Töissä raskaana ja paluu töihin äitinä

kuva: täältä


Tasa-arvovaltuutettu Pirjo Mäkinen ilmaisee huolensa raskaana olevien syrjimisestä työelämässä uudessa Opettaja-lehdessä (11/13). Myös lehden pääkirjoituksessa tuodaan esille sama huoli. Opetusalalla raskaana olevat opettajat jäävät useimmiten ilman virkaa, eikä heidän määräaikaista työsuhdetta uusita. Äidin palatessa takaisin kiinni työnsarkaan tehtävät ovat usein vaihtuneet. Monenlaista syrjintää kohdistuu työelämässä odottaviin äiteihin sekä töihin palaaviin, vaikka tämä on kiellettyä.

Itse jännitin esimiehelle yksivuotiaan raskaudesta kertomista, koska ehdin olemaan töissä käytännössä vain puoli vuotta, ja olin raskaana 10. viikolla aloittaessani työt. Erittäin kiusallinen tilanne, mutta en hetkeäkään ajatellut, että raskauden takia en voisi ylipäätään hakea töitä, tai mennä töihin, koska se aiheuttaa työnantajalle lisävaivaa uuden henkilön rekrytoimisessa äitiyslomani ajaksi, sekä lisäkuluja äitiysloma-ajan palkan vuoksi. Eräs henkilö, joka ei tosin ollut esimieheni, mutta töissä samassa työpaikassa, loukkaantui syvästi raskaudestani, ja totesi, ettei tänne enää palkata kuin miehiä. Hahhah..

Tämä maailma nyt vaan on sellainen, että se sattuu olemaan nainen, joka on raskaana, ja synnyttää (hemmetti soikoon), mutta kuinka monta kertaa henkilökohtaisesti on aiheuttamassa tätä vaivaa? Ei kovin montaa yleensä. Naisille maksetaan muutenkin huonompaa palkkaa, on lasikattoa ja whatnot, joten minulla ei ihan hirveästi riitä sympatioita syrjintää kohtaan lapsista aiheutuvien lisäkulujen vuoksi. Raskaaksi tuleminen ja lapsen saaminen on valtava onni, jonka vuoksi ei tulisi joutua ahtaalle työelämässä. Ennemminkin äitien tulisi saada lisää tukea.


kuva: täältäJännityksellä odotan, miten hankalaksi työllistymiseni menee syksyn koittaessa. Katsotaanko kahta lastani riskinä, ja pelätäänkö, onko lisää vielä tulossa. Tulisiko mahdollisessa työhaastattelussa alleviivata rekrytoijalle, että ihan luomuna kuule oon synnyttänyt ja vielä kahdesti, että tuli niinkun varmistettua, ettei ikinä enää. Uskotteko, ei tule muuten niitä äitiyslomakuluja tästä työntekijästä. Palkatkee minut nyt ihan kertalinttuulta. Niin ja vakituiseen hommaan, kiitos.

Oikeutta odottaville -sivustolta löytyy apua, miten hankalia tilanteita voisi yrittää kohdata ja hoitaa työpaikoilla. Siellä voi käydä vaikka narauttamassa ikävän pomon, jos kokee tulevansa syrjityksi.
   
Oletko kohdannut syrjintää tai ikäviä kokemuksia työelämässä johtuen raskaudestasi tai siitä, että olet äiti - tai ns. lapsentekoiässä? Onko työpaikan saaminen hankalampaa lasten äitinä, pelkäävätkö työnantajat poissaoloja johtuen lasten sairastamisesta?

Suosikit