Lundia Classic // DIY // Parhaimmat vinkit tuunaukseenOlenkin jo kertonut sivulauseessa puuhailevani pienen projektin kimpussa ja se on mukavasti saanut minut pois koneen ääreltä iltaisin. Niin mukavasti, että viihdyn mainiosti nykyään vain tuijotellen tätä projektin tulosta, eikä tule iltaisin otettua läppäriä syliin. 

No mitä olen oikein tehnyt? Uskotko siihen, että kun jotain asiaa oikein toivoo, niin se voi toteutua. Sanoin kotona vuoden vaihteessa, että tänä vuonna haluan vihdoin Lundian kirjahyllyt. Hän vastasi hiljaisella merkityksellisellä katsellaan, että jatka vaan haaveilua.

Vaan asioilla on tapana järjestyä ja eräs kaunis päivä makkarin nurkassa majaili Lundian mäntyisiä avotikkaita ja aika monta kymmentä kiloa hyllylevyjä ja minä ihmettelemässä, mitä näille aarteille uskaltaisin tehdä.
Otin yhteyttä Teknokseen ja kysyin sieltä vinkkejä. He lupasivat jelpata ja pian oven takana seisoi lähetti, joka toi minulle juuri oikeanlaiset tuotteet mäntyisten pintojen käsittelyyn.

Lundian sivuilta löytyy myös step by step -ohjeet vanhojen Lundioiden freesaamiseen oikeanlaisen hiekkapaperin valitsemisesta lähtien, joten perehdyttäni ohjeisiin, uskalsin ryhtyä toimeen. Lundian verkkokaupasta saa myös Classiciin varaosia.

Kerrostaloasuminen asettaa tietynlaiset rajat remonttihommille, mutta suurempia vahinkoja ei sattunut, jos ei lasketa muutamia maalipensselin lipsahduksia ohi suojapaperin. Hupsis, mutta tekevälle sattuu, kyllä sen saa korjattua ja mitä näitä nyt on. Hih.

LUNDIA CLASSIC DIY À LA RIIKKA: 
Suihkuttelin kylppärissä RENSA-maalipesuspraytä reilusti tikkaisiin ja hyllylevyihin. Maalipesuspraytä ei tarvinnut huuhdella pois. Miksi maalipesua, vaikka kyseessä ei ollut maalattu, vaan lakattu pinta? No siksi, koska maalipesu kannattaa tehdä AINA, sillä Teknos ohjeistaa, että ennen maalaustyötä pinta on puhdistettava huolellisesti. Pintaan tarttuu ajan myötä paljon epäpuhtauksia, kuten likaa, pölyä, rasvaa ja kaikenlaisia pienhiukkasia, joita voi olla vaikea huomata. Parhaimman lopputuloksen saa, kun putsaa pinnat sopivalla pesuaineella. En olisi uskonut, että pintojen putsaamisella ennen maalaamista on niin suuri vaikutus maalipinnan pysymiseen vuosienkin päästä.

Hiomisen hoidin myös kylppärissä, sillä kaiken siitä aiheutuvan pölyn saa heti helposti huuhdottua suihkulla, eikä se leviä joka paikkaan. Tässä puuhassa helpoimalla pääsisi hiomakoneella, mutta myös paperilla ja hiomatuella pääsee hyvään lopputulokseen, vaikka se hiukan työläämpää onkin. Hiomatukia saa ostettua rautakaupoista, mutta minulla sellaista ei alkuun ollut - ennen kuin isäni poikkesi projektin loppuvaiheessa jeesaamaan viimeisten hyllyjen maalaamisessa ja hyllyjen kokoamisessa. Hän toi tullessaan oikean hiomatuen, kun kuuli mitä olin kääräissyt hiomapaperin sisälle toimittamaan hiomatuen virkaa. Hiomapaperin sisälle voi innovatiivinen henkilö, kuten allekirjoittanut, kääräistä esim. tukevan aurinkolasikotelon tai metallisen, suorakaiteen muotoisen Esse Skincare-travel kitin. Toimii!

Hioin pinnat melko kevyesti eli ylivoimaisen rankkaa puuha ei ollut käsipelinkään, kuten jo mainitsin. Itse ajoitin hommaa monelle illalle, niin ei iskenyt uupumus. Pyyhkäisin hiomapölyn pinnoilta harjalla tai pyyhkeellä ennen maalauspuuhia.

