Vitamiineista energiaa pimeään

Yhteistyössä Ruohonjuuri

 

Minä olen vitamiinien kausikäyttäjä. Kesäisin tankkaan D-vitskut auringosta. Tiesitkö, että vartti auringossa (ilman UV-suojia) täyttää päivän D-vitskuvarastot? No nyt ollaan taas aika pitkä aika tässä Mordorissa ja auringonvalo on haave vain. 

Kävin jokunen vuosi sitten jossain verikokeissa, jossa todettiin, että minun D-vitamiinitasot on tosi matalat jo elokuun lopulla. Eli ihan syystä täytyy ottaa täydennystä purkista ja mielellään jo ennen pimeyttä. Usein sitä ehtii väsähtää ennen kuin tajuaa, että lisäjeesiä kaivataan.

Muita vitamiineja, joita pidän tässä ajassa tärkeänä on esim. C-vitamiini. Sen uskon lisäävän vastustuskykyä ja näin suojaavan paremmin pöpöiltä. Nyt tietenkin koputan puuta, mutta en muista milloin olen viimeksi sairastunut flunssan. Siitä on monta vuotta. 

Itse liikun taas hyvinkin aktiivisesti ja C-vitamiini edistää immuunijärjestelmää. Tykkään kapseleista, koska ne on helppo nielaista, yhtä lailla kapselin sisällön voi tyhjentää vaikka smoothien joukkoon. 

B-12 vitamiini on minulle tärkeä muistin ja hermoston kannalta. Sen sanotaan vaikuttavan suotuisasti myös keskittymiskykyyn. Tämä on imeskeltävä tabletti ja hyvänmakuinen sellainen. Tämä on mun aivovitamiini.

Entäs ubikinoni? Sehän kuulostaa kuin sushibuffan eksoottiselta herkulta. Vaan mikä se on? Koentsyymi ei välttämättä jeesaa ymmärtämisessä sen enempää, vaan ehkä se mitä se tekee. Ubikinoni edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa lisäämällä vireyttä, sydänterveyttä edistäen sekä tukien aivojen ja solujen hyvinvointia. Kävin ravintoterapeutilla joskus ja hän piti ubikinonia tärkeänä lisäravinteena. Oma sydämeni reagoi kaikkeen - niin hyviin kuin huonompiin uutisiin sykettä nostamalla ja koen itse, että haluat tukea sen hyvinvointia ubikinonilla. En tiedä, onko yhteyttä ubikinoniin, mutta viimeisten viikkojen ajan, yösykkeeni on ollut matalampi kuin aikoihin.

Magnesium on tuttu monelle ja otan sitä iltaisin yleensä. Magnesium vähentää suonenvetoa ja kramppeja, joita joskus on ollut, jos on juonut liian vähän vettä ja on ollut vaikka tiukka treeniviikko tms. 

Jokaikinen näistä vitamiineista tai lisäravinteista lisää vastustuskykyä ja tukee hermostoa sekä vaikuttaa monella suotuilla tavalla elimistön toimintaa tukien. D-vitamiinia ja magnesiumia syödään mukisematta, jostain syystä moni muu saa osakseen kritiikkiä. Jokainen laittaa lopulta suuhunsa mitä haluaa, vaan itse koen tämän setin toimivan itselläni hyvänä buustina tässä pimeässä ajassa ja tukien liikkuvaista elämääni. Ainakin voin tosi hyvin, joten voin pitää sitä mittarina toimiiko jokin vai ei. Ja mitä tulee tasapainoiseen ruokavalioon, niin on myönnettävä, että en syö niin hyvin, että kaikki tarpeet täyttyisivät, jolloin minulla ei ole mitään ongelmaa napata purkista lisäjeesiä. 

Valoa pimeään aikaan! Olkoonkin se sesonkivaloilla ja vitamiineilla!


Suosikit