Ilmoittautuminen kouluun ja pohdintaa koulushoppailusta


 
Apua! Kävimme juuri ilmoittamassa esikoisemme ekaluokalle kouluun. Ilmoittautuminen tehtiin hyvin perinteisesti, paikan päällä. Ihan vähän liikutti äitiä jo tämäkin vaihe.

Täällä pääkaupunkiseudulla peruskouluja piisaa eri tavalla kuin pienemmissä kaupungeissa, joissa mennään siihen kouluun, joka sattuu pitäjiltä löytymään. Ihanan yksinkertaista. 

Jokaiselle lapselle on määrätty oma lähikoulunsa, jossa hänellä on lain mukaan oikeus aloittaa koulu. Mahdollista on myös anoa paikkaa toisesta koulusta, joka ei ole lapselle osoitettu lähikoulu. Lapsi voi päästä myös toiseen kouluun, mutta vuonna 2008 vauvoja syntyi jättimäärä, joten ylimääräisiä paikkoja ei juurikaan - tai lainkaan - ole tarjolla. 

Monet vanhemmat kiertävät kouluinfoissa jo vuotta tai paria ennen kuin lapsen kouluntaipaleen on määrä alkaa ja he punnitsevat opinahjon hyviä ja huonoja puolia ennen lapsen ilmoittamista koulutaipaleelle. Itse en henkilökohtaisesti ollut proaktiivisesti liikkeellä (en vaan tajunnut vuosi sitten), vaan kävin viikko sitten syksyllä aloittavien ekaluokkalaisten infossa esikoisemme lähikoulussa. Infon jälkeen kävin keskusteluja tuttujen äitien kanssa, jotka olivat ns. ajoissa liikkeellä ja pohdimme lähikoulun hyviä ja huonoja puolia. Mielipiteitä oli monia. 

Henkilökohtaisesti olen ollut siinä uskossa, että valtakunnallista opetussuunnitelmaa noudattavat peruskoulut ovat sikäli turvallisia opinahjoja lapsillemme, että siellä oppii perustaidot taatusti. Entä ne koulut, jotka soveltavat valtakunnallista opsia eri tavoin esim. oppiainerajat ylittäen ilmiölähtöisesti tai kansainvälistä ib-opetussuunnitelmaa noudattaen? Voiko olla yhä varma, että opetus on laadukasta kuin perinteisessä ainekeskeisessä opetuksessa? Voiko opetus olla jopa parempaa? Onko koulu iso vai pieni? Onko siinä ala- ja yläkoulu saman katon alla? Millainen oppilasaines koulussa on? Mihin eskarikaverit menevät? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin monet etsivät vastausta ja valitsevat opinahjon ts. koulushoppaavat lapselleen sen mukaan, minkä koulun katsovat olevan se kaikista paras.

Olen kohta koululaisen äitinä osin hämmentynyt, sillä en itse osannut odottaa törmääväni sellaisiin kysymyksiin, joita olen nyt viikon verran punninut. Hakua muualle kuin lähikouluun emme ole harkinneet, sillä esim. koulumatkaa en ole halunnut pidentää, koska mitään tarpeeksi painavaa syytä siihen ei ole näillä tiedoilla ilmennyt. Silti olen yllättynyt, miten moni asia on kouluinfon jälkeen pyörinyt mielessäni jopa siinä määrin, että olen pohtinut, mikä vaikutus koulun valinnalla on koko koulutaipaleeseen. 
 
Oletko sinä pohtinut, millainen opintopolku lapsella on taivallettava, mitä asioita pidät tärkeinä oman lapsesi koulussa? 

Suosikit