Leivotaan gluteenitonta - anopin sämpylät uusiin ja rapea pizzapohja

 

Riikan kokeilukeittiöstä tilulei! 

Olen taajaan kehuskellut, miten olen innostunut taas sovittelemaan kokin hattua keittiössä syksyn jumittamisen jälkeen. Tätä sietääkin tuulettaa, sillä olen laajentanut repertuaarini koskemaan gluteenittomia vaihtoehtoja ja hups, anopin sämpyläohje lähti uusiin

Ruohonjuuresta tsemppasivat tätä proggista tarjoamalla tälle leipurille psylliumit ja parit gluteenittomat jauhot testiin (tumma leipäjauho ja gram-jauho). Halusin testata Doves Farmin itsekohoavia jauhoja ja hankin näitä pari pussia lisää. 

Itsekohoava tarkoittaa sitä, että näissä jauhosekoituksissa on mukana nostatusaineet. Lisäsin joka tapauksessa taikinaan kuivahiivaa enkä osaa sanoa, kohosivatko nämä paremmin kuin ilman nostatusta olevat jauhot, koska en ole kokeillut gluteenitonta aiemmin. Sämpylät kohosivat joka tapauksessa

 

Itseleivotut sämpylät ovat aina niiiin hyviä ja intoa puhkuen päätin tehdä ekalla kierroksella terveellisiä, tummia sämpylöitä pelkästä gluteenittomasta tummasta leipäjauhosta. Löysin ohjeen, jossa käskettiin laittamaan taikinaan d-e-s-i oliiviöljyä ja tämä oli se suurin virhe. Ehkäpä jo pelkän tumman leipäjauhon käyttäminen oli liian stydiä toimintaa, mutta oliiviöljyn niin reilu käyttäminen oli joka tapauksessa aivan liikaa. Nämä sämpylät maistuivat kitkerältä oliiviöljyltä. En suosittele.  

Tulin siihen tulokseen, että ei kannata miettiä liian vaikeasti. Kyseessä on erilaiset jauhot, relax nyt. Yleensä en laita rasvaa sämpylätaikinaan, mutta tällä toisella kerralla laitoin sulatettua voita ja jätin oliiviöljyt kaappiin. Lisäsin myös juustoraastetta taikinaan! Ja nyt oltiin oikealla tiellä. Näistä sämpylöistä tuli oikein hyviä! Sekoitin keskenään tummaa ja vaaleaa leipäjauhoa ja vot, balanssi löytyi. Pakasta tuoreina, niin saat hyviä sämpylöitä sulatettuna!

 

Psyllium oli uusi tuttavuus ja sen virka on toimia ns. sitkona. Se lisää kuitupitoisuutta ja samalla on hellä vatsalle. 5 dl sämpylätaikinaan sitä laitetaan 1-2 rkl. Got it!  

 

 


Pitihän sitä pizzaakin kokeilla gluteenittomana ja näihin käytin Gram-jauhoja, jotka ovat ts. kikhernejauhoja. Pohjasta tuli kerralla todella hyvä ja rapea. Kuva jäi melkein ottamatta, kun pizza katosi muihin suihin. Lasissa siideriä.

Täytyy rehellisesti kuitenkin todeta, että olen meidän perheen suurin gluteenittomista herkuista innostuja. Mies kuitenkin piti erityisesti pizzapohjasta, joten tämä olkoon se suurin menestyjä - so far.Gluteenittomia reseptejä otetaan ilolla vastaan, trendikästä pataleipää on leiponut mm. Mrs Jones. Meiltä puuttuu vielä se Sarpanevan pata, niin olen pysytellyt sämpylöissä. Some day, some day.

Reseptit sämpylöihin ja pizzapohjaan saatavilla. Mitään monimutkaista niissä ei tehty. Oikeammin korvattiin vain tavalliset jauhot gluteenittomilla. Keep it simple.


Kommentit

Unknown sanoi…
Peijuuni mutta näyttää herkulliselta!! Ja kokeilen näitä... Mukavaa maanantaita sinne!
Riikka sanoi…
Hei kiitos! Jos intoudut tekemään, niin laitan ohjeen vielä:

Sämpylöihin laitoin
5dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
4-5 dl tummia ja vaaleita gluteenittomia jauhoja
0,5 dl sulatettua voita

Sekoitin ja leivoin sämpylöiksi. Kohottelin 20 min ja paistoin 15 min. 225 asteessa.

Leivontailoa!
Moi!
Käyppä tsekkaamassa pari tosi hyväksi todettua ohjetta mun blogistani - löytyy sekä lättyjen että Sacher-kakun ohje ja jatkossa varmasti lisää muita gluteenittomia :) Ollaan tässä itsekin vielä aika alkutekijöissä, kun tammikuun alusta lähdettiin vehnättömälle/gluteenittomalle linjalle, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa :)

Tässä linkit sekä kakkuun, että lättyihin;
http://elaimetjaelamaa.blogspot.fi/2016/01/gluteeniton-sacherkakku.html
http://elaimetjaelamaa.blogspot.fi/2016/01/gluteenittomat-latyt.html

Sämpylät ja pizzapohja menee heti testiin! :)
Riikka sanoi…
Hei kiitos Ellu! Kävin kurkkaamassa, täytyy tosiaan kokeilla joskus!

Niin ja tuohon sämpylätaikinaan sopii lisätä 1 dl KAURAHIUTALEITA vielä halutessaan. Niin minäkin olen parissa taikinassa tehnyt.

Suositut tekstit