Hyvinvoiva nainen solutasolta lähtien
Minulla on kirjahyllyssä oma terapiahylly, jossa on ihania, elämänhallintaoppaita mindfulnesstaidoista, tunnelukoista sekä kaikkea näiden väliltä. Huomaan tarttuvani näihin kirjoihin erityisesti juuri silloin, kun tuntuu, että kroppa ja pää kaipaa rauhoittumista ja näitä hetkiä näissä kuuluisissa ruuhkavuosissa on piisannut.
Viime viikot olen saanut pitää käsissäni urheilulääkäri Pippa Laukan teosta Hyvinvoiva nainen ja heti avattuani kirjan, ilahduin, että tämähän on juuri minulle tehty. Minulle ja kaikille muille 40+ -vuotiaille naisille. Toki tätä voi lukea iästä ja sukupuolesta riippumatta, sillä siitä ei ole haittaa, että oppii tunnistamaan aikuisen naisen elämässä vaikuttavia tekijöitä. Nelikymppisenä naisena lukiessani kirjaa, koin itse monta oivallusta ja sain ikääni liittyen niin informatiivista kuin lohduttavaakin ajateltavaa, liittyen mm. geenitaakkaan.
Kävin hetkeä ennen kirjan ilmestymistä kuuntelemassa, kun Pippa Laukka itse kertoi kirjastaan ja mieleeni jäi tuolloin erityisesti telomeerit. Painoin mieleeni, että niiden tulisi olla kauniit ja pitkät, joka tällöin korreloisi pitkän eliniän kanssa. Minusta oli virkistävää saada tietoa siitä, että hyvinvointi lähtee jo solutasolta. Ei riitä yksistään, että vain hokee mantran omaisesti asioiden järjestyvän. Vaikutuin siis näistä pitkulaisista pötköistä, jo mainituista telomeereistä, joiden pituuteen omat elintapamme vaikuttavat. Jos ei välitä itsestään huishiitä, geenit alkavat korjata lyhentyviä telomeereja, tällöin tosin voi valitettavasti syntyä myös geenivirheitä. Jotta telomeerimme pysyivät pitkinä ja kauniita, Laukka kehottaa pitämään niistä huolta. Kannattaa perehtyä tarkemmin, miten.
Kirjassa esitellään myös yleisiä terveyteen liittyviä väittämiä, joihin Laukka ottaa kantaa. Hän on mm. sitä mieltä, että alkoholia ei tulisi nauttia terveysvaikutuksia ajatellen. Mummot hoi, sitä konjamiinia ei sitten oteta lääkkeeksi, vaan se menee sinne viihdekäytön puolelle. Täytyy sanoa, että hiukan harmittaa, sillä olen itse ihan opetellut juomaan sen viikottaisen kuivan saunasiiderini, koska olen ollut täysin vakuuttunut sen terveysvaikutuksista. Ihan varmasti se osaltaan auttaa kireitä hartioitani rentoutumaan ja laskemaan alas viikon aikana kertyneitä kierroksia - vai onko se todellisuudessa sauna, joka tämän tekee. Mene ja tiedä. En kiistä kirjan väittämää. Taatusti sokerit nousee, vaikka miten kuivasta juomasta olisi kyse. Tästä huolimatta, uskallan sanoa, että kun ämpäriin ei huku, niin satunnainen Happy Joe tuskin haavaa tekee, vaikkei se terveyttä suoranaisesti edistäisikään. Päteköön tässäkin se viisas kohtuus, oli saunajuomana mitä tahansa. Opin Laukan kirjasta nimittäin myös jatkossa tarkkailemaan makuvichyjen fruktoosipitoisuuksia, joihin en ollut aiemmin tajunnut luoda silmäystäkään!
Koska kaikki asiat eivät kuitenkaan ole uskon asioita, eikä mututuntumaan pidä sokeasti luottaman, niin Laukka muistuttaa kirjassaan myös niistä asioista, joita nelikymppisen naisen tulisi hoitaa säännöllisesti tietyllä aikavälillä. Olen juuri itse käynyt tänä aamuna verikokeissa ja näen tämän muistilistan tärkeänä elimoitaessa mahdollisia terveydelle haitallisia tekijöitä. Helposti lääkäriin hakeutuu vasta, kun joku kohta oireilee. Hiukan tosin kuumottaa odottaa niitä paastosokeriarvoja pääsiäisen jälkeen. Mites siinä mämmissä ja suklaamunissa olikaan hiilareita, joista sokeria... Huhhuh!
Hyvinvoiva nainen ei ole varsinainen mielenhallintaopas, vaikka sitä lukiessa tuleekin hyvä ja harmoninen mieli - kiitos myös kauniiden kuvien. Kirja keskittyy kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja selittää mitä naisen kehossa monella tasolla tapahtuu ja näin esim. soluissa tapahtuvaa biologista vanhenemista - solujen senesenssiä - pystyy ymmärtämään ilman lääkistäkin. Laukka kertoo avoimesti myös omasta elämästään, häntä kohdanneista haasteista ja tekemistään valinnoista.
Ostin tämän kirjan myös lahjaksi yhdelle toiselle nelikymppiselle ja tämän parin palaa mielellään uudelleen. Nelikymppisyys ja sitä seuraavat vuodet tuovat eteen jos jonkinlaista muutosta, mutta it's okay ja moniin asioihin on lupa suhtautua terveen itsekkäästi. On tärkeä tiedostaa, miksi mitäkin tapahtuu, mutta loppua ei suinkaan kannata jäädä odottamaan peffallaan istuen (istuminen muuten on absolute no-no), vaan tehdä niitä asioita, jotka tukevat hyvinvointiasi. Vain sinä voit siihen vaikuttaa, kertoo Pippa Laukka. Erinomaista iltateeseuraa!
*) Sis. mainoslinkin
**) Kirja saatu kustantajalta