Maalipesu  tehty lakattuihin pintoihinHiotut pinnat

Tartuntapohjamaali


Maalaaminen alkoi hajuttomalla Futura Aqua 3 tartuntapohjamaalilla. Tätäkään välivaihetta en olisi hokannut tehdä ilman ammattilaisohjeistusta, vaan kyllä kannatti, sillä maalaaminen sujui kuin vihellellen, lähes vaivatta tämän toimenpiteen vuoksi. 

Kaikkialla sanotaan, ettei maalaustarvikkeista kannata säästellä. Minä ostin ohuen pensselin ja mohair- ja vaahtomuovitelan. Nämä eivät olleet erityisen kalliita, mutta se, että ostin ne rautakaupasta ja kysyin myös myyjältä, että eihän maalauspintaan jää pensselistä karvoja. Tämän asian vakuuttaminen riitti minulle. 

Tartuntapohjamaalin annoin kuivua seuraavaan iltaan asti. Sitten aloitin maalaamisen Futura Aqua 20 puolihimmeällä, vesiohenteisella kalustemaalilla ja vaahtomuovitelalla. Maali levittyi kauniin tasaisesti telalla, eikä Teknoksen maali valunut. Propsit siitä. Hyllyt asettelin vierekkäin eteisen käytävän seinää vasten ja siinä niitä oli helppo maalata. Maalasin kaksi kerrosta kalustemaalilla. Käytä ohutta sivellintä tikkaiden sisäosiin


Sitten myös yksi live and learn -kokemus. Ehkä jossain kolmannen avotikkaan kohdalla ajattelin vähän oikaista. Isohko projekti saattaa houkutella tällaiseen höperyyteen. Big mistake. Ajattelin, että avotikkaan sisennykset - siis ne, jonne hyllylevyt asetetaan, voisi saada helposti maalattua spraymaalilla. Tätä toimenpidettä varten siirryin yläkerran pitkälle, kylmälle käytävälle, koska spray tuoksui todella voimakkaalle. Se myös levisi muuallekin kuin vain suunniteltuun kohteeseensa. Hyvin pian havaitsin, että ei ihan alkuperäinen ajatukseni tässä nyt ole toteutumassa. Spraymaali valui pitkin tikkaita ja päädyin siihen, että ohut pensselini on tehty juuri tätä hommaa varten, sillä se mahtui väliköihin täydellisesti. En siis suosittele spraymaalia, vaikka joku onkin ehkä saanut hyvää tulosta aikaisiksi. Minä en ollut se joku.

Ei kannata pelätä, että hyllynpidikkeet eivät mahtuisi maalatuista tikkaista, sillä ne saa naputeltua paikoilleen tiukemmista kohdista vasaran avulla.

Maalausprojektini vei aikaa parisen viikkoa, kun en ottanut siitä mitään stressiä. Jonain iltoina en maalannut laisinkaan, toisinaan en olisi malttanut lopettaa. Maalaaminen on todellista mindfulnessia ja se oli mukavaa. Työn jälki näkyi heti ja olin ylpeä, miten hienolta työ näytti vaihe vaiheelta. 

Kun kaikki oli saatu maalattua, latasin puhelimeeni vatupassi-appin, jotta saisin tikkaat suoriksi. Miehen ollessa muualla, en malttanut odottaa lisäapuja, niin se hiisketin vatupassi kilkatti siihen malliin, etteivät tikkaat ihan ekalla olleet osuneet suoraksi tukiristikon asetteluni jälkeen. Suosittelen siis kaveria tähän puuhaan. Isäni osuikin onneksi meille kylään seuraavana päivänä, niin saimme avotikkaat ja hyllyt kerralla jiiriin ja näin upeaa jälkeä tuli.


Et voilà DIY Lundia ClassicYhteistyössä Teknos


Kommentit

Anonyymi sanoi…
Onpa hienon näköistä!!
Riikka sanoi…
Kiitos kommentistasi! Niin minustakin.
Anonyymi sanoi…
Ensimmäinen blogi, josta minulle oli todella paljon hyötyä!

Nimim. "Tositarkoituksella"
Anonyymi sanoi…
Jäi sanomatta, että hianot Lundiat sait aikaan!

