maanantai 3. toukokuuta 2021

Maailman paras pataleipä


 

Pataleipä, ei mikään uusi tuttavuus, vaan reseptejä on lähes yhtä monta kuin tekijäänsä. Pandemia-aika on kaivanut meistä esiin leipureita ja kotikokkeja, olen myös huomannut, että leipomalla sämpylöitä ja leipää itse, myös säästää. 

Olen tehnyt useilla resepteillä pataleipää. Ohjeissa sanotaan, ettei taikinaa saa vaivata, joten olen vähän varovasti pyöräyttänyt jauhoja pienessä nestemäärässä ja taikina on saanut jäädä yön yli herran haltuun. Monta kertaa on käynyt niin, että taikina on paakkunut koviksi kokkareiksi aamuun mennessä ja myös tuoreessa leivässä on näitä kokkareita. Sinänsä leipä on ollut makoisaa, mutta kokkareet ei niin esteettisiä, eikä kiva syödä.

Vaan nyt! Modasin Soppa365 kaurapataleivän ohjetta hiukan siten, että tein aivan täydellisen pataleivän alla olevalla ohjeella tänä aamuna. Jos haluat samanlaisen, niin toimi näin. 

 

Maailman paras pataleipä

Edellisenä iltana:

1 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

5 dl sämpyläjauhoja

4-5 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

5 dl kädenlämpöistä vettä

 

Sekoita kuivat aineet, lisää vesi ja sekoita jauhot veteen. Älä vaivaa sen kummemmin, mutta voit hyvin sekoittaa. Laita kelmu päälle ja pata jo valmiiksi uuniin aamua varten. Nuku hyvin. 

Seuraavana aamuna:

Huomenta, nyt on aamu! Napsauta uuni 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, pyöräytä se leivännäköiseksi. Laita liina päälle puoleksi tunniksi ja mene vielä peiton alle.

Kippaa leipä lämpimään pataan, piirtele haluamasi viillot päälle ja ripsauta jauhoa leivän pinnalle. Laita kansi päälle. Uunissa 30 min.

Kun kello soi, kippaa leipä uunin ritilän päälle jäähtymään, ei liinaa päälle eikä mitään muutakaan. Leikkaa viipale tästä maailman parhaasta pataleivästä ja sipaise voita päälle. Niiiiiin hyvää!

 

Ei kommentteja: