Helpotusta vauvan masuvaivoihin

Päätin jakaa tämän kultaakin kalliimman ohjeen, ja melkeinpä lupaan - ainakin toivon, että Sinä, joka löysit tämän etsimällä apua vauvan masukipristelyihin, tosiaan saat tästä apua. Olen antanut samoja ohjeita ystävä-äideille, ja saanut kiitosta ja ihmettelyjä masukipujen helpotuttua. Trust me, tämä on hyvä juttu.

Esikoisemme kärsi reilu pariviikkoisesta alkaen masukivuista, vaikka ei virallinen kolmen tunnin koliikkivauva ollutkaan. Kuukauden iässä nipistelyjä lisättiin aloittamalla hänelle lääkärin määräämä rautalisä (Fer in Sol) johtuen pienestä syntymäpainosta (>2500g). Tästähän masu ei tykännyt yhtään. Pieni poloinen.

Veimme lapsen pari kertaa ihanalle vyöhyketerapeutille, ja sitten kävin itse perhekerhon järjestämän vauvahierontakurssin. Myös kuopuksemme kohdalla. Molemmat lapset ovat rauhoittuneet ja pitäneet vauvahieronnasta. Tämä sopii vauvoille, ja isommillekin, vaikka ei vatsakipuja oliskaan. Annan tässä kuitenkin vinkkejä erityisesti vatsavaivoihin, joten ohjeistan hieromaan jalat ja masun.

Voin vielä ilokseni kertoa, että tämä toimii, jos kyseessä on tavalliset vauvan vatsavaivat: ilmaa, kova vatsa, liikaa maitoa. Rauhallinen hieronta, ja ylipäätään kosketus rentouttaa vauvaa. Itkevää vauvaa voi hieroa, jos lapsi ei ole ihan hysteerinen - rauhoittele ensin vähän sylittelemällä. Ole itsekin rauhallinen. Vauva usein kyllä rauhoittuu, kun hieronta alkaa. Hän ihan nauttii siitä. Nauti sinäkin. Myös isompaa lasta voi hieroa. Rauhoittelen usein meidän vajaa parivuotiasta ennen nukahtamista, etenkin jos uni ei meinaa tulla.

Riisu vauva vaippasilleen, ja laita pötköttelemään lattialle pehmoiselle alustalle. Voit jättää esim. bodyn päälle, mutta aukaise se alaosasta, jotta masun saa paljaaksi. Ota halutessasi hiukan öljyä kämmeneesi ja lämmitä se hieromalla käsiä yhteen. Lisää öljyä tarvittaessa. Itse käytin luonnonkosmetiikan öljyjä, niin ei mene vauvan ihon läpi mitään ikävää. Öljyn avulla hieronta sujuu paremmin.

Jalat ja jalkaterät
  
1. Intialainen lypsäminen
Aloita oikeasta jalasta. Vedä lypsävällä liikkeellä nivustaipeesta kohti nilkkaa vuoroin oikealla, vuoroin vasemmalla kädellä.

2. Korkkiruuvi
Purista ja kierrä molemmilla käsillä yhtä aikaa eri suuntiin. Tee liike useaan kertaan nivustaipeesta nilkkaan tai takaisin. Varo polvitaipeen vääntämistä.
3. Sivele peukaloilla jalkapohjaa kantapäästä kohti varpaita. Ojenna varpaat suoriksi. Voit loruilla samalla: 


"Vuolen, vuolen kavioita, 
kaivan, kaivan reikää, 
pruut hoppakenkää, 
pruut hoppakenkää, 
niku naku, niku naku, 
kaikki naulat pois."4. Pyöritä jokaista varvasta peukalon ja etusormen välissä tyvestä asti ja molempiin suuntiin: "Ukkovarvas, akkavarvas, keskivarvas, nimetön ja pikkuvarvas." 5. Vedä etusormella jalkapohjaa päkiästä kantapäähän.
 

6. Paina molemmilla peukaloilla pieniä ympyröitä jalkapohjan alueelle. (Huom! Tässä se taika piilee, jos et ehdi hieroa joskus enempää, tämä jalkapohjahieronta yleensä rentouttaa masua.)7. Sivele peukaloilla jalkapöytää varpaista ylöspäin nilkkaan.8. Painele pieniä pyörteitä ympäri nilkkaa peukalolla ja etusormella.9. Ruotsalainen lypsäminen. Vedä lypsävällä liikkeellä nilkasta kohti nivustaivetta vuoroin oikealla, vuoroin vasemmalla kädellä. Peukalot takareisissä.
10. Leivo jalkaa käsien välissä rentouttaaksesi jalan.


TEE SAMA VASEMMALLE JALALLE.

Hierottuasi jalat ja jalkaterät, vedä vielä muutaman kerran vauvan kyljistä lantion päältä ja jalkaa pitkin kummallakin kädellä varpaisiin asti. Voit myös vetää ohimoilta korvien takaa hartiaan, josta kainalon alta kylkiä pitkin alas. Päätä vedot pitämällä hetki varpaista kiinni.Vatsa

Toista liikkeitä muutamia kertoja. Mikä hyvältä tuntuu.1. Siipiratas. Aseta toinen käsi poikittain lapsen vatsan päälle, aivan navan yläpuolelle. Liu'ta kättäsi alaspäin reisiä kohti. Tee samoin toisella kädellä. Anna käsien seurata toisiaan siipirattaan tavoin.
2. Siipiratas - jalat ylhäällä. Vatsalihasten rentouttaminen. Ota toisella kädellä kiinni lapsen jaloista. Pidä jalat ylhäällä ja tee siipiratas toisella kädellä.

3. Laita peukalot navan päälle. Vie peukalot molemmille sivuille kevyesti painaen. Käytä koko peukaloa sivelyssä.  
4. Aurinko ja kuu. Tee liikkeet aina lapsen oikealta puolelta vasemmalle.

Kuu: Aseta oikea käsi vatsan keskiviivalle peukalon ollessa navan päällä. Vedä käsi alaspäin nivustaivetta kohti puolikuunmuotoisella liikkeellä myötäpäivään. 

Aurinko: Piirrä lapsen vatsalle vasemmalla kädelläsi kiertävällä liikkeellä ympyrää. Aloita lapsen oikeanpuoleisesta nivustaipeesta ja lopeta vasempaan. Yhdistä molemmat liikkeet yhteiseksi liikkeeksi. Ensin iso aurinko, sitten pieni kuu navan ympäri. Sano samalla ääneen: aurinko, kuu, aurinko, kuu. Toista muutamia kertoja.

5. I love youPiirrä i-kirjan lapsen vatsan vasenta sivua pitkin ylhäältä alaspäin. Käytä oikeaa kättäsi. 
Oikea käsi piirtää L-kirjaimen, joka kulkee poikittain lapsen vatsan oikeasta reunasta vasempaan reunaan ja sieltä alas.
U-kirjain piirretään aloittaen lapsen oikeanpuoleisesta nivustaipeesta ylös nousevaa paksusuolta pitkin. Jatkaa navan yläpuolelta ja laskeutuu alas laskevaa paksusuolta pitkin vasempaan nivustaipeeseen. Käytä koko kämmenen pinta-alaa.

 6. Lopeta vatsan hieronta kävelyttämällä sormenpäitäsi navan alueen yli oikealta vasemmalle naputtelemalla. Rummuttele muutaman kerran.

Hieronnan jälkeen vauvasi saattaa nukkua uniaan tavallista pidempään. Voit hieroa vauvaasi vaikka joka päivä. Vauvahieronnan hyötyjä ei voi vähätellä. Monissa lähteissä sanotaan, että masuvaivojen poistamisen lisäksi vauva hahmottaa kehoaan paremmin, nukkuu rauhallisemmin ja tukee kokonaisvaltaista kehitystä.

Jos tykkäsitte vauvan kanssa näistä ohjeista, käythän peukuttamassa blogia, liittymällä lukijapaneeliin klikkaamalla LUE, tykkäämällä FB:ssä ja Instagramissa. Iso kiitos!

