Helpotusta vauvan masuvaivoihin

Päätin jakaa tämän kultaakin kalliimman ohjeen, ja melkeinpä lupaan - ainakin toivon, että Sinä, joka löysit tämän etsimällä apua vauvan masukipristelyihin, tosiaan saat tästä apua. Olen antanut samoja ohjeita ystävä-äideille, ja saanut kiitosta ja ihmettelyjä masukipujen helpotuttua. Trust me, tämä on hyvä juttu.

Esikoisemme kärsi reilu pariviikkoisesta alkaen masukivuista, vaikka ei virallinen kolmen tunnin koliikkivauva ollutkaan. Kuukauden iässä nipistelyjä lisättiin aloittamalla hänelle lääkärin määräämä rautalisä (Fer in Sol) johtuen pienestä syntymäpainosta (>2500g). Tästähän masu ei tykännyt yhtään. Pieni poloinen.

Veimme lapsen pari kertaa ihanalle vyöhyketerapeutille, ja sitten kävin itse perhekerhon järjestämän vauvahierontakurssin. Myös kuopuksemme kohdalla. Molemmat lapset ovat rauhoittuneet ja pitäneet vauvahieronnasta. Tämä sopii vauvoille, ja isommillekin, vaikka ei vatsakipuja oliskaan. Annan tässä kuitenkin vinkkejä erityisesti vatsavaivoihin, joten ohjeistan hieromaan jalat ja masun.

Voin vielä ilokseni kertoa, että tämä toimii, jos kyseessä on tavalliset vauvan vatsavaivat: ilmaa, kova vatsa, liikaa maitoa. Rauhallinen hieronta, ja ylipäätään kosketus rentouttaa vauvaa. Itkevää vauvaa voi hieroa, jos lapsi ei ole ihan hysteerinen - rauhoittele ensin vähän sylittelemällä. Ole itsekin rauhallinen. Vauva usein kyllä rauhoittuu, kun hieronta alkaa. Hän ihan nauttii siitä. Nauti sinäkin. Myös isompaa lasta voi hieroa. Rauhoittelen usein meidän vajaa parivuotiasta ennen nukahtamista, etenkin jos uni ei meinaa tulla.

Riisu vauva vaippasilleen, ja laita pötköttelemään lattialle pehmoiselle alustalle. Voit jättää esim. bodyn päälle, mutta aukaise se alaosasta, jotta masun saa paljaaksi. Ota halutessasi hiukan öljyä kämmeneesi ja lämmitä se hieromalla käsiä yhteen. Lisää öljyä tarvittaessa. Itse käytin luonnonkosmetiikan öljyjä, niin ei mene vauvan ihon läpi mitään ikävää. Öljyn avulla hieronta sujuu paremmin.

Jalat ja jalkaterät
  
1. Intialainen lypsäminen
Aloita oikeasta jalasta. Vedä lypsävällä liikkeellä nivustaipeesta kohti nilkkaa vuoroin oikealla, vuoroin vasemmalla kädellä.

2. Korkkiruuvi
Purista ja kierrä molemmilla käsillä yhtä aikaa eri suuntiin. Tee liike useaan kertaan nivustaipeesta nilkkaan tai takaisin. Varo polvitaipeen vääntämistä.
3. Sivele peukaloilla jalkapohjaa kantapäästä kohti varpaita. Ojenna varpaat suoriksi. Voit loruilla samalla: 


"Vuolen, vuolen kavioita, 
kaivan, kaivan reikää, 
pruut hoppakenkää, 
pruut hoppakenkää, 
niku naku, niku naku, 
kaikki naulat pois."4. Pyöritä jokaista varvasta peukalon ja etusormen välissä tyvestä asti ja molempiin suuntiin: "Ukkovarvas, akkavarvas, keskivarvas, nimetön ja pikkuvarvas." 5. Vedä etusormella jalkapohjaa päkiästä kantapäähän.
 

6. Paina molemmilla peukaloilla pieniä ympyröitä jalkapohjan alueelle. (Huom! Tässä se taika piilee, jos et ehdi hieroa joskus enempää, tämä jalkapohjahieronta yleensä rentouttaa masua.)7. Sivele peukaloilla jalkapöytää varpaista ylöspäin nilkkaan.8. Painele pieniä pyörteitä ympäri nilkkaa peukalolla ja etusormella.9. Ruotsalainen lypsäminen. Vedä lypsävällä liikkeellä nilkasta kohti nivustaivetta vuoroin oikealla, vuoroin vasemmalla kädellä. Peukalot takareisissä.
10. Leivo jalkaa käsien välissä rentouttaaksesi jalan.


