Päivä Tukholmassa on saatu takaisin!

 *Yhteistyö Silja Line Suomi // Tallink Silja

Puolisentoista vuotta siihen meni, vaan jälleen päästään ihastelemaan snyggeja tukholmalaisia, seilaamaan yön yli naapurimaan pääkaupunkiin ja nauttimaan. Saimme mahdollisuuden päästä mukaan, kun Silja Serenade sai vihdoin tuoda laivallisen onnellisia reissaajia Värtahamnenin satamaan. 

Laivassa kaikki sujui hienosti. Odotimme laivaan pääsyä ulkona Olympiaterminaalissa ja turvavälit pysyivät laivaan astellessa. Illallista nautimme menomatkalla buffassa, jossa porrastetut kattaukset ja loistavat ohjeistukset tarjoiliijalta. Mitään ryysistä ei ollut ja omassa pöydässämme nautiskelimme omassa rauhassa. Itselläni buffa valikoituu ruokapaikaksi siksi, koska rakastan kalapöytää. Useimmiten jätän lämpimät ruoat väliin, juustoja yritän mahduttaa jälkkäriksi ja ehkä pari herkkua jälkkäribuffasta, vaan sitten onkin hyvä (lue: pakko) levätä hetki hytissä ennen iltaohjelmaa tai shoppailua. 

Kävimme katsomassa hetken aikaa Starlightin showta. Se oli odotetusti viihdyttävä. Muumeille vilkutimme sitä ennen ehkä hiukan nostalgisestikin. Ainahan ne on ihania kaikista meistä, vaan alkaa näitä lapsukaisia kiinnostella tanssishowt enemmän kuin se pienempien muumidisco. Vaan onneksi kaikille on kaikkea. 


Uutena juttuna lapsille - isommille ja pienemmille - on tullut etukäteen ostettavat Friendship -rannekkeet, joihin on mm. ladattuna 10e rahaa, jonka voi käyttää laivalla mihin tahansa. Mukana myös pelirahaa, jonka olisin itse käyttänyt pajatsoon, mutta se oli meidän teinin voucher, joten pajastoon pistin omistani. Pakkohan se oli. Rannekkeet löytyvät joko repusta tai vyölaukusta, jossa muitakin kivoja ylläreitä, kuten lasinen juomapullo, huulirasva, peli, puuhavihko ym. Rannekkeet voi tilata matkaa varatessa. 

Laivassa on shoppailumahdollisuuksia merkkivaatteista, kodin juttuihin ja elektroniikkaan, tax freessa meikit ja viinit. Siitä ei jää kiinni, etteikö kotiintuomisia olisi saatavilla.

Tavolatan runsaan aamiaisen jälkeen, hypättiin tennareihin ja suuntasimme satamasta kohti Gärdet -metroasemaa. Tänne on super-iisi löytää terminaalista, opasteita on ja suuri joukko kulkee keskustaan metrolla, joten seuraamalla pelkästään muita suurella todennäköisyydellä päätyy asemalle. Matkaa on 800m. Stoorien kohokodissa on myös hyvät vinkit.


Pressbyrån aseman sisällä myy metrolippuja sekä SL-Access - matkakortteja. Meidän piti ostaa uusi, kun edellinen oli vanhentunut, tämä kustansi pari euroa. Ostimme liput keskustaan ja takaisin. Aikuisen lippu suuntaansa maksoi noin 4e ja yli 6-vuotiaalle piti ostaa. Rapiat vaille 20e maksoi tur- och retur matkakortin kanssa. Jos ostat lippuja myös muille kuin itsellesi, älä mene metroon porteista, vaan luukun kautta, jossa liput ns. leimataan.

Ota suunnaksi Norsborg. Metro tulee vasemmalle laiturille. Me jäimme Gamla Stanissa, joten istuimme kyydissä muutaman pysäkin verran. Huomasin jo metrossa, miten vähän maskeja tukholmalaisilla oli. Meillä oli sisätiloissa maskit. Ruotsin koronatartuntojen tilanne on ollut erinomaisen hyvä jo jonkin aikaa. Itse seurasin päivätartuntoja viikon verran, joita oli monena päivänä nolla. Oli hyvä fiilis lähteä.

