Tiesitkö tämän...


..suklaasta?

Ei ole varsinainen uutinen, että suklaa kuuluu lähes jokapäiväiseen ravintooni. Välillä pidän kiduttavia jopa kolmen viikonkin sokeribreikkejä, jotka muuten sen ensimmäisen viikon sinnittelyn jälkeen eivät ole kovinkaan vaikeita. En kuulu niihin, jotka ottavat palan suklaata kahvin kanssa ja nautiskelevat sen hitaasti. Kuulun niihin, jotka nauttivat pari rivillistä suklaata yhdellä kerralla - ihan sellaisenaan (just sen suositellun 50 g päiväannoksen siltä seisomalta).

Minua luonnollisesti ilahduttavat uutisoinnit suklaan terveysvaikutuksista, erityisesti tumman suklaan väitetään olevan sydämen ystävä. Onko parempaa uutista?! Sen sanotaan alentavan verenpainetta, jopa verensokeria. On tutkittu, että suklaalla on myös samoja vaikutuksia kuin liikunnalla! Meniskö zumbaan vai ottaisko zuklaata? Zama azia? Ei ehkä kuitenkaan ihan verrattavissa, mutta on havaittu, että suklaassa oleva flavonoidi nimeltään epikatekiini stimuloi lihaksia samalla tavalla kuin liikunta. Suklaa usein aiheuttaa myös voimakasta makunautintoa (mmmmmm.....) ja tuo mielihyvää, jolloin sillä on fysiologisia vaikutuksia. Puhutaan myös kaakaoflowsta tai vulgääristi kaakaokännistä, josta alla lisää.
Anandamidi on luonnollisesti aivoissamme esiintyvä neurotransmittori eli hermosolujemme välittäjä-aine. [...] sitä erittyy aina kun koemme autuutta ja onnellisuutta. [...] Fyysisen harjoittelun aikana erittämästämme anandamidista tai kaakaon sisältämästä anandamidin määrästä, emme varsinaiseen pilveen tule, mutta monelle jo tuttu ”runner’s high” tai toistaiseksi ehkä vähemmän tuttu  ”kaakaoflow”, kuvaavat näitä olotiloja mainiosti. 

Mieti, siis selkeä onnellisuusvaikutus! Tämän olen aina tiennyt. Muistan myös miten sanoin Miehellekin raskausaikoinani, että täytyy syödä suklaata, tulee onnellisia lapsia. Ei ottanut minua ihan hirveän tosissaan. Kyllä äitit tietävät.
 
Iät ja ajat olen potenut huonoa omaatuntoa suklaansyömisestä, vaan se loppui nyt. Ei suklaansyöminen, vaan poteminen. Mitä tummempi suklaa, sitä terveellisempää. Kaakao on tässä se clue. Täytyy silti muuten todeta, että kun kaapista löytyy sitä 70 % terveyssuklaata, niin siitä riittääkin herkuteltavaksi vain reilu pala. Olen tästä hyvin hämmentynyt. Saapa nähdä ruvetaanko meillä tekemään ex-tempore suklaakakkuja, kun on tultu siihen tilanteeseen, että tietty määrä suklaata pysyy kuin pysyykin kaapissa. Tuo Fazerin 47 % ei pysy.
 
Kuinka moni on muuten syönyt tai valmistanut itse raakasuklaata?

Semmoinen reilu palanen...

Kuuntele lisää hyviä suklaajuttuja täältä.
Lue lisää täältä ja täältä - jos et usko!

Suosikit