Hus hyttyset - ilman myrkkyjä

Heissan ja nyt tulee erityispahoittelut sinne itikkamäkäräötökkä-seuduille. Mä en ole mikään kesä ja kärpäset -diggailija. Yhtään. Olen tästä kaupunkiasumisesta kiitollinen siltäkin osin, ettei täällä ole niitä iniseviä hermotraastavia verenimijöitä. Toki heinikoissa voi kyllä vaikka punkkeja vilistä, joten ihan huoletonna ei voi täälläkään olla. Pitkät sukat (eiookylläikuna) tai vähintäänkin iltatsekkaus on paikallaan. Punkkirokotteita ei olla otetu, ootteko te?

Jennijee kysyi aiemmin kommenttilaatikossa vinkkejä itikoita vastaan, ja kokosinkin tähän muutamia tuotteita inisijöiltä suojautumiseen - jälleen ilman ikäviä kemikaaleja, sillä tämän tarinan jälkeen kantsii viimeistään miettiä, mitä iholleen suihkuttaa. 

Hyttysmyrkyissä käytetään dietyylitoluamidia (DEET). Tähän sopisi hyvin kysymys WTF? Hyttysmyrkkyjenhän kerrotaan sekoittavan hyttysen oman navigointisysteemin, ja perusmarkettivalikoimiin kuuluva OFF myös vahvistaa, että karkotteen vaikuttava aine DEET tosiaan lamauttaa hyttysen suunnistuskyvyn. Sitä ei kuitenkaan kerrota, että DEET estää keskushermoston oman entsyymin - asetyylikoliiniesteraasin - toimintaa myös meillä ihmisillä. Asetyylikoliinin toiminnan häiriintyessä häiriintyy myös lihaksia ohjaavien neuronien toiminta. Ei tykkää tästä! Siltikin hyönteismyrkkyjä suihkutellaan niin aikuisten kuin lasten iholle, vaikkakaan DEETiä sisältäviä tuotteita ei suositella alle kolmevuotiaiden iholle. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, ettei lapsi vahingossa hengitä DEETiä sisältävää suihketta. Lisäksi DEET-valmisteiden sanotaan aiheuttavan voimakkaampia iho-oireita kuin muiden hyttyskarkotteiden, ja DEET-valmisteisiin liittyen on kuvattu joitakin kosketusnokkosihottumatapauksia. 

Yhteenvetona yksinkertaistaen: DEETiä sisältävät myrkyt vaikuttavat siten, ettei pöllyssä oleva itikka löydä kohteeseen. Luonnonkosmetiikan karkotteet puolestaan siten, että niiden sisältämä tuoksu ja maku on niin paha, ettei se pikkuitikalle maistu. Miltä kuulostaa?

Toki luonnonkosmetiikan hyttyskarkoitteiden eteeriset öljytkin voivat allergisille aiheuttaa oireita, mutta keskushermostoon ne eivät varmastikaan vaikuta. Kannattaa kokeilla uusia tuotteita aina varovasti, mikäli on yliherkkä jollekin ainesosalle.

Meillä käydään tulevilla mummolareissuilla ötököitä vastaan jollain alla listatuista tuotteista. Vinkkaa ihmeessä omasi!  




kuva: täältä


Frantsilan Sitronella hyttyssumute teho perustuu sitronellaöljyyn. 
P.S. Sitronellaa käytetään usein kemiallisissa hyttysmyrkyissä yhdessä DEETin kanssa. 



kuva: täältä
kuva: täältä
kuva: täältä

Mogi hyttysranneke tytöille ja pojille sekä aikuisille. Mogi Hyttysiä NOLLA rannekkeen sanotaan karkottavan hyttyset. Ranneke ei sisällä myrkkyjä, joten se sopii hyvin koko perheelle. Rannekeen teho perustuu eteerisiin öljyihin, luonnollisiin sitruuna- ja eukalyptusuutteisiin.

Hyttyskarkotteita ja muita ötökkäjuttuja, kuten punkkilaastarit täältä

Tosiluomuthan kuorruttavat ihonsa pelkällä valkosipulilla tai sitruunalla. Katso tästä erään luomu vs myrkkykarkote testauksen tulokset. Eikun sitruunat laukkuun ja metsään!


Lähteet:
http://www.digipaper.fi/terveydeksi/29109/index.php?pgnumb=61
http://www.hyonteismaailma.fi/tuotteet/off!/lisatietoa_off!_-tuotteista
http://www.lily.fi/blogit/halo/hyttyskarkote-kemikaalipommi
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/hyttyskarkotteilla-lukuisia-sivuvaikutuksia/1218400

*) Sis. mainoslinkkejä

Suosikit