Joulun kirjasuositukset lapsille ja -40% alevinkki korvan taakse


*) osa kirjoista arvostelukappaleita

Taas on aika kääriä paperiin iloa joulun ajalle. Tai kääriminen jää taatusti sinne lähemmäs aattoa... Kirjamessuilta tuli hankittua jo ekat kirjapaketit, joten hyvässä vauhdissa ollaan. Innostuin poimimaan meidän suosikkeja myös aikaisemmilta vuosilta ja se vain osoittaa sen, miten mahtavia tarinoita nämä ovat. Näitä meillä luetaan moneen kertaan ja tämä lista on iloksemme pitkä. Löytyykö samoja suosikkeja?

Nopolan siskosten Jouluvintiö on jo viimevuotinen, mutta sitä luetaan tänäkin vuonna. Heinähattu ja Vilttitossu ja hupsu enkeli on tämän syksyn uutuus, jossa etsitään kadonnutta enkeliä. Kuinka monen kotona muuten on tai on ollut se klassinen suojelusenkelitaulu, jossa enkeli varjelee sillalla kulkevia lapsia? Samainen taulu löytyy myös tästä kirjasta ja siitäpä se tarina sitten lähtee. Minun muuten tekee mieli aina korvapuusteja näitä kirjoja lukiessa. Kiitos kuuluu Alibullenin neideille. 


Yksi tämän syksyn hauskimmista on varmasti Paula Norosen Supermarsu ja roskaavat ryökäleet. Tämä sopii aiheeltaan valitettavankin hyvin käynnissä olevaan ilmastonmuutokseen, kun herätellään huomioita taivaalta sataviin romuihin. Olen nauranut ääneen lasten kanssa monta monituista kertaa tätä lukiessani. Tunnen itse erään vanupuikonnäköisen Annelin. Tirsk. Kirjassa on monta kohtaa, josta tunnistan myös itseni - on lohdullista, että kyseessä on universaali ilmiö. 

Supermarsussa on hassuja nimiä. Se on kiinnostava, vähän jännittävä ja tosi hauska. Ja laita siihen, että huikea.

Kannattaa lukea! Ostin myös lahjaksi tämän kirjan ja kirjailija itse jaksoi jututtaa meidän ekaluokkalaista kärsivällisesti ja saimme kirjat tietysti signeerattuina. Siinäkin on jotain erityistä. :)


Ekaluokkalainen tykkää lukea Lukupalat -sarjaa. Tässä on niin hyvä tarina aina ja ihanat pennut, sanoo hän. Tätä sarjaa on meille kerätty jo parin vuoden ajan ja nyt on ilo seurata, miten lapsen oma lukeminen sujuu. Nämä ovat myös sen verran lyhyitä lukea, että vanhempikin jaksaa taatusti lukea luvun tai pari, jos ei koko kirjaa kerralla.
Tähän väliin pakkonostona pari Astrid Lindgrenin klassikkoa. Iki-ihana ja peppimäinen Peppi Pitkätossu ja joulukuusen riisujaiset ja Meidän Marikki. Pepin joulu Huvikummussa on tyypilliseen tapaansa juuri omanlaisensa. Hän antaa piutpaut Rouva Hienoston paheksunnalle, joka johtuu siitä, ettei hän pidä lapsista (ainoastaan kermakakuista). Pepin joulu tuo kaikille hyvän mielen. Kirja on alkuperäisen kuvituksen mukainen.  

 Joulupuu on ravistettu
neulaset on matolla
joulupukki värjöttelee
talon ulko-ovella. 

Meidän Marikissa vietetään myös joulua, mutta jouluaatto ei ole ihan perinteinen. Marikissa on lähes viisisataa sivua Kesäkummun tarinoita, joihin ei koskaan kyllästy. Me olemme katsoneet leffoina ja lukeneet kirjoina aina uudestaan ja uudestaan Melukylän lapsia, Peppi Pitkätossua, Marikkia, Vaahteramäen Eemeliä... Aivan ihania hahmoja ja tarinoita. Tukholmassa kannattaa ehdottomasti vierailla Junibackenin Satujunassa. Se on hieno matka tähän maailmaan.


Hei onks tuo Emma Watson? 

Kymmenvuotiaani bongasi kannesta Emma Watsonin, joka muiden kirjassa esiteltävien naisten mukaan antaa ohjeita nykyajan tilanteisiin. Kirja antaa kapinallisten tyttöjen ohjeita moniin tilanteisiin. Ohjeet ovat hyvin kannustavia ja mielestäni tsemppaavat ja valavat itsevarmuutta nuorempiin lukijoihin. Tätä luen myös minä erityisen mielelläni. Tarinat ovat sopivasti pähkinänkuoressa. Seuraavaksi voisi hankkia suomalaiset naisesikuvat.


Arvaatteko mistä Emma Watson tunnetaan meidän perheessä? No arvasit. Potter-huuma ei ota laantuakseen, kunhan vain äiti saisi järjestettyä vielä sen Lontoon matkan! Pottereissa hahmot, kuten Hermione, Luna Lovegood, tietysti Harry ja Weysleyt ovat ihan mahtavia, Hagridia unohtamatta. 

Harry Pottereiden lisäksi meillä kymmenvuotiasta kiehtoo myös muut aiheeseen liittyvät kirjat. Uusimpana nyt myös leffateatterissa pyörivä Grindewaldin rikokset. Näkisin kuitenkin, että sekin me luetaan ensin kirjana.  


Vielä yksi suosikki, jota lukee koko perhe mielellään. Karhuherra Paddingtonia suloisempaa saa hakea. Paddington lähtee lomalle on jälleen kerran mahtava seikkailu, jonka "matkasuuntitelman" on laatinut karhuherra itse. Paljastamatta yhtään sen enempää, lienee selvä, että ihan kaikki ei mene suuntitelman mukaan. 

Wow, mikä kattaus! Lukeminen kannattaa aina. Siksi suosittelen merkitsemään kalenteriin 11.-13.12., jolloin käynnistyy Werner & Jarl -kirjakaupan ystävämyynti. Saat WSOY:n, Tammen, Johnny Knigan ja Readme.fi:n valikoimasta –40% alennuksen.      

Suosikit