Äitin neuleet syynissä


Nyt on äitin pidetyimmät neuletakit syynissä. Heti kärkeen pahoittelut, että neuleita ei ole tätä kuvaussessiota varten valitettavasti silitetty eikä aseteltu hienosti pinoihin tai stailattu tähtiviltin päälle rennosti heitettynä. Ne on tempaistu kaapista tai pyykkisäkistä ja sen ne ovat näköisiäkin. Neuleet on kuvattu parvekkeella luonnonvalossa, jotta neuleista näkisi parhaiten sen minkä niistä haluaa nähdä ts. miten ne ovat pärjänneet testiolosuhteissa, joissa ollaan äärimmäisten olosuhteiden armoilla - hihoihin ja olkapäihin pyyhkiytyy nenä ja suu (tarkennus: yksivuotiaan), tahmaiset kädet tarraavat kiinni mistä milloinkin (edelleen: yksivuotiaan) ja saattaa se käyttäjä ihan itsekin sotkea vaatteensa.   

Olen monessa yhteydessä paasannut miten pidän ehdottoman tärkeänä laatuun panostamista, toki hutejakin tulee näissä panostuksissakin, mutta yleensä ei tule. Ne hairahdukset, joista yksi kuva alla, harmittavat, sillä vaikka ostos ei montaa kymppiä kustantaisi, niin se on hyvin pian kuin olisi roskalavalta noussut (lainaus äidiltäni, joka kommentoi isäni pellavapukua pitkän ajomatkan jälkeen juhlapaikalle saavuttuamme).

Suosikkini näistä on ylärivissä keskellä: synttärilahjaksi saatu Odd Mollyn neuletakki. Ihan paras ja niin kaunis. Normaalisti olen koneessa pessyt ja lingonnut. Täysillä. Se on 100% puuvillaa, paksumpaa neulosta siis, ei ole mitään lirua. Eipä ole pillinkiä (suom. nukkaa)

Eniten näistä olen pitänyt oikealla ylärivissä olevaa Marc O'Polon harmaata neuletakkia. Se on 85% puuvillaa ja 15% cashmeria. Tätä on myös pesty 40 ja lingottu. Täysillä. Ei ehkä olisi kannattanut, sillä tuo cashmer on siitä vähän kärsinyt eli siitä irtoaa nyt aluspaitaan käytettäessä sellaista höttöä, mutta ulospäin tuo on edelleen moitteeton. Väri näyttää kuvassa vähän hailakalta, mutta väri ei ole mitenkään haalentunut käytössä. Eikä löydy tästäkään sitä pillinkiä. Topkolmoseen menee ehtottomasti.

Tummansininen 100% merinovillainen neuletakki on myös Marc O'Polon ja sehän on vaan kerrassaan ihana. Näitä 100% villaisia en ole pessyt koneessa enkä lingonnut, sillä olen oppinut, että se ei kannata. Eli sen kerran, kun näitä käyttää, niin tuuletus riittää. Siis ei kannata lähteä esmes synnyttämään villaneuleessa. Tässä ihan vähän pillinkiä (3 nukkapalloa), mutta saa nyppästyä pois, jos haluaa. Kylmien toimistojen neuletakki.

Alapuolella hempeä vaaleanpunainen on merkiltään Sand ja sama 100% merinovillaa. Ihana ja ihana. Ei mitään moitteen sanaa. Eikä pillingin pillinkiä.

Rimpsuneuletakki on Mexxin. Siinä on 40% polyesteria, 40 % viskoosia ja 20% puuvillaa. Tätä en ole montaa kertaa pitänyt vielä, koska se on viime talvelta. Ei huonoa sanaa tästä, ei siis pillinkiä pinnassa. Tätä en ole pessyt vielä kertaakaan. Lupaan raportoida, mikäli jotain draamaa ilmaantuu.

Keskellä oikealla on paljon pidetty Gap. Tämä 100% puuvillaa, kuuluu ehdottomiin suosikkeihin. Paljon pesty ja lingottu. Täysillä. Tässä käyttö näkyykin selvimmiten. Pillinkiä löytyy reilusti, mutta se on neuleen pinnalla eikä sellaisena kainalomöykkynä. Saisi varmasti siistimmäksi nukanpoistajalla, mutta en ole vaivautunut. Tätä pidän tällaisenaan edelleen, mutta tässä näkyy eniten käytönjäljet.

