Päivä Tukholmassa -vinkit ja löylyissä laineilla


*) Yhteistyössä Tallink Siljan kanssa 
 
Kyllä loma on ihmisen parasta aikaa, ei siitä vaan pääse mihinkään. Senpä tähden on suurta viisautta buukata seuraava loma mahdollisimman pian edellisen loputtua. Näin mekin teimme elokuussa, kun aurinkolomalta kotiuduimme. Nyt seuraa pitkästä aikaa kunnon Tukholma-pläjäys, var så goda!

Tukholmaan on aina kiva mennä! Se on yhtä aikaa tarpeeksi lähellä ja riittävän kaukana parin päivän minibreikkiin. Lapset odottavat intona erityisesti laivalle pääsyä, joten se on meidän perheelle oiva vaihtoehto ja siitä tykätään myös me vanhemmat. Laivalla myös se matkanteko on tärkeä osa lomaa, ei vain perillepääsy. 


Tukholmassa on paljon nähtävää ja päivän reissulla kannattaa oikeastaan valita yksi tai maks. pari kohdetta, jotta ehtii olla siellä rauhassa. Se voi olla ikisuosikki Junibacken, Wasa-laiva, ABBA-museo och så vidare, onhan näitä vaihtoehtoja ja vinkkejä nettikin pullollaan. Päivä kuitenkin menee melko nopeasti ja joskus sitä vaan haluaa nauttia kaupunginvilinästä päivää sen suuremmin suunnittelematta. 

Vinkkinä ihan HC-shoppaajalle, kannattaa suunnata päiväksi Solnaan Pohjoismaiden suurimpaan ostoskeskukseen Mall of Scandinaviaan. Siihen ajatukseen ei meidän iskä vielä ole taipunut, joten seuraavassa meidän iisit vinkit päivän viettoon Tukholmassa.Ketjutin karttaan reittimme. Liikuimme jalan ja pari pätkää tunnelbanalla. Nuorin reissaajammekin on jo saavuttanut viiden ikävuoden rajapyykin ja jaksaa nykyään ihan reippaasti kävellä, niin mikäpä sen mainiompaa kuin dallailu paikasta toiseen.


Hyppäsimme kesällä uusitun Tallink Siljan terminaalin lähistöltä Värtahamnenista metroon (suuntana Norsborg), jäimme Gamla Stanissa pois, koska Polkagris ja lamppukauppa Affären i Gamla Stan olivat pakolliset poikettavat. Polkagris-kaupasta napattiin mukaan parit imeskeltävät, jotka muuten kestävät koko päivän. Koululainen halusi ehdottomasti viedä myös opettajalle tuliaisen, joten se me tehtiin. Täällä saa myös aika ajoin todistaa piparminttupötkylöiden leivontaa ostosten lomassa.

Olen sytytellyt jo lisävaloja nurkkiin ja harmiksemme La Case de Cousin Paul -valosarja kärtsähti jo aikaa sitten ja nurkkaus on pysynyt pimeänä. Brändin omasta liikkeestä Pariisista valosarjan voi tilata postitse, mutta postarit ovat niin tyyriit, että niistä mielensäpahoittanut on sitten ollut ilman valoja. Stockaltakaan ei pelkkää valosarjaa näihin saa ostettua, joten tämä poikkeama muutenkin superihkuun lamppukauppaan oli enemmän kuin oikeutettu. Tytöt ihastelivat pupulamppuja sillä aikaa, kun äiti sai valosarjan ostettua. Olen jollain aiemmalla reissulla ostanut tästä liikkeestä myös yksittäin myytäviä erivärisiä palloja, joilla saa kivasti vaihtelua valoihin. Oj, vad glad blev mamma. 


Kävelimme Gamla Stanista kohti keskustaa ja olimme luvanneet tytöille, että käydään myös lelukaupoissa. Drottningsgatanilla on ehkä maailman isoin BR-lelukauppa ja sieltä löytyikin Sylvanian Families -sarjaan pieni labbisvauveli, jota emme ole Helsingistä löytäneet. Samoin Lego Friendsit olivat niin ihkuja, että kuvathan heidän kanssaan piti ottaa tietenkin. Niin ja ne TopModelit tsekattiin myös täältä.

