Voihan plunssa - rokote or not?

kuva:täältä

Aamu valkeni nokka tukossa, ja kurkku entistä kipeämpänä. Enterorokko alkoikin olla jo voiton puolella. Tässä sanonnassa on jotain niin lohduttavaa, eikö? Viikko sitä enteronpirulaista on takana, ja muistona kämmenissä tosi rumat rakkulat/pilkut/täplät, kurkussa vaikuttavat edelleen jokuset rakkulat, koska se on etenkin aamuisin vielä tosi kipeä ja ne voi ihan tuntea. Tai sitten ei, mutta yök silti. Kipeään kurkkuun saattaa vaikuttaa myös se, että nyt valuu nenä ja olo tuntuu perinteisen flunssaiselta. Kiva. Tää saattaa olla myös jotain psykosomaattista, koska anoppi on tulossa perjantaina. Kroppa tekee oman osuutensa.. Ai kauheeta! Ei oikeesti, mulla on kiva anoppi. Siis semmoinen niinkuin ne anopit yleensäkin on. Siis kiva.

Anopista päästäänkin kätevästi siihen, että mitähän toimenpiteitä tuon influenssan kanssa tänä vuonna tekisi? Vaikuttaisi siltä, että eipä kannata tehdä juuri mitään. Nyttemminhän on uutisoitu, että influenssarokotetta ei suositella alle 65-vuotiaille. Ukki totesikin tästä, että tuon ikärajan ylittävillä ei vissiin ole niin väliä, että se kannattaisi kaikilta kieltää. Ukki on huumorimiehiä. Itseäni on kuitenkin alkanut arveluttamaan sikainfluenssarokotekatastrofin jälkeen kaikki rokottaminen. Toki rokotamme lapset ns. pakollisilla rokotteilla, mutta ns. ylimääräisiä rokotteita harkitsen nyt todella tarkkaan, esim. vesirokkorokotetta ei olla vielä ainakaan harkittu neljävuotiaallekaan, vaikkei ole vielä sitä rokkoa pitänyt. Mielessä kummittelee vain tarinat siitä, että vesirokko olisi parempi sairastaa mahdollisimman pienenä. Parempi ja parempi. Kertomuksia on monenlaisia näistäkin kokemuksista. Taitaa olla ikävä tauti iästä riippumatta. 

Joka tapauksessa neuvolassa lapsille on annettu yksi rokote kerrallaan, ja esikoisella MPR-rokote vasta 2-vuotiaana. Yksivuotias sai yksivuotiskäynnillään kaksi rokotetta, mutta edelleen MPR jäi roikkumaan. Täytyy se hoitaa nyt kuitenkin pian. Syy tähän rokote kerrallaan -meininkiin on se, että mikäli lapsi saa jonkun rokotereaktion, niin tietääpähän mistä se on tullut, ja siksi toisekseen, ne rokotteet ovat niin tiukkaa kamaa, että annetaan pienen kropan tottua yhteen suojaavaan myrkkyyn kerrallaan. Hahhah. En jostain syystä keksinyt muuta kuin myrkky. Suojaava myrkky = Rokote. Tällä sanaparilla on kuitenkin ihan positiivinen kaiku, vai? Tarkennukseksi, en siis oikeasti pidä rokotteita mitenkään vaarallisina, jos ne ottaisi kaikki kerralla, kuten neuvolassa tarjotaan, mutta itse olen toiminut näin.  

Viime talvena olimme totaalikoomassa (se oli ilmeisesti influenssa) koko perhe, paitsi neljävuotias. Mä niin uskon siihen Actimeliin, koska tässä enterorokkotapauksessakaan, neljävuotiaalle ei tullut pilkun pilkkua tai sitten me vaan olla tosi onnekkaita, kun on niin vastustuskykyinen lapsi. Tämän voi lukea parillakin tavalla. 
Äiti: Hei, laitas jotkut legginsit jalkaan, kun sulla on niitä lipastot täynnä? 
Neljävuotias: Yök, en varrrrmasti laita, ne on vaan vauvoille. Ja pojille.  
Eikä muuten laita.