Viimeisimpänä Marc O'Polon 100 % puuvillainen, ohkainen neuletakki. Tämä on ihana, ja ehkä enemmän sellainen kevätpidettävä. Ei mitään moitteen sanaa tästäkään.

Tässä tulee vielä yksi, varsinainen murheenkryyni. Kattokaa nyt, miten se ei asetu yhtään tuohon henkariinkaan ja näyttää jo siinä luonteensa. Raukka. Se onkin HM 76% viskoosia ja 24% polyamidia, joten can't blame her.


 
Zarasta minulla on yksi neulemekko (hintaa 39,90e), joka oli niin järkyn huonoa laatua ja siihen ilmaantui myös reikä (!), että en ole sen koommin mitään siitä putiikista hankkinut, vaikka toiset tuntuvat siitä kovasti pitävän. Uskon sen, minulla vain tuo yksi huono kokemus.  

Minulla ei ole mitään tarvetta dissata erityisesti halpismerkkejä, mutta oma kokemukseni osoittaa, että niin sanotut laadukkaammat merkit ovat kestäneet vuosia ja tulevat täten oikeasti edullisemmaksi kuin halvempien tekokuituvaatteiden ostaminen, sillä ne eivät vaan kestä kulutusta, ja niitä joutuu ostamaan huomattavasti useammin. Tietysti, jos haluaa olla trendikäs ja kulkea etenkin ensi keväänä trendikkäissä geometrisissä kuvioissa, niin siitä vaan, meitsin garderoobissa ei trendit juuri pääse esille. Yksi HM:n musta neuletakki minulla on paljon käytössä, se olikin kuvaussession aikaan pyykkikorissa. Se on 60 % viskoosia ja 40% puuvillaa eikä siitä ole pahaa sanaa sanottavana. Ei ole siihenkään tullut, ainakaan häiritsevästi pillinkiä. Edullisestikin voi toki saada ihan hyvää laatua (etenkin jos on alennusmyyntien aikaan hereillä :)), jos pitää huolen siitä, että ei osta pelkkää polyamidia.

Onko teillä mitään luottovaatteita?

p.s. Opin vastattain termin pillinki reklamoidessani Marimekolle sukkahousuista*), jotka olivat niin nukkaiset ekan pesun jälkeen, ettei tosikaan, ja mielestäni vähän kutistuneetkin, koska neljävuotias sanoi niiden valuvan pepun puoleen väliin koko ajan, mutta saamassani palautteessa minulle todettiin, että tutkimusten mukaan niissä ei sallituissa rajoissa ole havaittu mitään vikaa  ja tuo pillinki nyt vaan on luonnonmukainen ilmiö tietyntyyppisille luonnonkuiduille tai katkotulle tekokuidulle, että deal with it. En saanut edes mitään unikkotarroja lohdutuksena, ainoastaan edelleen nukkaiset ja pienet sukkahousut, jotka piti vielä hakea postista. Voi pillinki, sanon minä.  (kursivoidut otteita saamastani palautteesta)

*) neljävuotiaan siis 

Kommentit

Huippua, kiitos Ripu!
Olen edelleen katsellut neuleita itselleni uskaltamatta ostaa mitään (tai ei ees huvita, vielä). Materiaaleja olen katsellut kyynisenä: semi-laadukkaan Esprit ja Mexx näyttävät olevan melko samaa polyamidihöttöä kuin edullisemmat ystävämme H&M ja kumppanit.
Akryyliä tuntuu tunkevan joka tuutista, että tarkkanakin saa olla.
Suosikkiesi materiaalien perusteella voinee tehdä sen johtopäätöksen, että luonnonkuidut + hinta takaavat ok lopputuloksen.
Tarvitsisin pari (mustan ja jännittävän harmaan ainakin) neuletakkia (näin aluksi). Olen myös tylsä ja suosin tooooosi basicia.
Tuo Odd molly on ihanan näköinen, mutta ei varmasti sopisi minulle.
Hyvä, hyvä!
Riikka sanoi…
Zirk: Tää oli ihan sulle tää juttu. :D Mä tykkään Espritistä. Niillä on kivoja vaatteita, mutta neuletakkeja ei taida olla mulla, kuin yksi neulepaita, mut se on 100% puuvillaa ja on ihan hyväkuntoinen näin ollen.

