Treenaaja, syötkö tarpeeksi proteiinia?


                                         
                                           
Yhteistyössä Ruohonjuuri

Nyt on tultu siihen pisteeseen, että tämä kotijumppaaja jumppaa niin reippaasti, vetelee leukoja ja bodailee yhdellä käsipainolla kättä vauhdissa vaihtaen - ja milloin mitenkin, että lisäjeesiä kaivataan. Ja yhdellä käsipainolla siksi, kun ei ole kahta. :D Olen energisempi, koska liike on lääke niin moneen. En voi kuin suositella.

Oma ruokavalioni ei tosiaankaan koostu mistään kananfileistä ja kananmunanvalkuaisia - siis näin karkeasti kuvaillen, eikä näin pidä ollakaan. Itse treenaan kohtalaisen paljon vähintään 5 treeniä viikossa. Nämä ovat olleet kotona tehtäviä esim. bodyjumppaa, jolloin tehdään lihaskuntoa, intervallia, jolloin nostetaan sykkeitä, keskivartalojumppaaa, pilatesta ja joogaa. Hiukan fiilistelen ajatusta myös salitreenista, ohjelma tosin vielä puuttuu.

En koe treenavani erityisen kovaa, jos teen jonkun jumpan kerran päivässä, mutta säännöllisesti kuitenkin ja syöminen on ajoittain turhan kevyehköä. Sen usein huomaa siitä, että kun on syönyt hyvin, jaksaa treenatakin hyvin ja sama toisinpäin. Yksinkertaista, mutta siihen tulee kiinnittää huomiota.

Tilanne on se, että lihakset haluaisivat punnerruksista ja puntin heilutuksista myös kasvaa, vaan jos niillä ei ole rakennusaineita, niin treeni menee vähän niinkuin harakoille. Silloin kun syö hyvin proteiinipitoista ruokaa, kuten rahkaa, tonnikalaa, raejuustoa, kanaa jne., mitään lisää tuskin tarvitsee. Tällainen perusburbeilija löytää netistä lukuisia laskureita, joilla voi joskus tsekata, kuinka paljon protskua tarvitset ja tuotteiden kyljistä näet niiden sisältämät proteiinimäärät, tosin niihinkin löytyy valmiita laskureita. 

En noudata itse mitään dieettiä, mutta olen seurannut proteiinimääriä satunnaisesti, sillä liika on liikaa. Turhaan proteiinia ei kannata lisäillä, koska se on turhaa energiaa. Tämäkin on yksinkertaista.

Itselläni on Ruohonjuuresta testisssa Puhdistamon uudet Optimal Vege-proteiinit makuina suklaa ja vanilja. Lisään puoli desiä proteiinijauhetta smoothien joukkoon ja reilusti vettä, jotta jauhe sekoittuu kunnolla. Pidän molemmista makuina. Mansikka-mustikka smoothissa suklaa ja ananas, papaija ja mangon kanssa vaniljalisä on hyvää.

Luomu vege-proteiinissa on täysjyväriisiproteiinia ja herneproteiinia. Nämä yhdistettynä aminohappokoostumus on täydellinen. Riisiproteiini kun on jo itsessään erinomainen, hyvin imeytyvä kasvikunnan proteiini lähes täydellisellä aminohappoprofiililla. Lysiini jää kuitenkin siinä vähäiseksi, vaan ei hätää, se löytyy herneestä. Tadaa, optimaaliset aminohapot yhdessä pussissa!

Lisään proteiinilisän usein iltatreenin jälkeen. Viisaat ovat todenneet, että paras hyöty olisi saada protskua hyvin pian treenin jälkeen ja yöllä lihakset palautuvat ja kehittyvät. Näin olen tehnyt, voin myös tarpeen mukaan tarkistaa, onko protskulisä ko. päivänä ylipäätään tarpeen.

Lihaskunnon heikentyminen voi johtua proteiininpuutteesta, kuten usein vanhuksilla, joten lisäys voi olla myös muilla kuin ahkerasti treenaavilla paikallaan. Tärkeää on pyrkiä syömään monipuolisesti ja ihanaa on, kun voi liikkua! 

Suosikit