Jaa-a. Mitä voimma tehdä, jos rokotetta ei uskalla influenssaan ottaa? Käsidesi ehkä tehokkaampaan käyttönä? Tosin meillä se kaivetaan kassista arkena muutenkin, jos ollaan jossain kaupungilla, vaikka kahvilassa. Kenties hygieenisyyttä voisi tehostaa Nilesin tavoin. Heh. Liika käsidesin läträäminenkään ei ole hyväksi. Pah, Herran haltuun siis!Kommentit

Anonyymi sanoi…
Pakko oikaista, että tuo linkkaamasi uutinen koskee vain Fluarix-rokotetta, jossa on samat adjuvantit kuin surullisenkuuluissassa sikainfluenssan Pandemrix-rokotteessa. THL jakeli sitä terveyskeskuksiin ja nyt toteaa, että pienen narkolepsia-riskin takia annettakoon ne ikäihmisille, joille narkolepsiaa ei kehity. Alle 65-vuotiaille annetaan nyt ilmaisjakelussa THL:n suosituksen mukaisesti Vaxigrip-rokote, jossa ei ko. adjuvanttia ole.

Kansallisen rokotusohjelman rokotteet on valmistettu "hajottamalla" influenssavirukset kappaleiksi (materiaali on siis nimeltään influenssavirusfragmentt) mutta samaan hintaan apteekista saa myös fiinimpää tavaraa eli pinta-antigeeneihin perustuvia rokotteita, joissa rokote koostuu siis vain viljellyistä ja puhdistetuista virusten pinnan proteiineista, ei kaikesta sisälmyksestä. Pinta-antigeenirokotteita ovat Influvac, Flupar ja Inflexal. Oma kokemukseni on, että näistä pinta-antigeenirokotteista ei myöskään tule ollenkaan samalla tavalla rokotereaktiota kuin fragmenttirokotteista. Itse saisin ilmaiseksikin rokotteen, mutta olen useana vuonna ostanut itselleni ja perheelleni pinta-antigeenirokotteet, ei tarvitse kärsiä rokotuksen haitoista eikä itse taudistakaan. :-)

Tarkemmin esim. täällä:
http://www.ktl.fi/portal/suomi/terveyden_ammattilaisille/rokottaminen/influenssarokotukset/influenssarokotteet/
Riikka sanoi…
Hei anonyymi, just olin edittiä lisäämässä, että huh, olihan sitä vanhaa kunnon Vaxigripiäkin tarjolla. Lisäsin linkin niin nopeasti, ja vasta nyt luin sen loppuun. Erittäin luotettavaa tutkimustyötä tehty täällä, kun ei lähteitä luettu kunnolla loppuun. Hehhehhe. Kiitos paljon oikaisusta! Ja kiitos paljon tuosta pinta-antigeenivinkkauksesta! Täytyypä pistää harkintaan!
Carita sanoi…
meillä ei oteta kausi influenssa rokotteita eikä mitään näitä sikalentsu juttuja tai muita. Työni puolesta saisin automaattisesti ensimmäisten joukossa, mutta vuoden 2008 jälkeen olen kieltäytynyt ja olen päätökseeni TODELLA tyytyväinen. Minulle siis automaattisesti tungettiin kausirokote joka syksy aina lokakuun lopussa ja voi sitä flunssan määrää sen jälkeen..meni kolme kuukautta että meikäläinen oli töistä poissa aina muutaman päivän listassaan(kolmen viikon duunilistat), penskat myös koko ajan kipeenä. Työkaverini vinkkasi jotta elä ota kun tulet niin kamalan kipeeksi, sama käy myös hänellä. Jätin ottamatta ja vuoden 2008 jälkeen olen ollut tasan kaksi kertaa flunssassa..tai ylipäätään kipeenä. Juttelin näistä rokote asioista meillä töissä ylilääkärin kanssa ja yllättävää, että hänelä tuli mielestäni aika odottamaton vastaus ottaen huomioon hänen tittelinsä. "jotkut sairaudet kun on vaan hyvä sairastaa". tarkoitti siis lähinnä juurikin tälläsiä vesirokkorokotteita joita vanhemmat aneleevat penskoilleen polvillaan neuvolakäynneillä.

lisättäkööt vielä jotta minulle laitettiin tuommoinen infleksal rokote silloin kun sen suostuin ottamaan eli ei mene todellakaan aina niin, että ei aiheudu mitään vaivoja :) mukavaa keskiviikkoa!
Riikka sanoi…
Mehtäemäntä: Kiitos, on ne vaan nuo rokotteet, toki ymmärrettävää on, että vähän jotain oireita voi tullakin, mutta ei kai nyt pitäis oikeesti tosi kipeäksi tulla. Minä en ole itse ottanut yleensä influrokotetta, mutta neljävuotias on saanu viime vuotta lukuunottamatta. Hän ei tosin ollut mitenkään kovin kipeä, vaikka muu perhe sairastikin (in)fluenssan kuumeineen päivineen.

Suositut tekstit