Ihania yhteisiä hetkiä!
Vinkkinä vielä, öljynä voit käyttää mitä vaan ruokaöljystä lähtien, tässä vinkkinä ranskalaisen Sophie la Girafen -ihana luonnonkosmetiikan Baby Oil ja vartalovoide Body Lotion. Miedon tuoksuiset tuotteet sopivat vauvan herkälle iholle. Vältä synteettistä kosmetiikkaa. Mietoja pesuaineita ja hoitovoiteita sekä öljyjä löydät täältä. Sophie la Girafen lisäksi  mm. Little Butterfly London, Mádara,  ja monet muut sopivat vauvaniholle. 


*) tuotteet saatuja 
**) Sis. mainoslinkkejä
Kommentit

Anonyymi sanoi…
Huomasin, ettei kukaan ole kommentoinut niin minäpä nyt kirjoitan :)
Meillä asuu ensi viikolla 3kk vanha vauva. Hän on ollut tosi kiukkuinen viime päivät, vatsaa vääntää selkeästi ja ehkäpä jonkinasteinen flunssakin tulossa. Eilen löysin tämän kirjoituksen. Tänään aion aloittaa hieronnan. Tuloksia ei vielä ole tullut ja tulen kyllä kirjoittamaan jos niitä tulee!
Riikka sanoi…
Voi pientä, hieronta auttaa varmasti. Muista vaan, että kuumeista ja kovin kipeää lasta älä hiero.

Kiitos, kun jätit kommentin. Käy kertomassa kokemuksistanne, kuulen niistä mielihyvin.
Anonyymi sanoi…
Moikka!
Meillä 3kuinen vauva jonka nukkumaan laittaminen iltaisi on erittäin haastaavaa nukuttaminen kestänyt yleensä 45minuuttia. Olen nyt kahtena iltana hieronut vauvaa ohjeiden mukaan öljynä ollut Natusan Bedtime Baby oil. Siinä on lievä miellyttävä tuoksu joka purkin kyljen mukaan rauhoittaa lasta. Vauva tykännyt hieromisesta erittäin paljon ja hieronnan jälkeen nukahtaa omaan sänkyyn itsenäisesti ilman 45minuutin rauhoittelua ja tuuditelua! Tästä tulee meidän iltarutiini se on varma!
Kiitos hyvästä vinkistä! :)
Riikka sanoi…
Kiitos, kun kävit kertomassa, aivan ihana kuulla!

Öljy voi tosiaan olla ihan mitä vaan, erilaisia sprayöljyjäkin on, ja monenlaista luonnonkosmetiikkaa - öljy tekee hieromisesta aina helpompaa, tokikaan ei ole pakko käyttää mitään, kun kosketus itsessään riittää.

Meidän tytöt nukkuivat hieronnan jälkeen aina hyvin levollisesti ja jos olin aamupäivällä hieronut, niin päiväunet olivat poikkeuksetta pitkät.
Anonyymi sanoi…
Työkaveri johdatti mut tänne, illalla kokeilen hieroa vauvaa kylvyn jälkeen.
Unknown sanoi…
Meille ollut suuresti hyötyä tästä :)
Riikka sanoi…
Hieroa voi mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Iltaisin, kun hieroo, niin sillä on tietysti suotuisat vaikutukset yöuniin. Kylvyn jälkeen on muutenkin rento fiilis. Kiva, kun kävit kertomassa.

Susanna: Kiitos, kun kerroit. Hieronta on ihmeellistä. :)