Vanhasta kaupungista kävelimme kohti Drottningsgatania, jota pitkin etenimme ytimeen. Poikkesimme eri liikkeissä. Teini ihastui levykauppaan ja osti "jotain ihan parhaita" CD-levyjä. Siis milloin nämäkin on tulleet bäkkiin? Vastahan sitä luovuttiin CD-soittimista... Yritimme etsiä BR-lelukauppaa, mutta se ei ollut siinä, missä ennen. Ehkäpä sitä ei enää ollut, vaan Hamngatanin NK pelasti. Sieltä nuorimmainen löysi lukuisille Schleich-hepoilleen jälleen yhden ratsastajatyypin. Päivä jatkui onnellisena. 

Itse nautin valtavasti Tukholmassa siitä, että jopa ketjuliikkeet, kuten HM, on aivan eri näköisiä ja oloisia kuin täällä meillä kotimaassa. Liikkeissä on tilaa, vaatteita ei ole survottu rekkeihin, vaan ne on kauniisti esillä. HM Home itsessään on aina ihana. Ne kukat siellä. Joka kerta. NK:ta vastapäätä on muuten teiniä kiehtonut Brandy Melville -liike. Kaikki one size, rentoja toppeja ja collareita. Joku in juttu nyt.

Kiertelimme ja kaartelimme, kävimme syömässä nopeat hampparit, kun kävelyä oli alkanut kertyä jo kymmenisen kilometriä. Vielä Östermalmin ikkunashoppailut. Chanelit, Vuikkarit, Mulberryt ja muut kaverit. Huokaus. Piipahdimme vielä Zara Homeen ennen pujahdustamme Östermalmstorgin metroasemalle. Siitä on vain pari pysäkkiä ennen Gärdetiä. 

Hytissä huilasimme hyvän tovin ennen kuin menimme syömään ostoksille ja syömään. Tavolata ei koskaan petä. Italiaisesta ravintolasta löytää varmasti omat suosikkinsa. Lapset söivät lasten buffasta mitä halusivat. Sen verran kuitenkin, että jälkkärikakkua ei mahtunut.


Laivalla saimme myös osallistua pienen koirakarkulin pelastusoperaatioon. Pikku tyyppi oli karannut hytistä ja juoksenteli käytävällä. Yritimme laivan henkilökunnan kanssa saada koira rauhoittumaan ja löytämään omistaja. Koira tykästyi minuun (no onko tuo joku ihme) ja luotti sen verran, että sain silitellä ja jutella, että kyllä tästä selvitään. Sovimme, että otetaan koira meidän hyttiin siksi aikaa, kunnes omistaja löytyy. Tytöt jo kyselivät toiveikkaina voisimmeko viedä koiran kotiin saakka. No hitsit, ei voitu. Koiruli löysi takaisin omistajalleen, vaan olipahan sekin tarina, jota varmasti muistellaan. 

Vikana iltana päätimme kurkata vielä kylpylään. Vikat puoli tuntia oli tosi rauhallista ja kävimme poreissa. Oli aika ihanaa rentoutua päivän pitkästä kävelylenkistä, illallisesta, niin mukavasta päivästä. Uni tuli helposti.   

Takaisin Helsinkiin tullessa oli edessä terveystarkastukset. Mikäli sinulla on kaksi rokotetta tai muut ehdot täyttyvät, voit ladata Finentry-lomakkeen, jota näyttämällä pääset suoraan ulos laivasta. 2006 jälkeen syntyneiltä ei vaadita dokumentteja. Terveystarkastukseen menee aikaa, koska jokainen matkustaja tsekataan. Näin ollen, odota ihan iisisti. Me odotimme hytissä ja saman kerroksen istumapaikoilla ja taisimme olla ihan vikoja laivasta poistujia. 


Vaan olipa ihana matka ja ihana Tukholma. Tuli vahva fiilis, että kyllä tästä vielä selvitään, kuten myös pikkukoirulille vakuutimme. 

Käy kurkkaamassa @riikka_hei kohokohdista Tukholma ja sieltäkin pääset mukaan meidän kanssa.

En malta odottaa seuraavaa kertaa, toivon vain, että se on mahdollisimman pian. Päivä Tukholmassa -risteilyjä voi tsekkailla täältä.

Suosikit