Näin empiiristen tutkimusten perusteella voin tosiaan suositella jättämään ne hötöt rauhaan ja etsimään - siis edullisimmistakin vaihtoehdoista - niitä parempia materiaaleja. Ei se hintakaan tosiaan aina takaa hyvää, kantsii kurkata sinne sisälappuun jo siellä kaupassa - eikä kotona, kuten minä teen ja toivon, ettei käy huonosti, kun isken dry clean only vaatteen neljäänkymppiin ja linkoan. Täysillä. :)
Riikka sanoi…
Hei muuten, onko Vilasta kokemusta? Tässä olisi speksit kohdillaan, voisi olla kokeilemisen arvoinen, eikä hirveän hintainenkaan.

http://vila.com/vila/knit/MILANL/SV-NECKCARDIGAN/14010497,en_GB,pd.html?dwvar_14010497_colorPattern=14010497_DARKGREYMELANGE&forceScope=

Terveisin
Personal Shopper :)
S sanoi…
Vitsit mä jotenkin harhauduin luulemaan että ne sukkikset oli sun ja ihmettelin miksi 4v kommentoi SUN sukkisten valumista puolipeppuun. Mutta toisaalta en niin paljoa ihmetellyt, että olisin jotenkin tosissani alkanut epäilemään sen todenperäisyyttä, sillä äiti-elämässä tapahtuu kaikenlaista mistä ei niin vaan ulkopuolinen maailma ihan tajuakaan :D No, lopulta tajusin, että tytön pillinkisistä sukkiksista oli kyse, hyvä minä!

Mulla on ollut Espritin neulepaita puuvillaa (saattaa olla jotain kuituakin hiukan seassa, en jaksa mennä tarkistamaan) ja hyvä ja nöyrä palvelijaon ollut. Olen käyttänyt sitä todella paljon ja kestää ja kestää ja vielä näyttää suht hyvälle edelleen. Nyt olenkin sitten ostellut lisää Espritin neuleita, mutta koekäyttö kesken, ei voi julkaista tuloksia vielä.

Seppälän neuleista tuli sekunnissa kainalomöykyt, hyvä ilmaus muuten. Niissä oli angoraakin ja hinta ei ollut ihan halvinta Seppälää, mutta aivan kamalaksi meni niin lyhyessä ajassa että ei ehtinyt edes yskäistä.

Sit mulla on H&M:n neuletakki, mutta koska en oikein tykkää siitä, ei ole käyttökokemuksiakaan kuin parilta kerralta. Ei voi julkistaa tuloksia pillingistä.

Odd Mollyjen päälle en näköjään edelleenkään ymmärrä mitään :D
Riikka sanoi…
Jarna: Piti ihan laittaa *) tuohon peppusukkahousujuttuun. Hyvä, kun huomautit. Ihan hyvinhän ne olisi voineet olla minun. :D

Katselin muuten Seppälän Tiia Vanhatapion mallistoa ja unohdin sen heti, koska matsku on mitä on ja ehkä se oli liian trendikästä mulle. ;D Tietenkin jossain pikkujoulupöksyissä voi olla tekokuitua vaikka muille jakaa, mutta käyttövaatteissa mielestäni ei, jos niiltä odottaa yhtään mitään.

Odd Mollytkö ei oikein kolahda? Hih, mä en myöskään niistä ihan rimpsuimmista välitä, mutta tuo neuletakki vaan on aivan ihana - mun mielestä siis. :D
Viiloista (kihhihi) ei ole kokemusta. Joitain olen tsekkaillut, mutten ole päässyt kaupalliseen transaktioon saakka. Vinkkisi on varsin varteenotettava, KIITOS! Personal shopperin voisinkin tarvita. Lastenvaatteita voisin taas ostella muillekin.
Laitetaan nyt ne Esprititkin uudelleen harkintaa, koska niitä saisi ihan omaltakin kylältä, jopa, että retkeä muotitaloon vaan.
Aika uskalias olet kun linkoat täysillä! Musta on tullut pyykkihifistelijä, enpä olisi uskonut.
Ja Marimekko, miksi en ole yllättynyt. Se merkki on tarjoillut minulle täysin johdonmukaisia pettymyksiä niin omissa kuin lastenkin vaatteissa, että siinä tapauksessa hinta ja laatu eivät mielestäni kohtaa.

