perjantai 23. marraskuuta 2018

Brunssilla vastuullisesti


Jee, toivoa ja herkkukuvia tähän viikkoon, on perjantai ja aika olla armollinen itselleen, erityisesti jos viikko on tuntunut raskaalta. Silmät ovat lumpsaneet väkisinkin kiinni ja iltanokoset sohvalla ovat tulleet vakioksi tässä pimeässä kaudessa. Kirkasvalolamppua kannattaisi pitää vaan koko ajan päällä. 

Valonpilkettä on tuonut myös muutamat vaikuttajatapahtumat, joihin olen poikennut influensoi(tu)maan, maininnan arvoinen on erityisesti Tallink Siljan vastuullisuusbrunssi parin viikon takaa.

Brunssi oli toki herkullinen ja oli hienoa kuulla, että Siljalla on tehty jo vuosia yhteistyötä WWF:n ja HOPE ry:n kanssa. Näistä esityksistä jäi mieleen monta tapaa, kuinka voi itsekin vaikuttaa. 

Tuntuu välillä, että laivoilla etenkin buffassa menee paljon ruokaa hukkaan, mutta Tallink Silja itse asiassa osallistaa vuosittain 10 miljoonaa matkustajaa kiinnittämään huomioita ruokahävikkiin. Tässä tärkeässä roolissa on nautiskelija itse, jota pyydetään ottamaan skagenia lautaselleen vain sen verran, mitä aikoo syödä. Myös lasten toivotaan nautiskelevan ateriastaan siten, ettei anneta ottaa kymmentä lihapullaa kerralla, vaan haetaan lisää ruokaa, jos vielä mahtuu. Sanoisinko, että tämä on ihan kohtuullista.

Siljan laivoilla ruokahävikkiä hallinnoidaaan myös vatihävikillä, joka tarkoittaa, että tarjoiluastiat ovat pienempiä ja tarjolla on pienempiä yksittäisannoksia. Lautasten koko on myös pienempi ja ruoka on tarjolla eri "toreissa", jolloin jonottaminen lyhenee. Ruoka myös mitoitetaan laivoilla ruokailijoiden mukaan eläkeläisryhmä vs. jääkiekkojoukkue. Arvaa kummat syövät enemmän?


Itselleni jäi WWF:n esityksestä mieleen, että lihansyönti kannattaisi rajoittaa kertaan viikossa, syödä enemmän kasvisruokia ja korvata maito kauramaidolla - edes silloin tällöin. Meillä Kaslinkin Barista on erityisesti perheen iskän suosikki kahvimaitona ja oletteko kokeilleet puuroon mantelimaitoa. Peukut sille!

HOPE ry:n tarinat vakavoittavat, mutta matalalla kynnyksellä voimme jokainen auttaa apua tarvitsevia. Veimme lasten kanssa HOPEn keräykseen pehmoleluja ja sinne voi viedä myös käyttötavaraa. Ajatus on kuitenkin, että tuotteet ovat ehjiä ja tätä päivää, ettei esimerkiksi vaatteiden takia ketään aleta kiusaamaan koulussa. Jokainen voi myös mennä esim. työporukan kanssa lajittelemaan lahjoituksia Hopen varastolle. Parin tunnin työstä saa taatusti hyvän mielen ja on suureksi avuksi.

Black Friday ja weekend villitsee meitä myös kulutukseen tänä viikonloppuna. Osta vain sitä, mitä tarvitset (esim. ihania kirjoja saa tänään WernerJarlilla -40%, muita vinkkejä ei tipu!). Ihanaa viikonloppua!
      

Ei kommentteja: