Ostoksilla Berliinissä // Osa II

Pre-pääsiäisfiilistelyä KaDeWessa


Minilomamme Berliinissä piti sisällään kulttuurin lisäksi myös - shoppailua! Mikä yllätys! Keskitimme ostokset onnistuneesti pitkälti Ku'dammin ytimeen. Berliinistä löytyy takuulla ostettavaa, joten jos viihdyt kaupoissa, niin olet oikeassa kohteessa.

Sitten tärkeä huomio: kaupat eivät ole sunnuntaisin auki. Mitä tuhlausta! Siis ainakin shoppailuintoiselle turistille. Saavuimme jo hyvissä ajoin sunnuntai-iltapäivällä Berliiniin ja vietyämme kamat hotelliin, lähdimme kävelylle tutustumaan lähipäivien kulmiin. Tuli pian todettua, että kaupat ovat todellakin sunnuntaisin kiinni, lukuunottamatta minikioskeja, joissa valikoima on suht rajoittunut Hariboihin ja muutamiin perusartikkeleihin vessapaperista oluttölkkeihin. Noin muuten kaupungilla oli rauhallista sunnuntai-iltapäivällä ja muissa olosuhteissa kauppojen sunnuntai-kiinnipito onkin varmasti varssin hyvä idea.
Arjen koittaessa pääsimme vihdoin irti! Tuntuu, että ainakin legoja on Berliinissä lähes joka kulmalla saatavilla. Ku'dammin monikerroksinen legokauppa veti mielestäni vertoja itse Legolandille, tosin ihan yksyhteen kohde se ei ollut, mutta herkullisen näköiset legolaarit olivat kuin irtokarkkeja. Legolandista voit lukea osasta I.

Berliinissä pääsee piipahtamaan japanilaisessa vaateketjussa UniQlossa. Poikkesin tänne pariinkin otteeseen, kun siihen oli hotelliltakin suora väylä. Pääosin johtuen viileästä säästä (tiedän, että Mies lukee), ostin täältä eskarilaiselle kivannäköisen, vähän skubamatskumaisen, pehmeän hupparin, housut, kuopukselle mekon ja itselleni UniQlon signature-tuotteen: taskuun taiteltavan Ultra Light Down kevytuntsikan. No ei se oikeasti mahdu ihan pieneen taskuun, mutta sellaiseen pikkupötköläpussukkaan kyllä, eikä paina paperia - no kartonkia - enempää. Ja kyllä, kaikilla-on-kevytuntsikka ja niin on nyt minullakin. Ich liebe es.


Huivi Beck Söndergaard

Lähtöpäivänä lämpötilan todella kohotessa sinne lähelle +10 astetta, pärjäsin pelkällä kevyttoppiksella mainiosti. Nyt täällä kotimaassa ollessa pidän sitä esim. villakangastakin tai Popin kuoritakin alla lämmikkeenä. Minulta löytyy siis se FB-kirppareiden always wanted mamma-rotsi, joka on vuodesta toiseen ihan huippu.

Vielä mainittava UniQlosta se, että sen Inés de la Fressangen kesämallistosta olisin ottanut vaikka mitä, mutta piti päästää Mieskin lenkkarikaupoille välillä, joten ne kesäunelmat jäivät kauppaan. UniQlosta kannattaa noin muuten napata mukaansa cashmere-neuleita, farkkuja ja puuvillaisia kauluspaitoja. Niitä kehutaan.Berlin Soulfood lounge toka kerroksessa. Isille loistopaikka, kun äidit shoppaa. Stocka ja Kampin keskus ottakaa mallia!

Bikini Berlin on konseptiostoskeskus, jossa on hyvin skandinaavinen ote. Liikkeitä toimii pop up periaatteella puukehikoissa keskellä ostoskeskusta ja yläkerrasta löytyy designia Vitra&Artek yhteistyössä. 

Bikini Berlinissä oli hyvä fiilis niin shoppailla kuin tsippailla. Perheen iskäkin tykkäsi. Ikkunasta näki myös eläintarhaan. Olisi voinut mennä sinne hengaamaan ja katsella ne elukat ikkunan kautta. Olisi riittänyt ihan mainiosti - ainakin minulle.

Ei pehmeet, vaan chillii menoo!
Kosmetiikkaintoilijana itse suuntasin eräänä iltana Rossmanin kiikarissa edullinen päivittäisluonnonkosmetiikka. Saksalaiset eivät tee numeroa siitä, onko kyseessä synteettinen vai luonnonkosmetiikan tuote, kaikki purnukat olivat onnellisesti sekaisin hyllyillä. Tämä voi olla myös hämäävää, sillä luonnonkosmetiikan tuotteet eivät esimerkiksi ole lähtökohtaisesti kalliimpia kuin synteettiset. Luonnonkosmetiikan tuotteissa kuitekin useimmiten näkyy eco-sertifikaatti, mutta tarkkana täytyy silti olla, sillä monet synteettiset harrastavat ahkerasti ns. viherpesua, jolloin tuotteesta voi lukea Natural, mutta sisältö ei kuitenkaan ole naturalia nähnytkään. 
Joku sanoo kuitenkin, että on ehkä hölmöä kantaa pesuaineita matkalta mukaansa, mutta minustapa ei ole. Keräsin koriin niin Laveraa suihkusaippuana 3e (Suomessa 10e) ja dödönä 4e (Suomessa 13e) sekä Rossmanin omaa paljon kehuttua brändiä Alterraa  - shampoo, hoitoaine (à 1,99e) ja dödö (3e). Halapoo! Nyt vaan harmittaa, etten ostanut näitä enempää! No onneksi näistä ei mene ihan konkurssiin Suomessakaan.

Sneaker-ihmiset löytävät Berliinistä mageita kauppoja, joissa Niket ja muut maksavat muutaman kympin vähemmän kuin täällä. Sain kehitettyä itsellenikin kiitettävän Roshe Run -manian.

Sitten se pakollinen harha-askel. Olin jostain varsin erheellisesti ymmärtänyt, että Primark olisi joku ehdoton ostosparatiisi, mutta en ollut tajunnut, että se oli äärimmäisen huonoa huumoria tai sillä ei viitattu ainakaan vaatepuoleen, johon erehdyksissämme piipahdimme Itä-Berliinissä poiketessamme. Mikäänhän siellä ei maksanut juuri mitään, mutta mitään en sieltä olisi ostanutkaan. Tosin nappasin hämmennyksissäni jotkut tuhannen denierin sukkikset käteen, mimikoin miehelle kol-me-eu-ro-a ja viittoilin kassan suuntaan, mutta hän käski heittämään sukat mäkeen ja suksimaan välittömästi ulos. Ne sukkikset olisin hyvin voinut ostaa. Kuvaukseni ko. kauppaketjusta vastaisi jotain maximarketin kaltaista, joka on tupaten täynnä kaikenlaisia rytkyjä. Viivyimme kohteessa kolme minuuttia. Ei ollut meidän makuun.
No entä sitten se KaDeWe? Se jättimäinen tavaratalo, jossa on ihanan kallista Guccii, Marc Jacobsonii, Légerin Hervee ja hirvee - taatusti on, siellä hienolla herkkugourmet-osastolla. Voi jos lapset ymmärtäisivät antipastojen ja erilaisten herkkujen päälle, miten me oltaisiin istuttu siellä tiskeillä ja herkuteltu, mutta ei tällä kertaa. Kerrosta alempaa löytyi myös leluosasto, joka veti puoleensa etenkin perheen pienimpiä jäseniä. Leluosaston yhteydessä voisi olla vanhemille jo mainitsemani gourmet-tiski. Ihan rauhassa saisivat lapset katsella isosilmäisiä pehmoleluja.

Enimmäkseen KaDeWe on mielestäni fiilistelyä varten ja toki siellä on ihan tavallisten talliaisten kukkaroillekin sopivia ostoksia. Ilian huulipuna melkein lähti mukaan, mutta kun taskussa poltteli ihan melkein uusi RMS Beautyn Beloved, niin jätin vielä taakseni. En saa sitä mielestäni.

Summa summarum:

Berliiniin kannattaa ehdottomasti lähteä shoppailemaan. Näkemistä riittää noin 3,5 miljoonan ihmisen kaupungissa, nyt muutaman päivän reissulla ehti vasta raapaista pintaa. Kolmevuotias totesi taksissa ikävöivänsä Berlniiliä ja tirautti pari kyyneltä. Kyllä. Berliiniä voi helposti jäädä ikävöimään. Joskus vielä uudestaan, noch einmal. Ja, natürlich!

Onko muita Berliiniin ihastuneita tai sinne matkaa suunnittelevia?

Suosikit