Voihan plunssa - rokote or not?

kuva:täältä

Aamu valkeni nokka tukossa, ja kurkku entistä kipeämpänä. Enterorokko alkoikin olla jo voiton puolella. Tässä sanonnassa on jotain niin lohduttavaa, eikö? Viikko sitä enteronpirulaista on takana, ja muistona kämmenissä tosi rumat rakkulat/pilkut/täplät, kurkussa vaikuttavat edelleen jokuset rakkulat, koska se on etenkin aamuisin vielä tosi kipeä ja ne voi ihan tuntea. Tai sitten ei, mutta yök silti. Kipeään kurkkuun saattaa vaikuttaa myös se, että nyt valuu nenä ja olo tuntuu perinteisen flunssaiselta. Kiva. Tää saattaa olla myös jotain psykosomaattista, koska anoppi on tulossa perjantaina. Kroppa tekee oman osuutensa.. Ai kauheeta! Ei oikeesti, mulla on kiva anoppi. Siis semmoinen niinkuin ne anopit yleensäkin on. Siis kiva.

Anopista päästäänkin kätevästi siihen, että mitähän toimenpiteitä tuon influenssan kanssa tänä vuonna tekisi? Vaikuttaisi siltä, että eipä kannata tehdä juuri mitään. Nyttemminhän on uutisoitu, että influenssarokotetta ei suositella alle 65-vuotiaille. Ukki totesikin tästä, että tuon ikärajan ylittävillä ei vissiin ole niin väliä, että se kannattaisi kaikilta kieltää. Ukki on huumorimiehiä. Itseäni on kuitenkin alkanut arveluttamaan sikainfluenssarokotekatastrofin jälkeen kaikki rokottaminen. Toki rokotamme lapset ns. pakollisilla rokotteilla, mutta ns. ylimääräisiä rokotteita harkitsen nyt todella tarkkaan, esim. vesirokkorokotetta ei olla vielä ainakaan harkittu neljävuotiaallekaan, vaikkei ole vielä sitä rokkoa pitänyt. Mielessä kummittelee vain tarinat siitä, että vesirokko olisi parempi sairastaa mahdollisimman pienenä. Parempi ja parempi. Kertomuksia on monenlaisia näistäkin kokemuksista. Taitaa olla ikävä tauti iästä riippumatta. 

Joka tapauksessa neuvolassa lapsille on annettu yksi rokote kerrallaan, ja esikoisella MPR-rokote vasta 2-vuotiaana. Yksivuotias sai yksivuotiskäynnillään kaksi rokotetta, mutta edelleen MPR jäi roikkumaan. Täytyy se hoitaa nyt kuitenkin pian. Syy tähän rokote kerrallaan -meininkiin on se, että mikäli lapsi saa jonkun rokotereaktion, niin tietääpähän mistä se on tullut, ja siksi toisekseen, ne rokotteet ovat niin tiukkaa kamaa, että annetaan pienen kropan tottua yhteen suojaavaan myrkkyyn kerrallaan. Hahhah. En jostain syystä keksinyt muuta kuin myrkky. Suojaava myrkky = Rokote. Tällä sanaparilla on kuitenkin ihan positiivinen kaiku, vai? Tarkennukseksi, en siis oikeasti pidä rokotteita mitenkään vaarallisina, jos ne ottaisi kaikki kerralla, kuten neuvolassa tarjotaan, mutta itse olen toiminut näin.  

Viime talvena olimme totaalikoomassa (se oli ilmeisesti influenssa) koko perhe, paitsi neljävuotias. Mä niin uskon siihen Actimeliin, koska tässä enterorokkotapauksessakaan, neljävuotiaalle ei tullut pilkun pilkkua tai sitten me vaan olla tosi onnekkaita, kun on niin vastustuskykyinen lapsi. Tämän voi lukea parillakin tavalla. 
Äiti: Hei, laitas jotkut legginsit jalkaan, kun sulla on niitä lipastot täynnä? 
Neljävuotias: Yök, en varrrrmasti laita, ne on vaan vauvoille. Ja pojille.  
Eikä muuten laita.

Jaa-a. Mitä voimma tehdä, jos rokotetta ei uskalla influenssaan ottaa? Käsidesi ehkä tehokkaampaan käyttönä? Tosin meillä se kaivetaan kassista arkena muutenkin, jos ollaan jossain kaupungilla, vaikka kahvilassa. Kenties hygieenisyyttä voisi tehostaa Nilesin tavoin. Heh. Liika käsidesin läträäminenkään ei ole hyväksi. Pah, Herran haltuun siis!



Suosikit