TEE SAMA VASEMMALLE JALALLE.

Hierottuasi jalat ja jalkaterät, vedä vielä muutaman kerran vauvan kyljistä lantion päältä ja jalkaa pitkin kummallakin kädellä varpaisiin asti. Voit myös vetää ohimoilta korvien takaa hartiaan, josta kainalon alta kylkiä pitkin alas. Päätä vedot pitämällä hetki varpaista kiinni.Vatsa

Toista liikkeitä muutamia kertoja. Mikä hyvältä tuntuu.1. Siipiratas. Aseta toinen käsi poikittain lapsen vatsan päälle, aivan navan yläpuolelle. Liu'ta kättäsi alaspäin reisiä kohti. Tee samoin toisella kädellä. Anna käsien seurata toisiaan siipirattaan tavoin.
2. Siipiratas - jalat ylhäällä. Vatsalihasten rentouttaminen. Ota toisella kädellä kiinni lapsen jaloista. Pidä jalat ylhäällä ja tee siipiratas toisella kädellä.

3. Laita peukalot navan päälle. Vie peukalot molemmille sivuille kevyesti painaen. Käytä koko peukaloa sivelyssä.  
4. Aurinko ja kuu. Tee liikkeet aina lapsen oikealta puolelta vasemmalle.

Kuu: Aseta oikea käsi vatsan keskiviivalle peukalon ollessa navan päällä. Vedä käsi alaspäin nivustaivetta kohti puolikuunmuotoisella liikkeellä myötäpäivään. 

Aurinko: Piirrä lapsen vatsalle vasemmalla kädelläsi kiertävällä liikkeellä ympyrää. Aloita lapsen oikeanpuoleisesta nivustaipeesta ja lopeta vasempaan. Yhdistä molemmat liikkeet yhteiseksi liikkeeksi. Ensin iso aurinko, sitten pieni kuu navan ympäri. Sano samalla ääneen: aurinko, kuu, aurinko, kuu. Toista muutamia kertoja.

5. I love youPiirrä i-kirjan lapsen vatsan vasenta sivua pitkin ylhäältä alaspäin. Käytä oikeaa kättäsi. 
Oikea käsi piirtää L-kirjaimen, joka kulkee poikittain lapsen vatsan oikeasta reunasta vasempaan reunaan ja sieltä alas.
U-kirjain piirretään aloittaen lapsen oikeanpuoleisesta nivustaipeesta ylös nousevaa paksusuolta pitkin. Jatkaa navan yläpuolelta ja laskeutuu alas laskevaa paksusuolta pitkin vasempaan nivustaipeeseen. Käytä koko kämmenen pinta-alaa.

 6. Lopeta vatsan hieronta kävelyttämällä sormenpäitäsi navan alueen yli oikealta vasemmalle naputtelemalla. Rummuttele muutaman kerran.

Hieronnan jälkeen vauvasi saattaa nukkua uniaan tavallista pidempään. Voit hieroa vauvaasi vaikka joka päivä. Vauvahieronnan hyötyjä ei voi vähätellä. Monissa lähteissä sanotaan, että masuvaivojen poistamisen lisäksi vauva hahmottaa kehoaan paremmin, nukkuu rauhallisemmin ja tukee kokonaisvaltaista kehitystä.

Jos tykkäsitte vauvan kanssa näistä ohjeista, käythän peukuttamassa blogia, liittymällä lukijapaneeliin klikkaamalla LUE, tykkäämällä FB:ssä ja Instagramissa. Iso kiitos!

Ihania yhteisiä hetkiä!
Vinkkinä vielä, öljynä voit käyttää mitä vaan ruokaöljystä lähtien, tässä vinkkinä ranskalaisen Sophie la Girafen -ihana luonnonkosmetiikan Baby Oil ja vartalovoide Body Lotion. Miedon tuoksuiset tuotteet sopivat vauvan herkälle iholle. Vältä synteettistä kosmetiikkaa. Mietoja pesuaineita ja hoitovoiteita sekä öljyjä löydät täältä. Sophie la Girafen lisäksi  mm. Little Butterfly London, Mádara,  ja monet muut sopivat vauvaniholle. 


*) tuotteet saatuja 
**) Sis. mainoslinkkejä
Suosikit