Fröken Senjan älsklingssvenska


On jäänyt muuten hehkuttamatta, että allekirjoittanutta voi tituleerata myös ruotsin kielen opiskelijaksi nykyään NUFÖRTIDEN. Muistatte varmaan, miten Tukholmasta palattuani olin päättänyt aloittaa opiskelemaan ruotsia, koska olin niiiin rakastunut ruotsalaisiin, ja Tukholmaan, ja Mini Rodiniin - luonnollisesti SJÄLVKLART.

Se Työväenopiston
kuvasto meni miltei välittömästi paperinkeräykseen, koska en olisi kuitenkaan ehtinyt mihinkään säännölliseen harrastukseen. Joojoo. Apuun tulikin Fröken Senja, ja nyt on ruotsin kieltä opiskeltu kotona päivittäin VARJE DAG! Å nej, ei Fröken Senja ole istunut meillä oikeasti kahvilla FIKA, vaan minä opiskelen JAG STUDERAR yhdessä TILLSAMMANS noin 15 661 oppijan kanssa! Täällä! HÄR! 

Tälle kaikelle on yhteinen nimittäjä: parviäly. VAD MENAR DET?, voisi kysyä. Senja opettaa sinulle ruotsia on siis yhteisö Facebookissa, jossa päivittäin julkaistaan pieni kaksikielinen tekstinpätkä, joka lähtee elämään yhteisön voimin, kun sitä kommentoi humoristi, kielitieteilijä, murreosaaja, kysyjä, historioitsija, opettaja, arkiajattelija, filosofi, tiukkis tai psykologi. Edellinen lainaus on Senja opettaa sinulle ruotsia -kirjasta, joka vihdoin saa päivänvalon - voisi sanoa - ihan käsittämättömän kohun saattelemana tänään klo 11 kirjan lanseeraustilaisuudessa Helsingissä. Voit seurata tätä Syksyn kilteimmän kohukirjan HÖSTENS RARASTE RABALDERBOK lanseeraustilaisuutta TÄÄLTÄ missä oletkaan!
Kirja koottiin tekemällä talkootyötä yli puolen vuoden ajan, mutta kuluihin, kuten painatukseen, kuvitukseen jne. järjestettiin yksi Suomen ensimmäisistä joukkorahoitushankkeista, joka sittemmin peruutettiin poliisihallituksen kannan vuoksi. Poliisihallituksen - POLISSTYRELSEN mukaan Fröken Senjan kirjahanke ei ollut normaalia tuotemyyntiä, vaan se täytti rahankeräyksen määritelmän. Siis, ei ole todellista! NEJ, MEN DET ÄR INTE SANT! Tämä herätti suurta närkästystä, sillä kysesssä oli kirjojen ennakkotilausten kaupankäynti, yritti Fröken Senja selittää. Joka tapauksessa - I ALLA FALL - vain onnellista loppui saattoikin tälle projektille toivoa, ja Poliisihallituksen POLISSTYRELSEN kieltämät varat korvattiin.  HIPP, HIPP, HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!Lehdistötiedotteessa todetaan, että Senja opettaa sinulle ruotsia -kirjan myötä on syntynyt uusi kirjallisuuden lajityyppi. Kaikki tekstit on kirjoitettu yhdessä ja mukaan on koottu satojen ihmisten kommentteja. On hauskaa huomata, että ei kuitenkaan tarvitse olla täydellinen FULLSTÄNDIG. Kirjaan on jätetty virheitäkin, sillä Fröken Senjan mukaan virheiden tekeminen on välttämätön oppimisen etappi. Just näinhän minäkin ajattelen Miehen huokailessa kenties KANSKE hänen mielestään kankeahkolle ruotsin ilmaisulleni. Tähän mennessä lempparilausahdukseni on kirjasta opittu Herran pieksut PAPPAS PJÄXÖR!


Kirjan sivuja värittävät 21-vuotiaan helsinkiläisen opiskelijan Nadja Anderssonin oivaltavan humoristiset kuvitukset.


Kaikki kuvat lainattu: http://www.flickr.com/photos/senjaopettaa/

Ai mikä ilo onkaan opiskella Senjan oppimismenetelmin! Nyt hei kaikki  NU ALLIHOPA, juoskaa kirjakauppaan SPRING TILL BOKHANDELN ostamaan Senja FÖR ATT KÖPA SENJA omaan kotiinne! :)

Suosikit