lauantai 16. maaliskuuta 2013

Töissä raskaana ja paluu töihin äitinä

kuva: täältä


Tasa-arvovaltuutettu Pirjo Mäkinen ilmaisee huolensa raskaana olevien syrjimisestä työelämässä uudessa Opettaja-lehdessä (11/13). Myös lehden pääkirjoituksessa tuodaan esille sama huoli. Opetusalalla raskaana olevat opettajat jäävät useimmiten ilman virkaa, eikä heidän määräaikaista työsuhdetta uusita. Äidin palatessa takaisin kiinni työnsarkaan tehtävät ovat usein vaihtuneet. Monenlaista syrjintää kohdistuu työelämässä odottaviin äiteihin sekä töihin palaaviin, vaikka tämä on kiellettyä.

Itse jännitin esimiehelle yksivuotiaan raskaudesta kertomista, koska ehdin olemaan töissä käytännössä vain puoli vuotta, ja olin raskaana 10. viikolla aloittaessani työt. Erittäin kiusallinen tilanne, mutta en hetkeäkään ajatellut, että raskauden takia en voisi ylipäätään hakea töitä, tai mennä töihin, koska se aiheuttaa työnantajalle lisävaivaa uuden henkilön rekrytoimisessa äitiyslomani ajaksi, sekä lisäkuluja äitiysloma-ajan palkan vuoksi. Eräs henkilö, joka ei tosin ollut esimieheni, mutta töissä samassa työpaikassa, loukkaantui syvästi raskaudestani, ja totesi, ettei tänne enää palkata kuin miehiä. Hahhah..

Tämä maailma nyt vaan on sellainen, että se sattuu olemaan nainen, joka on raskaana, ja synnyttää (hemmetti soikoon), mutta kuinka monta kertaa henkilökohtaisesti on aiheuttamassa tätä vaivaa? Ei kovin montaa yleensä. Naisille maksetaan muutenkin huonompaa palkkaa, on lasikattoa ja whatnot, joten minulla ei ihan hirveästi riitä sympatioita syrjintää kohtaan lapsista aiheutuvien lisäkulujen vuoksi. Raskaaksi tuleminen ja lapsen saaminen on valtava onni, jonka vuoksi ei tulisi joutua ahtaalle työelämässä. Ennemminkin äitien tulisi saada lisää tukea.


kuva: täältäJännityksellä odotan, miten hankalaksi työllistymiseni menee syksyn koittaessa. Katsotaanko kahta lastani riskinä, ja pelätäänkö, onko lisää vielä tulossa. Tulisiko mahdollisessa työhaastattelussa alleviivata rekrytoijalle, että ihan luomuna kuule oon synnyttänyt ja vielä kahdesti, että tuli niinkun varmistettua, ettei ikinä enää. Uskotteko, ei tule muuten niitä äitiyslomakuluja tästä työntekijästä. Palkatkee minut nyt ihan kertalinttuulta. Niin ja vakituiseen hommaan, kiitos.

Oikeutta odottaville -sivustolta löytyy apua, miten hankalia tilanteita voisi yrittää kohdata ja hoitaa työpaikoilla. Siellä voi käydä vaikka narauttamassa ikävän pomon, jos kokee tulevansa syrjityksi.
   
Oletko kohdannut syrjintää tai ikäviä kokemuksia työelämässä johtuen raskaudestasi tai siitä, että olet äiti - tai ns. lapsentekoiässä? Onko työpaikan saaminen hankalampaa lasten äitinä, pelkäävätkö työnantajat poissaoloja johtuen lasten sairastamisesta?

3 kommenttia:

zirk kirjoitti...

Mä oon välttynyt noilta hankaluuksilta toistaiseksi. Jouduin kyllä kesätyötä (jatkuis suoraa tästä pestistä) hakiessa vastata siihen "kuinka sä maltat kun sun nuorin on niin pieni?" -kysymykseen vastaamaan, no että mies lomailee kesällä jonkin verran ja saa lasten kanssa aikaa viettää.
Joissain tilanteissa kolmen lapsen äitiys tuo myös uskottavuutta.
Juttelin miehen kanssa luettuani tän postauksen ja mielenkiintoista kyllä hän sanoi huomanneensa kolmen lapsen isyyden tuoneen hänelle uskottavuutta vanhempien (pk-yritysten) johtajien keskuudessa. Miehetkin arvostavat isyyttä ja keskustelevat siitä.
-se on toki eri asia kuin raskaana olevan syrjintä, mutta kuitenkin.
Se mitä se on tulevaisuudessa on arvoitus. En tiedä vielä sainko sitä hakemaani työtä.
Olen niin uppiniskainen, että uskon äitiyden ja maalaisuuden olevan vahvuuksia ja ponnahduslautoja hankalien hidasteiden asemesta. Kyllä!

zirk kirjoitti...

( pätkä kommentista katosi väliltä, ei mitään tärkeää)

Ripu kirjoitti...

Zirk: Joo, voin kuvitella. Toisaalla paasataan, miten voi jäädä kotiin äitiysloman jälkeen vaan hoitamaan lapsia, ja sitten, jos päätyy lähtemään töihin, niin tuleekin tuo miten oot raaskinut.

Mä luulen, että tuo kolme lasta on työnantajille sellainen hyvä merkki. Lapsia on siis jo kolme. Todennäköisyys hankkia enemmän on pienempi kuin yksilapsisella. Yksilapsistahan ei uskalleta palkata, kun ajatellaan, että hetihän se on paksuna, kun palkka alkaa juoksemaan. Kaikki oikeus muuten tälle toiminnalle. Joka tapauksessa tällaisen pyörittelyn pitäisi olla yhdentekevää työtä hankkiessa. Miehelle kolme lasta on varmastikin osaksi myös statuskysymys, kuten viittasitkin.

Itse toivoisin, ihan kuten uskon, että äitiys on loistava bonus. Itse koen, että töissä oleminen on vähän kuin olisi lomalla. Siellä saa keskittää kaiken asiantuntijuutensa ja tarmonsa rauhassa tehtävän hoitamiseen. Kotona rauhassa -käsite on täysin tuntematon.