Miksi ja miten rasvakahvia?


*Yhteistyössä

Rasvakahvi tai bulletproofkahvi ei ole enää mikään uusi villitys, mutta minulle uutta on sen käyttötarkoitus. Iltalehti uutisoi vastattain, mitä tapahtui, kun toimittaja joi kuukauden rasvakahvia. Varsinainen yllätys ei ollut, että hänen painonsa nousi, koska hän ei noudattanut erityistä ruokavaliota rasvakahvia päivittäen juodessaan. Linkki juttuun täällä.

Sopii siis miettiä, milloin rasvakahvia on tarkoituksenmukaista juoda. Tammikuun alun mehupaasto herätteli tarkastelemaan omia ruokailutottumuksiani, joihin olenkin kiinnittänyt erityistä huomiota. Syön nykyään kasviksia joka päivä, erityisesti kaalit ovat vieneet mukanaan. Kukkakaalia napsittavana herkkuna, parsa-, ruusu- ja lehtikaali ovat uskomattoman hyvä setti lounaalla. Näiden kaverusten päälle puristetaan lopuksi luomusitruunaa, eikä saa unohtaa valkosipulia, joka kruunaa tämän annoksen.

Tiedustelin Ruohonjuuresta hyvää rasvakahvisettiä höystettynä kysymyksillä, kannattaako käyttää MCT-öljyä vai kapryylihappoa, luomuvoita vai kirkastettua gheeta, jolloin asiantunteva joukko laittoi minulle oikeat kamat valmiiksi.

Foodinilta minulle vastattiin, että kapryylihappo on rasvakahvissa parempi, sillä se on MCT-öljyä ketogeenisempi ja tästä syystä myös ghee-voi, koska se on 100% rasvaa. Kuitenkin kaikki valinnat riippuvat siitä,  m i n k ä  t a k i a   rasvakahvia haluaa juoda.

Rasvakahvia ei tosiaan kannata juoda joka aamu ihan vaan huvin tai testin vuoksi (kuten IL:n toimittaja), jos ei noudata esim. ketogeenista, runsasrasvaista, vähähiilihydraattista ruokavaliota, jolloin rasvakahvi tukee kehon rasvanpolttoa. Aiheesta avaa enemmän blogiteksti täällä.

Itse näen, että rasvakahvi sopiikin satunnaisesti omaan ruokavaliooni, joka ei ole tiukasti minkään koulukunnan mukainen tällä hetkellä. Kapryylihappo imeytyy välittömästi ja palaa maksassa vapauttaen energiaa elimistön käyttöön, jolloin rasvakahvi sopii aamuihin, jolloin tarvitsen hyvää energiaa, enkä ehdi keittelemään puuroja. 

Kapryylihappo tekee hyvää aivoille ja toimii ns. termogeenina eli se lämmittää elimistöä sisältäpäin lisäten rasvanpolttoa ja energiankulutusta. Tämä siis hyvä uutinen paleleville.

Ghee-voista kerrotaan, että se on “grass fed” eli valmistettu ruoholla ruokittujen lehmien maidosta. Ghee sisältää A-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä seleeniä – mutta ei ollenkaan kaseiinia (maidon proteiini). Ayurvedassa gheetä on perinteisesti käytetty doshien (erityisesti pitan) tasapainottajana.

Itse käytän siis rasvakahvia noin kerran viikossa, koska en noudata muuten erityistä rasvaa polttavaa ruokavaliota. Tällöin luonnollisesti joisin rasvakahvia päivittäin. Satunnaisesti nautittuna saat siitä hyvän buustin päivääsi ja pysyt kylläisenä useamman tunnin. 

Rasvakahvin resepti


• 2-3 dl laadukasta luomukahvia
• 1 rkl gheetä
• 1 rkl kapryylihappoa
 
Sekoita ainekset blenderissä ja wrrrrrrruuuuuum, kone lähtee taatusti käyntiin!


 

 

Suosikit