Talven toppaa valveutunein valinnoin


Nykypäivän vanhemmat vaativat lastensa ulkoiluvaatteilta ominaisuuksia. Mukavuuden lisäksi täytyy olla erilaisia pilareita, jotka mittaavat veden- ja tuulenpitävyyttä. Sitten vaatteen pitää olla vähintäänkin äidin mielestä mageennäköinen - tsihi.

Jotta vanhempien kasvaneisiin vaatimuksiin voidaan vastata, tuotteisiin tahdotaan tupata erilaisia kemikaaleja, jotta niiden kanssa tosiaankin voidaan istua kuralätäköissä. Olen tämän seikan tiedostanut ja kannan siitä hiukan huolta, sillä siinä missä pilarit kasvavat, monessa tapauksessa kasvavat myös terveysriskit.


Etsiessäni teknisiä toppatakkeja tytöille bongasin Lindexillä BIONIC finish ECO® -käsiteltyjä ulkovaatteita. Täysin myrkytön ei varmaankaan tämäkään käsittely ole, mutta suunta on sentään oikea ja joka tapauksessa vähennetty kaikista kovimpien kemikaalien käyttöä. 

Lindex on kieltänyt kaikkien perfluorattujen yhdisteiden (PFAS) käytön 2014 syksystä alkaen. THL kertoo, että näitä ko. yhdisteitä käytetään esimerkiksi paistinpannuissa, vettähylkivissä teknisissä vaatteissa ja suksivoiteissa eikä niiden terveysvaikutuksia täysin tunneta. Joka tapauksessa nämä eivät välttämättä ole niin turvallisia kuin on toivottu. 

Lastemme kauniisiin ulkovaatteisiin toisin sanoen suihkutetaan ympäristömyrkkyä, joka saattaa aiheuttaa mm. oppimis- ja käyttäytymishäiriöitä sekä maksasairauksia. Lisäksi PFAS-yhdisteet saattavat heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, sekä häiritä kehitystä ja lisääntymistä. Vaan pysyvätpähän kuivana siellä haalarin sisällä. Pahoitteluni melkoisen mustasta huumorista. On niin karmeeta asiaa, että on vähän pakko keventää tunnelmaa, vaikkei asian vakavuus muuksi muutu.
 

Onneksi monet vaatevalmistajat, kuten Lindex ovat kiinnittäneet tähän huomioita.  

Kaikki Lindexin vedenkestävät tekstiilit ovat käsitelty ekologisella Bionic Finish ECO -suoja-aineella, joka ei sisällä fluoria tai PFAS-yhdisteitä. Funktionaalisista materiaaleista valmistetut Wallride ja FIX -lastenvaatteet ovat käsitelty Bionic Finish ECO -suoja-aineella vuodesta 2013 lähtien, eikä niissä ole koskaan käytetty PFOA tai PFOS -aineita.

Sain blogiyhteistyöhengessä valita tytöille toppikset Lindexiltä ja päädyimme vedenpitäviin Fix-takkeihin. Aiempaa kokemusta meillä ei Fixeistä olekaan, mutta ekat kokemukset vaikuttavat lupaavilta. Kuralätäköissä ei ole läträtty, mutta nämä takit pääsevät lämpötilan vielä hiukan laskettua arkikäyttöön ja voin myöhemmin kertoa, miten Fix pärjäsi. Molemmat tytöt tykkäävät takeistaan ja ovat iloisia siitä, kun ovat samiksia. Sanottakoon, että he itse valitsivat samanlaiset takit ja äitikin oli tyytyväinen valintaan. 


Heijastinyksityiskohtia on edessä, takana, hupussa ja hihoissa, hihansuissa on tarrakiristykset, helmassa kiristysmahdollisuus sekä ranteet pysyvät lämpiminä kiitos lumilukkojen, joista myös peukku pääsee läpi. Eilen illalla lämpötilan laskettua lähelle nollaa, tytöt vetäisivät takit päällensä, eikä ollut kylmä. Teknisyys edesauttaa, että takista pääsee myös hiki ulos, joten ei tule kuumakaan. Ihan passeli, totesi kuopus.
 
Onko teillä kokemusta Fix-vaatteista? 

Pipot ja huivit Benetton
Kengät Viking gore-tex

Suosikit