Eppusen kaapilla sanoi…
Hei, mä tiirailinkin että ton ihanan tummansinisen täytyy olla joko MOPin tai Espritin, tarvitsisin tuollaisen erääseen kylmään toimistoon. :D Se on ihana!
Jess, lisää näitä postauksia kiitos, mä harrastan kans noita neuletakkeja! :)
PS. Voisitko nyt stailata nämä sen tähtiviltin päälle! Hihii! ;-D
Riikka sanoi…
Zirk: Viiloista ei mullakaan ole juurikaan kokemusta. On pitänyt kokeilla, kun kivannäköisiä monet vaatteet siellä, mutta jostain syystä vaan jääneet hankkimatta.

Siis täysillä, täysillä lingotaan ja 30 asteen vaatteet pestään 40 asteessa. 10 astetta sinne tänne, paitsi villaa EI koneeseen, lukuunottamatta villasukkia ja niille ei ole muuten käynyt kuinkaan siellä 40:ssä.

Vaadin vaatteelta oikeasti paljon. Olen ihan järkyttynyt, jos joku vaate menee huonoksi. Se-ei-oo-mahollista. Lähtökohtaisesti nämä järkytykset välttää ostamalla oikein.

Olisikohan se siinä se työpaikka - personal shopper niin mamalle, papalle kuin lapsille! Laittakaa sähköpostia, minä hoidan koko perheen vaatettamisen. Lasku tulee kyllä perässä. :D
Riikka sanoi…
Eppusen kaapilla: Hihih, kiitos! Meiltä puuttuu just se tähtiviltti, muuten olisin ehdottomasti stailannut nuo sen päälle ja tietysti silitettynä. :)

Täytyypä siis kaivella noita kaappeja ja tehdä lisää tällaisia postauksia. Älä osta tätä, äläkä tätä, eikä ainakaan tätä.. Niin ja haluaako joku ostaa tämän minulta, ei ole paljon pidetty, tää on 100% polyamidia. Hihi.
*Laura* sanoi…
Kiva neulepostaus! :) Mulla on ollut pitkään Vilan perusneuletakkeja eri värisinä (öh, siis mustina ja ruskeina), ja niissä on ainakin hyvä laatu. Toki nyt parin vuoden välein saa ostaa uuden, kun parin viikon välein koneessa käyttää, mutta käyttöön nähden kestää kyllä.

H&M:ltä ostin juuri "norjalaisneuleen" (tämä oli mieheni kommentti neuleesta), ja siinä oli 80% puuvillaa, hyvältä vaikuttaa laatu. Mutta nuo polyamidit, akryylit, kaikki... Yäkyäkyäk!
Riikka sanoi…
Laura: Kiitos. Sieltähän tuli sitten peukku Vilalle! Hyvä, hyvä ja ihan on muotivärit sullakin käytössä. :) Kuulostaa ihan hyvältä tuo HM:n norjalaisneule, jos on noin paljon puuvillaa. Kerrothan mikäli ilmenee draamaa, tai poikkeuksellisia huippuhetkiä?
*Laura* sanoi…
Huijasin! Puuvillaa olikin vaan 71%, loput muovia siinä norjalaisneuleessa. Noh, on se kumminkin aika hyvin. Täytyypä raportoida neuleen elämästä parin pesun jälkeen...
Jennijee sanoi…
Kävin kerran reklamoimassa Popissa, kun villaisissa sukissa ja sukkahousuissa oli mielestäni pillinkiä enemmän kuin aihetta oli odottaa, ja sain suurin piirtein saman vastauksen (ilman tuota hauskaa sanaa tosin).

Joku aika sitten emmin kaupassa Jackpotin neuletakin ostamista, ja siinä yhteydessä sain myyjältä vinkin, että OBH Nordican nypynpoistaja on paras. Ostin neuleen ja myöhemmin poistajan, ja olen ollut tosi tyytyväinen molempiin.

Zarasta on yksi musta neulepoolo, jota on pidetty, pesty ja lingottu jo ainakin viisi vuotta, ei mitään ongelmaa tai nyppyä (+roskiin on vuosien varrella mennyt aika monta Zaran ei niin hyvin kestänyttä neuletta). Yksi Ralph Laurenin paita taisi olla myös outlet-laatua, karmeet kainalomytyt.

