Täytä ESTA-lomake oikein matkustaessasi USA:han

kuva

Tässä tulee kirjaimellisesti rahannarvoinen vinkki, jolla säästyy taatusti sydämensykkeennousut lentokentällä ja pääset lentokoneeseen kohti Amerikan Yhdysvaltoja. USAhan Suomen passilla matkustettaessa tarvitsee mukaansa ESTA -matkustusasiakirjan, joka on voimassa kaksi vuotta. Virallisen ESTA -linkin saat esim. Finnairin sivuilta ja kannattaa tosiaan varmistua ettei vaan googleta ESTA ja päädy täyttämään jotain huijarisivustoa. Niitäkin on.

ESTA-hakemus maksaa $21,00 (09/22) ja se maksetaan luottokortilla hakemuksen täytettyäsi. Varaa aikaa hakemuksen  h u o l e l l i s e e n  täyttämiseen. Siinä kysytään paljon kysymyksiä omien tietojen lisäksi mm. työnantajan osoitetiedoista vanhempien nimiin, USAn asuinpaikan osoitteeseen ja puhelinnumeroon. Kaikki tiedot tulee antaa oikein ja erityisen tarkkana tulee olla passinumeron kanssa. 

Tein itse sen virheen, että syöttäessäni passinumeroa, järjestelmä alkoi heti herjaamaan siinä olevia kahta kirjainta, joten kirjainten jälkeen, syötin vain muutaman numeron, enkä jatkanut loppuun saakka, koska sain koko ajan punaista invalid passport number -notifikaatiota. Päädyin jättämään kirjaimet pois alusta ja passinumero meni mukisematta läpi. Hakemus hyväksyttiin ja maksoin rekisteröintimaksun.

Matkapäivänä Helsinki-Vantaan lähtöselvityksessä kerrottiinkin sitten, että ESTA-rekisteröintini ei ole oikein, koska passinumero on väärä. Yksinkertaisesti, en pääse koneeseen, jos ESTAssa on väärä passinumero (ilman kahta kirjainta, jotka suomalaisissa passeissa on aina FP). Siinä ei auttanut muu kuin tehdä nopeasti uusi hakemus alusta alkaen, maksaa uusi rekisteröintimaksu, laittaa kädet ristiin ja toivoa, että hakemus ehditään Amerikoissa käsittelemään. Tämä on riittävän hyvä syy tulla kentälle ajoissa. 

Meillä oli aikaa tuolloin noin 1,5h ja hakemus käsiteltiin 54 minuutissa. Meillä kävi siis todella hyvä tuuri ja ehdimme lennollemme.

Finnairin henkilökunta oli todella ymmärtäväistä, mutta työnsä puolesta he keskeyttivät mm. matkatavaroiden koneeseen siirron, jos käy niin, että hyväksytty ESTA-rekisteröinti ei ehdi ajoissa. He kertoivat, että näin on käynyt usealle matkustajalle ja silloin aina jännitetään, ehtivätkö he koneeseen. Jos ei ehdi, tulee itse ostaa uudet lennot. Auts! 

Virkailijat myös katsoivat meitä lohduttavasti ja totesivat, että te hyväkuntoiset jaksatte varmasti myös juosta lujaa portille, jos menee tiukille. Hah! Onneksi ei tarvinnut juosta. Ehdittiin jopa nopea välipala nauttia loungessakin, vaan oli kyllä melko karmea matkalle lähtökokemus. Loppu hyvin, kaikki hyvin, mutta jotenkin toivoisi, että tuo järjestelmä ei alunperinkään hyväksyisi hakemusta, jos siinä olevat tiedot on väärin.

Ehdottaisin Finnairille ESTA-hakemusta koskeviin ohjeisiin erillisen passinumeron täyttöohjeen. Sellainen huom! Virheherjasta huolimatta kannattaa täyttää passinnumero loppuun saakka sellaisenaan kun se passissa on. Järjestelmä kyllä sen hyväksyy lopussa, vaikka virhettä ilmoittaakin. 

Että sellainen kokemus. En ole ihan äsken polvillani keskellä lähtöaulaa täyttänyt puhelimella monisivuista ESTA-hakemusta ja sen jälkeen istunut vajaata tuntia päivittäen superahdistuneena ESTA-statusta. Tämä statuksen päivitys on sikäli turhaa, koska tieto tulee heti sähköpostiin kun status change tulee. Samalla tieto on tullut myös virkailijoille ja pääset etenemään turvatarkastuksen kautta kohti matkakohdettasi.

Ihana New York, mitä olisimmekaan menetetty. Onneksi sitä ei tarvinnut jäädä miettimään, vaan nautimme aivan upeasta matkasta. 

 

 


Suosikit