Jumissa - Vaihtoehtohoitoja vai pillereitä?

Well hello there!

Jumissa. Niskat jumissa. Reilu kuukausi takaperin tulin töihin ja päässä heitti. Olin sitä mieltä, että nyt se sitten iski, se hulluus. Oikeasti olin ihan paniikissa, kun en tiennyt miksi huimasi, syy saattoi olla ihan mikä vain. Pelkäsin, että pitkittynyt stressi oli tullut tappiinsa. Soitin työterveyteen.

Sain ajan ihanalle lääkärille, joka sen sijaan, että olisi tarjonnut pilleripurkin kouraan, käski riisumaan paidan pois, painaisi niskaa ja totesi, että täältä löytyy syy huimaukselle. 

Niska-hartiaseutuni oli niin kireä, että lääkäri ihmetteli, olinko jo käynyt päivystyksessä, kun veri ei kierrä kunnolla. Hän iski akupunktioneulat korvaan, päähän ja niskaan - tai siis ei varsinaisesti iskenyt, vaan asetti - ja hetken päästä oli kuin olisin käynyt löylyissä ja istunut saunan jälkeen yhä lämpimänä vilvoittelemassa. Veri alkoi kohisten kiertämään ja niskanseutu pehmeni konkreettisesti. 

Olin niin helpottunut, että huimaukselleni löytyi oikea syy. Toki stressillä varmasti oli oma osansa. Paniikkihäiriökin voi iskeä ihan keneen tahansa, ihan milloin vain, jos niikseen tulee. Tällä kertaa ei onneksi syy löytynyt siitä. 

Vaihtoehtohoidoista jaksetaan vääntää, että ne ovat hevonhumppaa ja höpöhöpöä.*) En ole samaa mieltä. Muutama päivä sitten kirjoitettiin näistä ns. uskomushoidoista, miten on eräiden mielestä epäeettistä ylipäätään tarjota ko. hoitoja. Itse voin todeta, että minua akupunktio ja hieronta ovat auttaneet. Olen ennemminkin kiitollinen, etten jäänyt kotiin syömään Pronaxenia 500mg, jota elokuussa tapaamani lääkäri määräsi olkapääkipuihini, vaan vaivani hoidettiin - ei lääkkeillä, vaan hoidoilla.


Akupunktio on virallisesti hyväksytty hoitomuoto, kun sitä antaa lääkäri, vaikka sen juuret ovat perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. 

Lainaus yllä lehtijutusta. Miksi ei olisi hyväksytty hoitomuoto? Kiinalainen lääketiede on jokunen vuosi länsimaista lääketiedettä edellä muutenkin, en näe tässä mitään kummallista. 

Suosittelin akupunktiota myös raskaana olevalle kollegalle, joka kärsi voimakkaasta pahoinvoinnista ja häntä hoidot ovat myös auttaneet.

Mietin artikkelia lukiessani, että mitä sitten, jos joissain hoidoissa kyse olisikin ns. placeboefektistä, jos vain vaiva oikeasti parantuu? Huiputtaa ei tietenkään saa, että vääristelisi tutkimustuloksia. Eettisyydestä voidaan todeta myös, ettei saa myydä mitään hevonhumppaa ja höpönhöpöä ja uskotella, että kyseessä on jotain tosi spesiaalia syvän meren tippoja, ja rahastaa epärehellisesti sillä. Tuli nyt vaikka mieleen, että jos vauvojen nenätukkoisuuteen suositellaan ostamaan apteekista näitä, niin ostaisivatko vanhemmat viiden euron pikkuputelin, jos ymmärtäisivät sen oikeasti olevan pelkkää suolavettä? Itse ostimme ainakin. Molemmille vauvoillemme. Näyttää niin uskottavalta tuo pipettipurnukka ja neuvolasta suositeltiin. En kyllä ostaisi enää. Kyllä vettä osaisin keittää.Ruohonjuuren kauneushoitolassa pää painetaan sydämeen ♥

Lääkäri suositteli minulle 10 kerran akupunktiohoitokuuria. Kävin lyhyellä aikavälillä neljä kertaa akupunktiossa, jonka lisäksi kävin Kampissa Ruohonjuuren kauneushoitolassa - myöskin neljä kertaa klassisessa hieronnassa. Se oli taivaallista. Siis niiden parin ekan kerran jälkeen, jolloin jumit olivat vielä tiukemmassa. 

Ensimmäiset pari kertaa niskat yhä jumiutuvat palatessani takaisin työpisteelleni, mutta rentoutuivat kerta toisensa jälkeen aina vaan helpommin niin akupunktiossa kuin hieronnassa.

Akupunktiohoitoon en ole tällä erää palaamassa, koska voin hyvin, mutta ylläpitävään hierontaan kyllä ihan lähipäivinä. Akupunktion pidän hoitomuotona mielessä, sillä se on niin kokonaisvaltainen hoito, että yhdellä kertaa voidaan hoitaa niin stressiä, unettomuutta, migreeniä, kipuja, pahoinvointia, ihottumia... Lista on pitkä, kannattaa lukea lisää esim. täältä.

Pyysin fysioterapeuttia tarkistamaan työpisteeni ergonomian ja siihen tehdyt säädöt ovat auttaneet myös. Tämä tehtiin vasta hoitojen jälkeen, joten ergonomia ei vaikuttanut hoitojen tehoon. 

Järki käteen arvioidessa vaihtoehtohoitoja. Mikäli olo paranee, lienee ihan sama, millä metodilla näin on käynyt. Jaksan väittää, että pelkillä särkylääkkeillä oma tilanteeni niskahartiaseudulla ei olisi korjautunut niin hyvin kuin vaihtoehtohoitojen avulla.

Haluaako joku lausua tästä jotain? Onko kokemuksia? Uskomuksia? 
*) Lainaus Putoksesta. Oli kyllä niin hevonhumppaa ja höpöhöpöä Irma Rönkköä lukuunottamatta.

Yhden niskahartiahierontakerran minulle tarjosi Ruohonjuuri bloginäkyvyyttä vastaan.

Suosikit