Anonyymi sanoi…
Miten tuo ensimmäinen kuva, kuva ja teksti ovat ristiriidassa, siis nilkasta nivustaipeeseen vai nivustaipeesta nilkkaan päin?
Riikka sanoi…
Niinpä onkin! Itse olen aloittanut hieromisen kuvan mukaisesti eli nilkasta nivustaipeeseen päin, vaikken usko tällä suunnalla olevan kovin suurta merkitystä. Kosketus on tärkeintä.
Anonyymi sanoi…
Hyvät ja selkeät ohjeet, kiitos. Kunpa olisin löytänyt nämä vähän aiemmin vain. Meidän nelikuinen tyttömme tuntui alkuun saavan apua, mutta sitten teho tuntui hiipuvan. Todennäköisesti suurin helpotus vatsavaivoihin on tullut luonnollisesti iän karttuessa ja vauvan kehittyessä, mutta yhtäkaikki hierontahetkiä jatketaan ja niistä nautitaan :)
Riikka sanoi…
Kiitos kommentistasi ja hienoa, että teillä jatketaan hierontaa. Meilläkin vajaa kolmevuotias vauva pyytää usein nukkumaan mentäessä, että äiti hieroisi jalkapohjia.
Anonyymi sanoi…
Ensinnäkin kiitos ohjeiden jakamisesta. Kokeilin äsken hierontaa 7 viikkoselle tyttärelleni, joka kärsii ilmavaivoista ja ummetuksesta. En tiedä kuinka paljon hän siitä nautti mutta lopputuloksena saatiin ilmat ulos vatsasta ja kakkakin tuli monen päivän jälkeen. :)
Riikka sanoi…
Ole hyvä vaan. Olen iloinen, että nämä ohjeet auttavat niin montaa muutakin kuin meidän lapsia.

Itsekin esikoisen kohdalla olin huolissani, kun kakkaa ei tullut moneen päivään - tämä sikäli ei ole vaarallista, mutta hieronnan avulla vatsa yleensä toimii kyllä, ainakin ilmaa pääsee ulos ja se helpottaa vauvan oloa.

Vauvat yleensä nauttivat hieronnasta ja ajatus onkin toimia varmoin ottein, että vauva voi olla luottavaisin mielin, että tää on ihan ookoo touhua. :) Kovasti itkevää tai sairasta vauvaa ei kannata hieroa, vaan yrittää rauhoittaa tilanne ensin.

Ihanaa oloa vauvan kanssa sinne!
Anonyymi sanoi…
Hei Riikka! Meillä 3kk tyttövauva. Tällä viikolla meillä alkoi yllättäen kakkaongelmat. Perjantaina annoin neuvolan ohjeiden mukaan Levolacia, mutta illalla tuli valtava huutokonsertti - teki todella pahaa, kun ei voinut toista auttaa. Sen jälkeen lähdin tutkimaan vauvahierontaa. Olin siitä aiemmin kuullut. Ihana tietää, että siitä on oikeasti apua. Näillä ohjeilla lähdemme toteuttamaan joka ilta. Kiitos sinulle näistä! 😊
Riikka sanoi…
Hei!
Usein monet asiat vaivaavat vauvan masua, milloin se tulee maidosta, ilmavaivoista, ummetuksesta, milloin mistä vaan. Se on monesti ihan tavallista, että vähän isompi vauva (muutaman kuukauden ikäinen) pitää useankin päivän tauon, ettei kakkaa tule. Silti huomasin meillä, että vauvahieronta auttoi. Etenkin jalkapohjia hieroessa, pieruja sai helposti aikaan ja olo helpottui.

Hieronta rauhoittaa monella tavalla. Se on mukava yhteinen hetki.

