Hello Ruby raivaa tytöille tietä koodien maailmassa


Näppäimistön kiivaat naputusäänet, silmissä vilkkuvat merkkijonot, koodia koodin perään... On käynnissä ohjelmointi, tai ainakin se on minun asiantuntemukseeni perustuva kuvaukseni ohjelmoinnista. Osaan itse sen verran koodausta, kun sitä blogatessa satunnaisesti jotain kuvaa keskittäessä saattaa tarvita eli en kovin paljon.   

Ohjelmointi on laji, joka perinteisesti on nähty tietyn ryhmittymän: tietokonenörttien, pardon my French, erikoisominaisuutena, vaan niin tämäkin asia on kovaa vauhtia muuttumassa, oikeammin on jo muuttunut. Suomessa peruskoululaiset aloittivat uuden opetussuunnitelman (Ops 2016) mukaisen opiskelun tänä syksynä, jossa ohjelmointi on integroitu - kaikkialle!

Tämän päivän lapset tuskin ohjelmoinnista juurikaan hetkahtavat, meille aikuisille tämä on isompi juttu. Osaako olla avuksi kotitehtävissä, jos pitää tajuta jotain ATK-asioita? Osaako ope opettaa? Onko ylipäätään laitteita? Mitä pitää osata? Miovat Ruby, Java, Python? Mulle tutumpi on Mynthon. Ou nou! Minä en halua olla pihalla, mutta aikuisten Ohjelmointikurssi etenee liian nopeasti ja itsenäinen opiskelu ei nyt oikein iske tällä saralla - johtuen rajoittuneesta ymmärtämisestä aihetta kohtaan. Sen sijaan aloitimme lasten kanssa yhdessä matkan ohjelmoinnin maailmaan ihanan Linda Liukkaan Hello Rubyn avulla. 
  

Vuosi sitten julkaistiin Hello Ruby - Maailman paras koodikirja, joka tuolloin jäi vielä hankkimatta. Tänä syksynä Liukas julkaisi toisen kirjan: Hello Ruby - Tietokoneen sisällä ja ajattelin, että nyt on tämän aika. Saimme kirjoista arvostelukappaleet kustantajalta.

Ekan kirjan hotkaisimme yhdessä illassa - harjoituksia lukuunottamatta. Niitä voi tehdä silloin kun siltä tuntuu. Esikoinen kertoi, että jotkut harjoitukset ovat tuttuja koulustakin, josta löytyy ainakin Maailman paras koodikirja. Toista kirjaa emme aloittaneet heti ekan perään, mutta nyt olemme Tietokoneen sisällä ja siellä on mielenkiintoista kaikkien mielestä!

Liukas kertoo pienen Ruby-tytön matkasta tietokoneen sisällä ja opettaa samalla koko perheelle, miten tietokone toimii, mitä ovat RAM ja ROM, miten tieto siirtyy, mitä eri vaiheita tarvitaan ilmoittamaan, kun esim. auton turvavyö ei ole kytketty. Kirja lisää ymmärrystä siitä, missä kaikkialla on tietokoneita, kuten esim. autossa. Harjoituksiin löytyy vastaukset myös netistä.Kirjat on kuvitettu värikkäästi, kiinnostavasti ja kauniisti. Lapset valitsevat söpöimmän hiiren, äiti saa olla massamuisti jne. Tietokoneen sisällä -kirjassa on myös askarreltava tietokone, jota meillä ei ole vielä haluttu leikata irti ja askarrella sitä ohjeiden mukaisesti, mutta sillä kyllä leikitään ja naputellaan näppäimistöä.


Linda Liukas sanoo itse, että ohjelmointi on kieli siinä missä joku muukin kieli. Tulevaisuudessa tarvitaan monenlaisia taitoja ja mahdollisuuksia, taitoa ymmärtää missä asiassa ihminen on hyvä, missä kone. Useammassa ammatissa tarvitaan ymmärrystä siitä, miten tämä maailma toimii. Ohjelmointi voidaan nähdä ongelmanratkaisuvälineenä ja itseilmaisunvälineenä.   

Hello Ruby murtaa ansiokkaasti stereotyyppiä hiljaisista kalsarikoodaajista. Linda Liukas muistuttaa, etteivät pienet tytöt edes tiedä, että ohjelmointi olisi jotenkin rajattu asia vain pojille - eikähän se sitä tosiaankaan ole


Rubyn maailmaan pääsi äitikin vaivatta mukaan! Ja se fiilis, kun oikeasti näistä kirjoista syntyy äidillekin ahaa-elämyksiä, niin se on aivan mahtavaa! Minusta itsestäni tuskin tämän kummempaa leggarikoodaajaa tulee, mutta on oikeasti kiinnostavaa perehtyä ohjelmointiin, joka joka tapauksessa on lasten tulevaisuudessa ihan perussett ja tänäkin päivänä kuuluu jo yleissivistykseen

Hei ja suosittelen myös kurkkaamaan Linda Liukkaan esityksen TED.comissa tai missä vaan. Mitkä ihanat, niin nauravat silmät!


P.S. Erityisesti opettajille vinkkinä, että sivulta  
http://koodi2016.fi/ voi käydä ilmaiseksi lataamassa Linda Liukkaan ja Juhani Mykkäsen laatiman ohjelmointiopetusoppaan, joka on tarkoitettu peruskoulun opettajille jeesiksi.

*) Arvostelukappaleet saatu
**) Sis. mainoslinkkejä 


Suosikit