torstai 25. kesäkuuta 2015

Päivää ennen lomaa

Lifefactoryn lasipulloon lorautetaan huomisen jälkeen lomajuomaa.

Viikkoa ennen tai oikeammin vajaata viikkoa. Eikun päivää ennen LOMAA. Aloitin tämän postauksen jo pari kertaa aiemmin, mutten ole jaksanut kirjoittaa. Olen nukkunut iltatorkut tällä viikolla joka ilta sohvalla. Jään lomalle huomenna

Takana on tiukka vuosi. Paljon on tehty töitä myös kotona ja monta kertaa on öisin herätty hätäilemään, onko joku tekemättä ja mitä pitäisi olla tehtynä. Eilen päätin puolilta päivin alkaa hiljentämään kierroksia, jotta voisin aloittaa lomani rauhallisin mielin. Pyrin välttämään lomanaloitusriitaa, joka psykoterapeutti Pietikäisen mukaan Meidän perheessä usein tuppaa tulemaan loman alkuun. Pietikäinen myös vinkkaa, ettei kannata tehdä mitään to do -listoja, mutta kehottaa kuitenkin tekemään lomasuunnitelman palloleikin avulla.


Lomasuunnitelmia voi hahmotella yhdessä ajatusleikin avulla, vinkkaa Pietikäinen. Vertaa lomaa suureen lasimaljakkoon, jonka täytät palloilla eli lomaohjelmalla. Pane pohjalle isoimmat pallot eli ne asiat, jotka ovat lomalla kaikkein tärkeimpiä: yhdessä olo, kiireettömyys, oma aika, laiturin rakentaminen – mitä tahansa.
Isoimmat pallot kertovat perheen arvoista. Ne ovat asioita, joihin haluatte lomalla panostaa.
 Asettele päälle vähän pienempiä palloja eli niitä asioita, joita tehdään, jos ehditään: käydään sukulaisten mökillä tai viikonloppuretkellä kavereiden luona.
Tipauta päällimmäiseksi pienimmät pallot eli asiat, jotka eivät ole arvojen kannalta tärkeitä mutta vievät aikaa: pakollisen työjutun hoitaminen tai uuden pesukoneen hankinta. 

Kun lomakeskustelu on käyty ja pallot aseteltu, on aika katsoa kalenteria ja täyttää – tai jättää täyttämättä – se suurimpien pallojen mukaan. Näin on olemassa jo jonkinlainen realistinen suunnitelma siitä, mitä kaikkea lomalla haluaa ja ehtii tehdä.

Työpaikan avaimet laitetaan jonnekin hyvään jemmaan, josta niitä 2. elokuuta illalla etsitään. Pyörä polkee torikahveille ja heti ensi viikolla biitsille, jollei mennä lentsikalla. 

Loma, see you tomorrow, I'm ready for you!

Ei kommentteja: