Camu camu ja muut superkamut flunssapöpöjen kimpussa

Mustikkaa ja Marjamix (inkamarja, goji, mulperi) - todellisia superfoodeja

Se aika on nyt käsillä, kun nessupaketti on käden ulottuvilla, ja nenänalunen on punainen kuin paviaanin... alunen. Anteeksi mauton metafora. Joka tapauksessa, on syytä tsekata tarvitseeko vastustuskykykysi jeesiä. Sen sijaan, että tällä kertaa itse olisin haalinut lisäenergiaa apteekin puristetusta pilleristä, jossa on tehon lisäksi paljolti turhia sidosaineita, hain apua luonnollisemmasta lähteestä, superfoodeista.

Superfoodit ovat luonnonmukaisesti tuotettuja ruoka-aineita, joilla on uniikkeja ominaisuuksia ja jotka tarjoavat usein jopa terapeuttisia vaikutuksia terveyteemme.

En taaskaan kehota viskaamaan mitään jo olemassa olevaa tunkiolle, itsellänikin on vielä jokunen D-vitamiini perinteisessä pillerimuodossaan, mutta jos olet etsimässä jotain temppelisi tueksi vahvistamaan omaa vastustuskykyäsi, niin tässä tulee nyt muutama vinkki. Nyt siellä joku terävä ajattelee, että menisi mustikkametsään vaan. Sinne, sinne juuri, mutta koska itse asun kaupungin keskustassa, ja pelkään käärmeitä, ostan kotimaiset marjani kaupan pakastealtaasta ja lisään joukkoon myös jotain hiukan eksoottisempaakin yltääkseni mahdollisimman hyviin terveysvaikutuksiin.

Minähän siis tavoilleni uskollisena herään näihin uusiin juttuihin yleensä jokunen vuosi perässä siitä, kun niitä on monessa paikassa jo hehkutettu. Olen kuitenkin iloinen, että superruoat tupsahtivat eteeni juuri nyt, kun olin todellista vahvistusta vailla. Itselleni kuluneet viime kuukaudet ovat olleet elämäni raskaimpia. Äidistä luopuminen on arjessani mukana edelleen ihan päivittäin. Surun vahvuus vaihtelee välillä hellittäen, välillä sitten tiukemmin puristaen. Ikävä vaan on kova, eikä siitä pääse irti rimpuilemaan. Tämän kuuluukin mennä näin. Stressitasoani puolestaan on kohottanut on-going kamppailuni työpaikan saamisen suhteen. Tiedostan, ettei stressi sitä työtä minulle anna, mutta ihan chillailemalla ei allekirjoittanut osaa tilanteessa olla, vaan kuitenkin kantaa huolta siitä, milloin alkaa samaan jostain palkkaa. Olenhan todellinen jalokivi, jonka joku onnekas työyhteisö saa pian arkensa onneksi. Ei tippaakaan sarkasmia edeltävässä.

Nyt tulee tunnustus. Olen viimeksi syönyt lisävitamiineja purkista kuopuksen raskausaikana ja satunnaisesti napannut jonkun magnesiumtabun suonenvetoon. En ole myöskään syönyt kovinkaan monipuolisesti, saatikka ylipäätään syönyt. Ei ihme, että olo on ollut väsynyt, ja ailahteleva. Kerroinkin jo aiemmin, että tilasin chlorella & spirulina -kapseleita. En tiedä, miksi tilasin juuri niitä, ja sitä onkin turha analysoida, totean vain, että kannattaa aina kuunnella itseään (myös silloin, jos haluaa Samujin ihanat housut). Spirulinan ja chlorellan tehoista lisää omassa superfood-jutussaan.
No minähän sitten tosiaan vähän innostuin aiheesta. Aloin tutkimaan tarkemmin, mitä olinkaan missanut kaikki nämä vuodet, ja päätin hankkia C-vitamiinini hauskalta kuulostavan Camu Camun muodossa. CocoVin Samin kanssa päädyimme kirjeenvaihtoon eri superfoodeista, ja sainkin sitten tuekseni monia todellisia vitamiinipommeja, joista tässä esittelen muutamia, joita pidän loistavina myös flunssan torjuntaan- ja/tai karkotukseen.

Tuo äsken mainitsemani C-vitamiinin lähde camu camu sisältää jopa 70 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin esim. appelsiini. Lisäksi camu camu sisältää runsaasti antioksidantteja, fytokemikaaleja (kasvin tuottamaa), aminohappoja sekä muita vitamiineja ja kivennäisaineita kuten beetakaroteenia ja kaliumia. Tätä olen napannut yhden teelusikallisen mehun kanssa aamuisin. Sanottava on, että tuoksussa on häivähdys appelsiinia, mutta maku ei ole erityisen appelsiininen ilman (appelsiini)mehua. Hih! Camu camu -jauhe on erinomainen immuniteetin vahvistaja. Se lisää myös energisyyttä ja nostaa mielialaa.

Toinen aseeni flunssaa vastaan ja yleiseen olon kohentumiseen on acai. Acaita pidetään yhtenä maapallon ravinnetihemmistä ruoista. Acai-marjat sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, vitamiineja (B1, B2, B3, C, E), mineraaleja (mm. rautaa, fosforia, kalsiumia, kaliumia), beetakaroteenia sekä arvokkaita omega 3, -6 ja -9 rasvahappoja. Kysymys ei ole nyt härskiintyneestä kalanmaksaöljystä, jota saa ostettua kauppojen hyllyiltä. Anteeksi kriittisyyteni ko. tuotteita kohtaan. Tautien ehkäisemisen lisäksi, acai-marjat jeesaavat ikääntymisprosessissa. Ei siis nopeuttaen vanhenemista, vaan päinvaston. En vastusta tätä. Marjoista saatava kuitu auttaa ruuansulatuksessa. Tämä marja sisältää antosyaniineja, joilla on hyvä vaikutus sydämeen, se auttaa pitämään kolesterolit hyvällä tasolla. Marjoilla on myös tunnetusti puhdistava vaikutus kehoon. Acai-marjat mainitaan usein myös painonpudotuksen yhteydessä. Maku on hiukan mustikkainen.

Kuriositeettina: CocoVi acai-jauheessa voi olla jopa 50 kertainen antioksidanttipitoisuus verrattuna ilmakuivattuihin acai-jauheisiin. Lisää siitä täältä

Kannu nokkaan hippi!

Kolmantena: kurlaile sitä nenää. Nenäkannu a.k.a sarvikuono on hyvä vekotin tukkoiseen nenään. Käytä myös ennaltaehkäisevänä. Heti, kun yhtään tuntuu siltä, että nuha tekee tuloaan, nenäkannu käyttöön. Monet poskionteloiden kanssa tappelevat, ovat saaneet helpotusta tulehduskierteeseen nenäkannusta.

Tulipas tekstiä, mutta perusteellinen pohjustus on tärkeää. Nyt kun tilailette superfoodeja, niin varmistakaa, että kyseessä on luomutuote. Siten voi olla varma, että kyseessä on puhdas tuote. 

Onko superfoodeista kokemuksia? Kerro pois! Kaikki vinkit otetaan myös tähän suuntaan vastaan. 
Lähteet:
http://cocovishop.com/fi-wp/
http://superfoodit.com/superfoodien-abc/
http://icebb.net/tag/acai-marjat/

*) Sis. mainoslinkki

Suosikit