Anonyymi sanoi…
Kokeilin äsken 2viikkoiselle pikku nyytille tätä hierontaa kun kipristellyt ja kipristelee vatsavaivojen kanssa. Olin yllättynyt kun tuntui oikeesti tykkäävän, tuli ilmaa ulos ja hieronnan jälkeen unohti jopa itkeä kylvyssä. :D Nyt nukkuu tyytyväisen näköisenä. Tehdään tää kyllä toistekkin! Kiitos. -Mari-
Riikka sanoi…
Mari, onnea pikkunyytistä ja hieronnalla on hyvä vaikutus. Kiva, että löysit tänne.
Anonyymi sanoi…
Hei.
Sain tämän sivun mamma sivulta. Ja voi että mikä helpotus kun jumpan ja unien jälkeen löyty kakkaa meidän 11vkr kaksikon vaipasta.
KIITOS :) !!
Tätä jumppaa jatketaan myös meillä :) Tallennettu puhelimen suosikki sivustoihin :)
Riikka sanoi…
Ihana kuulla! Ja aivan mahtava lukea näitä kokemuksia. Kaikkea hyvää ja ihania hetkiä teillekin! <3
Anonyymi sanoi…
Hei. Ammattihierojana haluan sen verran ääneen sanoa, että aina pitäisi sydämen suuntaan hieroa verenkierron suuntauksen vuoksi eli nilkasta nivustaipeeseen. Iso kiitos että laitoit ohjeet tänne. Ovat selkeät ja varmasti hyödylliset. T: Japi
Riikka sanoi…
Hei Japi, kiitos kommentistasi. Vauvaa ei kuitenkaan hierota niin voimallisesti, kevyet vedot nivustaipeesta nilkkaan ovat yleinen vauvahierontaohje ja hierontasuunta myös vaihtuu nilkasta ylöspäin. On mahtavaa, että niin moni on saanut avun näistä vinkeistä.
riSaH sanoi…
Monen vähäunisen yön jälkeen eksyin tänne. Meidän pienellä on selvästi massuvaivoja joten nämä ohjeet lähtee kokeiluun tänään. Jos ne helpottaa tilannetta niin annan ison virtuaalisen halin ja suukon pelastavalle enkelille joka nämä ohjeet kirjoitti!
Riikka sanoi…
riSaH, kiva kun löysit tänne ja toivon, että teitäkin nämä hierontaohjeet ovat auttaneet. Ihanaa vauva-aikaa!
Anonyymi sanoi…
Anoppi hieroi eräänä iltana mahakipuista 6 viikkoista vauvaamme juuri tällä tavalla ja pieni nukkui yöuniaan 5 tuntia putkeen ennen kuin heräsi ensimmäisen kerran syömään! Ehdin vain unohtaa, miten hieronta menikään joten iso kiitos selkeistä kuvista ja ohjeista :) Ja pakko kokeilla myös kaksivuotiaalle esikoiselle, jonka nukkumaanmeno on melko sirkusta..
Riikka sanoi…
Hyvä anoppi! Ihana kuulla ja juuri näin hieronta vaikuttaakin, rentouttaa vauvaa ja akupisteet jalkapohjissa auttaa poistamaan ilmaa masusta, eikä se siten kipristele niin paljon.

Suosittelen kokeilemaan myös taaperoille ja isommillekin lapselle. Meidän eskarilaista vaivaa kasvukivut, hieronta helpottaa niitäkin.

Olen äärimmäisen iloinen siitä, kuinka moni on löytänyt avun vauva-arkeensa näistä ohjeista.

Mukavaa kevättä!
Anonyymi sanoi…
Hierotaanko ennen imetystä vai jälkeen? pelkään vauvan nukahtavan tissille ja syömisen jäävän vähiin jos hieron ennen.. miten olet itse tehnyt? Meidän poju on vasta viikon vanha ja vähän vatsaa vääntäilee..
Riikka sanoi…
Hei ja onnea pienestä ihmeestäsi!

Anna vauva syö ensin rauhassa ja varmasti nukahtaakin rinnalle tai pian syömisen jälkeen vielä ensi viikkojen ajan. Heti syömisen jälkeen kannattaa röyhtäyttää, että suurin osa kuplista pääsee pois ja sitten voi vähän ajan kuluttua alkaa varovaisesti hieroa. Jos vauva nukkuu, niin voit hieroa vaikka vain jalkapohjia (that's where the magic happens...) ja pohkeita. Hieronta kehittää mm. vauvan hermostoa ja ruuansulatusta, joten vaikka vauva nukkuisi, hieronnasta on silti hyötyä.

Vastasyntyneen kanssa voi hieroa esim. vaipanvaihdon yhteydessä. Siinä kohtaa vauva yleensä on hereillä.
Anonyymi sanoi…
Moi. Täällä myös kannatetaan hierontaa. Kolmas lapseni on nyt noin 2 kk. Hierontaa käytän apuna " epämääräisen kitinän
" poistoon.
Ilmavaivat harmittaa ja mikäli on ollut kakattomia aikoja, niin vauvaa keljuttaa. Hieromalla saa yleensä tuon keljuttamisen aiheen pois, usein myös kakkaamaan. Olo helpottuu ja vauva rauhoittuu😀😀. Tässä on hyvät ohjeet ja samanlaisia kuin vyöhyketerapeutit käyttävät. Kiitos kuin jaat muillekin.😀
Riikka sanoi…
Moi ja kiitos kommentistasi! Hieroin vastattain kolmevuotiastani, joka kärsi ummetuksesta usean päivän ajan. Seuraavana aamuna vatsa toimi. Nämä ohjeet todella ovat hyödylliset ja olen niin iloinen, että niistä on apua niin monelle. Mukavas juhannusta!
Anonyymi sanoi…
Moi! vauvojen faceryhmästä joku oli laittanut linkin tänne, ja ohjeet vaikuttaa hyviltä! Heti huomenna kokeilen itkusen 8viikkosen hoitoon, nyt vauva nukkuu. Kiitos sulle♥
Riikka sanoi…
Hei,

