tiistai 23. heinäkuuta 2013

Sämpylöiden uusi tuleminen



Nappasin eilen kaupan jauhohyllyltä vihdoin spelttijauhoja, joita olin pitkään halunnut kokeilla. Jauhopurkin kyljessä oli houkutteleva korvapuustien ohje, mutta me tehtiin pitkästä aikaa sämpylöitä. Olimme kokeilevalla tuulella muutenkin, ja taikinaan tuli jauhojen lisäksi muutakin uutta. Oletko leiponut speltistä?



Mahdollisimman monta hämmentäjää!


Minun vuoro!

Ihanat, pehmeät spelttisämpylät

5 dl vettä

loraus siirappia

ripsaus suolaa

1 ps kuivahiivaa
1 pkt (700 g) spelttijauhoja

loput jauhot esim. ruisjauhoa ja jotain muuta. 
Itse laitoin tällä kertaa kaapista löytyneitä sämpyläjauhoja.

- jätä taikina löysäksi -

loraus seesamiöljyä
(ihan tavallinen öljykin hyvä)


Kohota puoli tuntia.
Pyörittele sämpylöiksi ja kohota vielä.
225 uuniin, noin 12 min.

Sitten ihmetellään, miten hyviä niistä tuli.




SunSpeltin sivuilla todetaan speltistä, että

Speltti ei sovi keliaakikoille. Monet vilja‐ ja vehnäallergiset voivat kuitenkin käyttää spelttiä, koska se on lempeämpi vilja keholle.
 

Speltissä on 13–18 % hyvälaatuista proteiinia sekä runsaasti erilaisia kivennäis‐ ja hivenaineita. Liukenevien ja liukenemattomien kuitujen suhde on hyvä ja rasvahappokoostumus erinomainen.

Itse innostuin speltistä sen verran, että ajattelin kokeilla spelttijauhoja myös makeaan leivontaan. Olisiko sinulla jakaa hyväksi havaittuja reseptejä?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi voi, muistan kun leivoin äidin kanssa oi voi. Olisinpa saanut olla mukana. OP

Riikka kirjoitti...

OP: <3