Samaa mieltä - laatu on kestävämpää, kauniimpaa ja ekologisempaa, jos vaan onnistuu sitä löytämään. Nypynpoistajalla voi laadukkaita neuleita tasoitella, mutta tekokuituisiin se ei auta ollenkaan.
Riikka sanoi…
Laura: No ei se haittaa, ihan hyvät speksit on vielä puuvillaa, että ans kattoo kuinka käy. Toivotaan onnellisia ja ikimuistoisia vuosia neuleen kanssa. :)

Jennijee: Mulla on kans nypynpoistaja ja se on ehdoton meidän sohvansiistijänä. Vaatteisiin en onnekseni ole tarvinnut sitä juurikaan käyttää. Anoppi oli ihan taivaissa, kun ostatin hänellä hälle itelleen ko. aparaatin Clas Ohlssonilta. Ei ollut koskaan kuullutkaan moisesta ja hurautti monta vaatetta vielä pidettäväksi, vaikka ne olivat jo huonon tuomion saaneet. Sitten siellä pellon laidalla olivat porukalla kokoontuneet ihmettelemään tuota ihmevekotinta. Tämä siis ihan nyt Herran vuonna 2012. Anna mun kaikki kestää.

Niin ja jos kauppias toteaa, että muutes nypynpoistaja olisi hyvä, niin ehkä kannattaa jatkaa tuotteen empimistä. :D Jackpot on noin muuten ollut minulla ihan hyvää laatua, en ainakaan muista mitään roskisepisodeja.
Jennijee sanoi…
Mähän olin siis itse siinä uskossa, että nypynpoistaja on TV-Shop -henkinen turhake ja olin silmät ympyriäisenä, kun se oikeasti toimikin. Että ei siellä yhtään irvailla pellon pientareen tyypeille! :D Kaupan myyjälle ääneen ihmettelin, että tekeekö sillä rakkineella mitään, ja se sanoi, että joo, mikäli kyseessä on OBH Nordica. Eli ei varsinaisesti suositellut sitä neuleen kylkiäiseksi.

Kys. Jackpotin neuleeseen ei ole tarvinnut nypynpoistajaa käyttää (ainakaan vielä), mutta hyväksyn kyllä, että villavaatteet saattaa nyppyyntyä.

Onneksi sohvaan tuli valittua hyvä kangas, ettei sitä ole tarvinnut surautella. :)
S sanoi…
Juu Odd Mollyt EI kolahda. Jotenkin ne ei oo mun juttu. Hyvä vaan, kun hintalappua kattoo ;)

Mistä niitä OBH- tai mitä vaan-nypynpoistajia saa? Olen jo kauan halunnut, vaan en ole löytänyt!

Benettonilla on muuten syysmallistossaan ainakin 12 eri väristä neulepaitaa ja saman verran neuletakkeja 100% villaa, mutta mä en uskaltanut ostaa, koska pelkään että ne a) kutittaa ja b) etten osaa niitä kuitenkaan pestä oikein. Hinta ei todellakaan ole paha, joten pitäisi vaan rohkeasti koittaa. Jos niitä enää on. Tämä havainto tehty n. 2kk sitten :/
Riikka sanoi…
Hehheh Jennijee! Ei irvailla, ei. Sitä paitsi aivan mahtava vehjehän se on.

Ja suositellaan virallisesti OBH Nordicaa. Alla linkki kiinnostuneille:

http://www.obhnordica.fi/nypynpoistaja---keng%C3%A4nkuivain-474.aspx?ProductID=1754

Löytyy isommista marketeista jälleenmyyjien mukaan.

Riikka sanoi…
Jarna: Hei, mulla on kolme Benettonin 100%villaneulepaitaa. Niissä ei ole nukan nukkaa - just tsekkasin! Nyt en muista olisiko niitä pesty koneessa, mutta kyllähän sitä nukkaa tulisi ihan käytössä, jos on tullakseen.

Miehellä oli jokunen vuosi sitten (ööö, ehkä siis 10v sitten) Benettonin samoja 100%villaneuleita ja hän heitti roskiin ainakin yhden. Liekö maanantai-kappale, mutta ei ole sen koommin niitä pitänyt/ostanut.

Suositut tekstit