, ja toivotaan, ettei suurta vahinkoa tullut myöskään neljävuotiaalle, vaikka myrkkypulloja mikrossa lämmiteltiinkin, ja bisfenoli a:ta saattoi liueta tuolloin maitoon. Bisfenoli a:ta on myös esim. kassakuittien musteessa. Tämä muuten imeytyy ihon läpi, joten etenkin raskaana olevien olisi syytä jättää se kuitti ottamatta. Bisfenoli a:nkin sanotaan jäljittelevän estrogeenia eli se voi varhaistaa puberteettia, sekoittaa hormonitoimintaa, vaikuttaa oppimiseen jne. Järkyttävää! Miksi jo neuvoloissa ei varoiteta kuiteista tai opeteta lukemaan tuoteselosteita (INCI-listoja) ylipäätään?
Voisi kuvitella, että apteekeista, jos mistä, voisi ostaa turvallisin mielin turvallisia tuotteita, vaan lähes joka kodin perusvoidekin pitää sisällään huikeat määrät parabeeneja, ja koostuu itse asiassa lähes koko voide kemiallisesti valmistetuista ainesosista! Mihin tässä voi enää luottaa?
On muistettava, että vaikka jossain tuotteessa ei itse parabeenia olisikaan, niin siinä voi olla säilöntäaineina formaldehydiä tai sen vapauttajia. Älä siis mene halpaan ja osta uutta kasvovoidetta pelkän mainoksen perusteella (kuten minä yleensä). Tuotetta voidaan mainostaa autuaaksi tekeväksi luonnontuotteeksi, josta löytyy luonnolliset hedelmähapot tai se on muuten vain koristeltu heinillä ja kukilla, sen sanotaan olevan natural, mutta INCI-listan tarkastelu osoittaakin asian todellisen laidan. Siis kaikki luonnonkosmetiikka ei ole välttämättä parabeenivapaata tai jos on, niin sitten tosiaan voi olla jokin muu huono säilöntäaine tilalla. Eipä mennä peppu edellä puuhun tässä(kään) asiassa.
Lue purkin takakansi ennen ostospäätöstä. Lista on yleensä pitkä, mutta kyllä sieltä ne paraben -sanat erottaa. Ennen kuin joku kirjoittaa kommenttiboksiin, että kuules vauhkoaja, parabeeni on vain pisara meressä, niin save it, kyllä se tiedetään! Myrkkyjä on maailma täynnä, eikä niiltä kaikilta voi mitenkään täysin välttyä, mutta omaan ostoskäyttäytymiseen tämä tiedostaminen kuitenkin vaikuttaa. Jos tarjolla on turvallisempikin vaihtoehto, niin miksi vasiten lätkii myrkkyjä itseensä tai lapsiinsa. Ei ollut kysymys.
Sori Mies, jos deodorantti meni roskiin, ostetaan alumiiniton versio. Niin ja tämä vauhkoaminen ei tarkoita, että menisin juomaan nyt pakuriteetä (vielä). Hih!
Onko kosmetiikan säilöntäaineiden kyseenalaisuus tiedostettu teidän perheessä? Löytyykö parabeeneja teidän meikkipusseista ja kaapeista?