Leivotaan gluteenitonta - anopin sämpylät uusiin ja rapea pizzapohja
Riikan kokeilukeittiöstä tilulei!
Olen taajaan kehuskellut, miten olen innostunut taas sovittelemaan kokin hattua keittiössä syksyn jumittamisen jälkeen. Tätä sietääkin tuulettaa, sillä olen laajentanut repertuaarini koskemaan gluteenittomia vaihtoehtoja ja hups, anopin sämpyläohje lähti uusiin.
Ruohonjuuresta tsemppasivat tätä proggista tarjoamalla tälle leipurille psylliumit ja parit gluteenittomat jauhot testiin (tumma leipäjauho ja gram-jauho). Halusin testata Doves Farmin itsekohoavia jauhoja ja hankin näitä pari pussia lisää.
Itsekohoava tarkoittaa sitä, että näissä jauhosekoituksissa on mukana nostatusaineet. Lisäsin joka tapauksessa taikinaan kuivahiivaa enkä osaa sanoa, kohosivatko nämä paremmin kuin ilman nostatusta olevat jauhot, koska en ole kokeillut gluteenitonta aiemmin. Sämpylät kohosivat joka tapauksessa.
Itseleivotut sämpylät ovat aina niiiin hyviä ja intoa puhkuen päätin tehdä ekalla kierroksella terveellisiä, tummia sämpylöitä pelkästä gluteenittomasta tummasta leipäjauhosta. Löysin ohjeen, jossa käskettiin laittamaan taikinaan d-e-s-i oliiviöljyä ja tämä oli se suurin virhe. Ehkäpä jo pelkän tumman leipäjauhon käyttäminen oli liian stydiä toimintaa, mutta oliiviöljyn niin reilu käyttäminen oli joka tapauksessa aivan liikaa. Nämä sämpylät maistuivat kitkerältä oliiviöljyltä. En suosittele.
Tulin siihen tulokseen, että ei kannata miettiä liian vaikeasti. Kyseessä on erilaiset jauhot, relax nyt. Yleensä en laita rasvaa sämpylätaikinaan, mutta tällä toisella kerralla laitoin sulatettua voita ja jätin oliiviöljyt kaappiin. Lisäsin myös juustoraastetta taikinaan! Ja nyt oltiin oikealla tiellä. Näistä sämpylöistä tuli oikein hyviä! Sekoitin keskenään tummaa ja vaaleaa leipäjauhoa ja vot, balanssi löytyi. Pakasta tuoreina, niin saat hyviä sämpylöitä sulatettuna!
Psyllium oli uusi tuttavuus ja sen virka on toimia ns. sitkona. Se lisää kuitupitoisuutta ja samalla on hellä vatsalle. 5 dl sämpylätaikinaan sitä laitetaan 1-2 rkl. Got it!
Pitihän sitä pizzaakin kokeilla gluteenittomana ja näihin käytin Gram-jauhoja, jotka ovat ts. kikhernejauhoja. Pohjasta tuli kerralla todella hyvä ja rapea. Kuva jäi melkein ottamatta, kun pizza katosi muihin suihin. Lasissa siideriä.
Täytyy rehellisesti kuitenkin todeta, että olen meidän perheen suurin gluteenittomista herkuista innostuja. Mies kuitenkin piti erityisesti pizzapohjasta, joten tämä olkoon se suurin menestyjä - so far.