kiva, että linkki kiertää. Näistä ohjeista on moni saanut hyötyä, niin vauvat kuin vanhemmat, kokeile ihmeessä. Toivottavasti vauvan itku helpottaa, käythän sitten kertomassa kokemuksia.
Unknown sanoi…
herrajumala mitkä niska/nilkka kakka pääsi hieronnan jälkeen. meidän neiti ei oo koskaan kakannu noin paljoo kerralla
Riikka sanoi…
Jaana, onneksi olkoon! :)
Jouluvauvan äiti sanoi…
Iso kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista! :)
Onkohan miten suuri merkitys hierooko vain jalat vai jalat ja masun? Vauvan öiset masuvalittelut on jääny ja iltahieronnan jälkeen kiskastaan 4-5h unet (en ole uskaltanut koittaa onko unipätkä lyhempi ilman hierontaa).. Olen viikon ajan hieronut kolmiviikkoistamme iltaisin. Usein kiukku/nälkä iskee jalkojen hieronnan jälkeen jolloin masu jää hieromatta..
Ja onko merkitystä esim jalkapohjan peukaloilla sivelyssä teenkö molemmilla peukaloilla yhtäaikaa vai vuoronperään?
Riikka sanoi…
Hei Jouluvauvan äiti, onnea vauvasta ja ihana kuulla, että olette saaneet ohjeista apua.

Kannattaa hieroa ainakin erityisesti jalkapohjat. Akupisteiden painelu vaikuttaa siihen, että ilmakuplat lähtevät liikkeellä ja huomaatkin kun olen hieronut jalkapohjia, niin kohta saattaa tulla vauvalta paukkuja, nämäkin voi alkuun nipistellä vatsaa, siksi suosittelen kuitenkin hieromaan sekä jalat ja vatsan, niin masukin sitten rentoutuu. Voit antaa vauvalle maitoa ja hieroa sen jälkeen, niin ei ole nälkä ainakaan vaivana.

Kovasti itkevää vauvaa ei kannata alkaa hieromaan, vaan kannattaa yrittää rauhoitella ensin, niin vauvakin on mahdollisimman rento hieronnan aikana.

Otteista sen verran, että itse pidin toisella kädellä nilkasta kiinni, kun toisella kädellä hieroin jalkapohjia. Silloin saa napakasti hierottua jalkapohjan.

