No ne lihapullat ja se kastike

Onko siellä muita, joiden vakkariruokapöytään kuuluvat lihapullat? No okei. Meilläpä ne kuuluvat. Minusta lihapullat on sellainen idioottivarmajahelppo-lapsillemaistuupöperö, mutta en halua ottaa riskiä, että jauheliha + kermaviili + sipulikeittopussi + kananmuna -versio ei uppoaisi jonain päivänä, joten lihapullareseptiikan päivitys oli paikoillaan. Sitä paitsi Hanskin ja Allun (yhet Gullichsenit) lihapullat ovat ansaitusti aivan toista maata ja saivat kiitosta myös Mieheltä! Se on muuten paljon se.

Olen ottanut Safkaa-kirjan kehoituksesta pikkuhiljaa vaarin ja muokannut esim. lihapullareseptiä meille sopivaksi, esim. korvannut ehdotetun karitsan tai nautasikajauhelihan meillä useimmiten syötävään naudan paistinjauhelihaan. En yleensä ole tälläinen heittäytyjä ja riskinottaja, koska melkeinpä useammin kuin joka kerta hommat menee ihan.. pieleen. Tämä uusi vuosi on tuonut kuitenkin kaivattua rohkeutta tänne Ripun gurmeeta ja garmeeta toimipisteeseen ja arvatkaas mitä olen saanut aikaan! Aivan huikeen herkulliset lihapullat! Saa lainata, muttei ole pakko! (Apua! Viekää hoitoon - tuo oli suora lainaus Putouksen Samppa Linnalta!)

Tästä lähdetään!

Lihapullat à la Hanski & Allu feat. Ripu

400g naudan paistijauhelihaa
 vajaa desi korppujauhoja
1 tl suolaa (oman maun mukkaa)
mustapippuria 
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl ruokakermaa (jos hurvittelet, laita kuohukermaa)
2 kananmunaa
   
1) Uuni kehotetaan lämmittämään 160-asteiseksi, meillä se oli 200-astetta. 
2) Korppujauhot menevät kermaan turpoamaan sillä aikaan kun kuullotat sipulit voissa (älä käristä!)
3) Kippaa kaikki tarpeet samaan kulhoon ja anna käsien sukeltaa sekoittamaan taikinaa. Gullichsenit käyttävät tässä kohtaa adverbia rohkeasti. 
4) Paista pannulla koepulla - lisää suolaa, mikäli se sitä kaipaa.
5) Pyörittele pullat pellille tai johonkin kauniiseen vuokaan ja paista 15-30 min. - riippuen siitä haluatko niistä meheviä vai snadisti rapsakampia, kuten allekirjoittanut. 

***

Sitten bonuksena se kastike, josta eräs on saanut usein kehuja. Siis jos tarkkoja halutaan olla, niin ihan joka kerta, kun tämän valmistan. Ajatella. Kyseessä on perinteinen ruskea kastike. Sen onnistumiseen on omat niksinsä. Tässä kohtaa astun omaan ansaani, koska en anna tarkkoja mittoja - siitä syystä, että en vaan pysty. Se riippuu nimittäin siitä kuinka paljon voita on jääkaapissa ja myös siitä kuinka iso porukka kastiketta latkii. Joten do the math ihan itse.

Ripun ruskea kastike

1) Laita pannu vitoselle (jos 6 on maksimi)
 2) Laita voita pannulle (jonkun verran, siis reilusti)
 3) Laita jauhoja pannulle (ruokalusikallinen tai kaks)
 (sen verran, että ne eivät paakkunnu, vaan menevät hyvin sekaisin voin kanssa ja voit aloittaa niiden ruskistamisen. Mikäli jauhoja tuli liikaa, lisää voita - tässä piilee se salaisuus, ettei kastikkeesta tule paakkuista).


4) Toisaalla: Sekoita 4 dl kiehuvaa vettä ja 1 lihaliemikuutio ja vähän mustapippuria.
  5) Kunnes voijauho on ruskettunut
 (varo se palaa nopeasti), 
kaada pannulle lihaliemi 
ja anna sen porista miedolla lämmöllä 
jonkun aikaa välillä vähän sekoittaen.   

Älä paista enää, nyt tähän lihaliemi ja vähän äkkiä!

 6) Maista!  
Niin hyvää!

Tarjoa kastike heti!  Paras lisuke 
lihapullien ja ruskean kastikkeen kanssa 
on kiistatta
 peruna. 

Nyt just ei ollut perunaa, joten pastaaks tässä!

Hyvää ruokahalua!

Suosikit