Oletko sinä tasaraita jokapoika vai nahkatakkinen siilitukka?

kuva: täältä

Luin juuri tänään kotiinkannetusta Opettaja-lehdestä tuoreen väitöskirjan väittämän, että vaatteilla on väliä. Tämä ei varsinaisesti yllätä. Olen samaa mieltä. Marjo Kamila on tutkinut erityisesti opettajien pukeutumista ja jakanut heidät tutkimustulosten perusteella tasaraita jokapoikiin, muotitietoisiin tyylitaitureihin, nahkatakkisiin siilitukkiin ja avokaulaisiin katseidenkeräilijöihin?

Enemmistö kuului mallikansalaisiin, jotka viestivät pukeutumisellaan asialinjaa. He toisinsanoen pukeutuvat perusvaatteisiin, jotka oli määritelty tässä olevan farkut, neule tai peruspaita. Farkut ja maripaita niin ikään kielivät asiallisuudesta ja arvostetusta brändistä. Nämä mallikansalaiset puolestaan katsoivat nenänvartaan pitkin niitä toisia, joilla oli vyötäröllään niittejä, liikaa paljasta kaulaa tai esteettien liian tiptop-pukeutumista. Heitä nimiteltiin nirppanokkaisiksi hienostelijoiksi. Liian piukasti pukeutuneita saatettiin kommentoida pikkuporukoissa ääneenkin, vaikka muutoin mielipiteitä toisten pukeutumisesta pidettiin omana tietona. 

Esteettien mukaan kaunis pukeutuminen on toisten kunnioittamista. Kapinapukeutujat puolestaan uskoivat, että arvovalta ei synny vaatteista, vaan asiansa osaamisesta ja luontevuudesta. Lävistykset ja tatuoinnit eivät sovi mallikansalaiselle, vaikka niistäkin on tulossa kovaa vauhtia arkea. Opettajanhuoneessa erään miehen käsivarsitatuointi ei ollut aiheuttanut ongelmia, mutta paikallislehdessä julkaistu kuva hänestä ja näkyvästä tatuoinnista aiheutti kohun siitä, miten kouluun oli voitu palkata tatuoitu opettaja. 

Mielenkiintoista tutkimuksessa oli myös opettajien huoli siitä, mitä kollegat ajattelivat heistä. Ei mitenkään yllättäen tutkimuksessa todeta, että suurimmat paineet pukeutumisesta olivat naisilla. Eivätkä muuten mallikansalaisetkaan mitään pyhimyksiä tutkimuksen mukaan olleet, sillä osa arvioi heidän tyylinsä armottoman tylsäksi. Tutkijan mukaan opettajan persoona saisi näkyä pukeutumisessa. Hän ehdottaa, että jo opettajankoulutuslaitoksissa tulisi saada opetusta, joka lisää tietoisuutta opettajan lähettämistä visuaalisista viesteistä.

Tutkimuksessa viitattiin myös kuluttamiseen. Isoimman hiilijalanjäljen tuottivat esteetit, jotka ostavat uutta ja täten kansoittavat kaatopaikkoja. Pienimmän jäljen taakseen jättivät kirppareitakuluttavat kapinapukeutujat. 


Tunnistatteko näitä tyylejä omasta työyhteisöstäsi ja mihin itse mielestäsi kuulut vai kuulutko mihinkään? Mitä pukeutuminen sinulle merkitsee?
 

Suosikit