Riina sanoi…
Apua! En pysty nukkumaan, kiitos sinun!
Elikkä meillä 6viikkoinen poika joka on nukkunut kapalossa syntymästä asti. Kauhee heiluja muuten ja silloin ei rauhoitu nukkumaan. Kaikki meni hyvin kunnes kaks viikkoa sitten alkoi yölliset taistelut kapalon kans. Herra heräs kerran yössä syömään ja muun ajan nukkui mutta ähisi, puhisi ja piereskeli. Ja tämä äiti valvoi. Ukko osittaisella imetyksellä ja kakkasi n. 4pv välein. Kokeilin hierontaa ja sen jälkeen kauhea rupsuttelu ja kunnon kurat vaipassa. Nyt ukko nukkunu monta tuntia niin hiljaa ja syvästi ettei tämä äiti pysty nukkumaan (niinkuin alussa kirjoitin) ku tarkistelee onko toinen hengissä! :D eli ISO kiitos! Meillä tuli uusi iltarutiini <3
Riikka sanoi…
Nuku hyvä ihminen nyt kun vauvakin nukkuu! :D Olen iloinen, että löysit tänne. Hieroa ei tarvitse joka ilta, mutta saa toki. Itse hieroin usein vain jalat ja masun - ja se auttoi aina rauhoittamaan ja rentouttamaan lapsen. Jalkapohjassa on akupisteet, joilla on suora yhteys vatsaan ja jalkapohjia hieromalla saakin aikaisiksi pieruja eli ilma lähtee poistumaan vatsasta eikä sitä enää kipristele niin kovasti. :) Ihania hetkiä teille pienen ihmeenne kanssa!
Anonyymi sanoi…
Hei, olipa hyvä kun löysin tämmösen blogin, tätä pitää testata heti. Meillä 7 vk ikäinen pikkumies jolla melkoset masuvaivat ��
Riikka sanoi…
Hei anonyymi, sinun viestisi olikin mennyt roskaposteihin, niin siksi vasta nyt vastaus. Olet varmastikin saanut apua pikkumiehen masuvaivoihin jo. Ihanaa vauva-aikaa teille!
Anonyymi sanoi…
Hei. Ainakin vatsahierontaa koskevat kaikki tekstit ja kuvat ovat ristiriidassa, kumpaa siis seurata? Nuolet osoittavat eri suuntiin kuin tekstissä käsketään tehdä? Kiitos etukäteen jo, uskon et tästä olisi suuri apu meidän vauvalle.
Riikka sanoi…
Hei, huomioi, että tekstissä lukee lapsen vatsan oikeasta, joka on sinusta katsottuna vasemmalta. Suolistoa aktivoidaan suolistonsuuntaisesti ns. vasemmalta oikealta sinusta katsottuna. Se ei kuitenkaan haittaa, että vatsan päällä tehdään likkeitä myös oikealta vasemmalle, mutta pääsääntöisesti vasemmalta oikealle. Ihania ja rauhallisia hetkiä vauvahieronnan kanssa!

Unknown sanoi…
Moikka. Kuuluuko Love u hieronnassa tehdä ns kaikki liikkeet peräkkäin monta kertaa? Vai toistaa vaikka 10x i kirjain, 10x L kirjain? Ja vasta ihan viimeisenä kun lopettaa, niin tekee sen rummuttelun? Kiitos!
Riikka sanoi…
Hei Unkown, pahoittelut ensin, blogger ei ole lähettänyt mitään notifikaattia kommenteista, joten tähän vastaaminen valitettavasti jäi. Vastaan kuitenkin, jos joku muukin miettii samaa asiaa, että L-kirjain tehdään kokonaisuudessaan ja sitä voi toistaa monta kertaa. Ensin siis ylhäältä alas ja alhaalta sivulle = L ja tätä komboa voi toistaa.

Unknown sanoi…
Onko tästä olemassa kirjaa
Riikka sanoi…
Hei, uskoisin, että löytyy ohjeita myös kirjoista. Voisin veikata, kun haet hakusanalla vauvahieronta, vauvan vyöhyketerapia, helpotusta vauvan vatsakipuihin, niin sieltä tulee varmasti osumaa.

Alisa sanoi…
Miten saisi vauva kakkamaan pöntöön
Riikka sanoi…
Hei Juho, vessahähäviestinnästä löytyy netistä verkkokurssi, jos se sinua kiinnostaa. Tässä keskitytään vauvan vatsakipujen helpottamiseen.
Janna sanoi…
Hyviä vinkkejä, joitain näistä en ole vielä kokeillutkaan. Myös meidän vanhemmalla lapsella on aina ollut hieman vatsavaivoja, ja niihin on yritetty etsiä apua. Homeopaattiset hoidot ovat varmasti seuraava, jota kokeillaan. Toivotaan, että jotenkin apu löytyisi.
Riikka sanoi…
Hei Juho, kysymykseesi vastaus, ei voi. Lämmin kylpy usein helpottaa ja jos vauva syö jo kiinteää ruokaa, niin luumusosetta voisi kokeilla useampana päivänä. Hierontaa varoen vatsan päältä, vaan nyt voisi erityisesti jalkapoljia ja jalkoja hieroa, kun se rentouttaa vauvaa.

Suositut tekstit