Terkuin "Tositarkoituksella"
Anonyymi sanoi…
Kukkuluuruu. Hienolta näyttää ja hakkaa IKEA weetabixhyllyt 6-0 mennen tullen.
Samanmoisen projektin kanssa itsekin tässä parasta aikaa pakerran. Lyhensin Lundiat 150 cm pitkiksi, tein hionnat koneella x 2 (60 ja 120).

Ruiskumaalilla vedin pohjat ja seuraavaksi samanlaisilla pensseleillä lopulliset maalit 2 krt. Tämä vielä siis edessä.

Yhtä asiaa en oikein hiffaa. Mikä on tuon maalipesun merkitys, jos kerran kuitenkin hioo nuo osat?


Riikka sanoi…
Kukkuluuruu sinne kans!

Kiitos, kyllä tämä tällaisen yhden naisen projektiksi on ihan kelvollinen tulos. Tosin nyt kun nämä ovat tässä jo palvelleet, niin toki voisi ottaa projektiksi vielä vähän siistiä muutamia kohtia, mutta tokkopa ihan heti jaksaa alkaa sutimaan. Olkoon siis kyllin hyvä. :)

Tuo ruiskumaalaus olisi ollut varmasti viisasta, mutta minulla ei ollut ruiskua, joten se siitä sitten.

Ilmeisesti ei olisi tarvinnut hioa, kun käyttää maaliesua, mutta tämäkin minulle valkeni vasta myöhemmin. Siis oppia ikä kaikki.

Tsemppiä projektiin, hieno on tulossa!

P.S. Pahoittelut, etten ole vastannut. Minulle ei ole tullut ilmoituksia saapuneista kommenteista.
Riikka sanoi…
Hei Tositarkoituksella, kiitos molemmista kommenteista. <3
Unknown sanoi…
Hienolta näyttää hyllyt.
Itseäni oisi nyt projektina samainen työ. Kerrostalo asunnossa ajattelin sen tehdä. Hiominen on jo lähtenyt käyntiin. Mielessäni kävi vain, että kuinka hyvin se vanha lakka oisi saatava pois, kun ajatuksena oli minulla laittaa hyllyihin Osmo puuvaha. Olen siis hionut ensin kauhealla hiekkapaperilla ja sitten vielä ohuemmalla ja kostealla pyyhkinyt sitten vielä hyllyn. Mutta riittikö hionta, mistä sen tietää ?
T. Mervi
Anonyymi sanoi…
En hionut kuin ne kohdat, joita paikkasin puukitillä (joitakin koloja). Pyyhin vain maalipesulla, vedin tartuntamaalin ja värimaali päälle. Hienoa tuli!
Riikka sanoi…
Pahoittelut, en ole saanut bloggerilta näitä kommentteja, niin on jäänyt valitettavasti vastaamatta.

Mervi, minä hioin vanhan lakan siten, että lakkapinta ei ollut liukas, mutta en todellakaan siten, että olisin tuntitolkulla hinkannut hyllyjä. Uskon, että tekemäsi hiointa riitti.

Ja toinen kommentoija kertoikin hioneensa vain osittain ja käyttäneensä apuaineita ja lopputulos oli hieno! Ihan mahtavaa!
Anonyymi sanoi…
Hei,
tein tuon saman värimuutoksen vanhoihin lundioihini kalustemaalaamon avustuksella, mutta lisäsin lundian reikiin pienet valkoiset muovitulpat, joten lopputulema ei enää edes aivan näytä lundialta.
Riikka sanoi…
Hei kalustemaalaamo kuulostaa niin proratkaisulta! Peukut sille.
Anonyymi sanoi…
Hei.
Käytitkö Lundian suosittelemaa NCS S 0500-N sävyä vai jotain muuta?
https://lundia.fi/media/wysiwyg/CLASSIC_MAALAUSOHJE_VINTAGE_2020.pdf
Olen samantyyppistä projektia suunnittelemassa ...
T. Timo
Riikka sanoi…
Hei Timo,

maali on puolihimmeä perusmaali väri valkoinen ja merkki Teknoksen FUTURA AQUA kalustemaali. Ennen maalaamista, käsittelin pinnat FUTURA AQUA 3 tartuntapohjamaalilla. Minulla oli tela, koin sen helpommaksi kuin pensselillä sutimisen. Toki tikkaiden väleihin, suti on hyvä.

Tsemppiä projektiin!

Suositut tekstit