Kulman takana Hamngatanilla odottikin Gallerian, jossa pysähdyimme ansaitulle verensokerinkohotuskeikalle: Dunkin Donutsiin ja iskän ehdoton pysähdypaikka täällä oli Nike Store, josta löytyikin hälle mieluista hankittavaa.  Enpä tiennyt ennen tätä, että Nikeltä löytyy katu-uskottavat gorelenkkarit. Nu vet jag faktist.


 
Och sen, sitten tien yli NK:lle. Lastenosasto ylimmässä kerroksessa on superkiva. Pehmolelut, nuket ja kaikki ihanuudet saivat tytöt kyselemään, voisiko tämän ja tämänkin saada. Joulupukille tulee kyllä melkoinen lista... 

Mini Rodinin osastolta ei lähtenyt mitään tällä kertaa mukaan, mutta kivahan niitä oli hipistellä. Samoin Mololla oli oma nurkkauksensa. Olimme ennen matkaa tilanneet ystäväni butiikista Aati O.lta koululaiselle toppiksen ja se sai myös Tukholmassa ihailevia katseita osakseen. Kyllä ne tukholmalaiset ymmärtää fässönin päälle. Ja ja!

 


NK:lta lähdimmekin sitten hiljakseen tekemään matkaa laivaa kohti. Monta kertaa olemme poikenneet Östermalmin kauppahallissa, mutta tällä kertaa jätimme sen väliin. Siellä kannattaa piipahtaa lounaalla tai ihan muuten vain vaikka läpikävelemässä, se on ihana paikka. 

Birger Jarlsgatania pitkin saa vielä ihastella Vuikkarin a.ka. Louis Vuittonin, Chanelin ja monen muun luksusbrändin ikkunoita, kunnes on aika astella portaat Tunnelbanan uumeniin Östermalmstorg pysäkiltä. Suunta on täten Ropsten ja terminaaliin mentäessä oikea pysäkki on Gärdet. Siitä sitten hyttiin huilaamaan ennen illan ohjelmaa laivalla. 

"Minä juon nyt kahvia."
Meillä oli tällä reissulla Commodore-hytti, jonka etuihin kuuluu mm. loungen tarjoilut ja suuntasimmekin sinne laivaan päästyämme nauttimaan cappucinot ja smoothiet sekä hieman välipalaa ja pientä baakkelsia ennen päivällistä. Tykkäsin rauhallisesta kahvihetkestä viikonlopun iltapäivälehden parissa ja suosittelen Commo-hyttiä ehdottomasti, jos joskus haluaa satsata hiukan enemmän minibreikkiin Tukholmassa, hemmotella itseään ja rakkaitaan. Hytit ovat tilavat ja kauniit sisustukseltaan. Hytin hintaan sisältyy myös aamiainen Bon Vivant -ravintolassa tai Tavolatassa. Kävimme molemmissa. 


Bon Vivantissa tilataan aamupala listalta. Saatavilla on esim. leikkelelautanen, munakas, pannukakkuakin saa. Tarjolla on myös ihania, monen sortin smoothieta, mehuja, ylipäätään kaiken kattavaa aamupalaa kera valkoisen pöytäliinan. Bon Vivantin ehdoton plussa on myös sen rauhallisuus, joka sopii Commodore-luokkaa määrittäväksi tekijäksi muutenkin. Jos matkustaisin vain aikuisten seurassa, tämä olisi ehdoton valintani aamupalalla.Lasten kanssa Tavolata on ehkä kuitenkin mieluisampi vaihtoehto aamupalalla, kun siellä ei ole ehkä niin nuukaa, jos kaakaolasi vähän keikkaa. Ei se ollut ongelma Bon Vivantissakaan - testattiin - mutta siitä huolimatta sinne selvästikin suuntaavaat matkustajat vaalivat rauhallista aamupalahetkeään. Pöytiin tarjoillaan Tavolatassakin kahvikannu ja valikoima on sielläkin maukas ja riittävä. Lapset tykkäsivät hakea itse aamupalansa ja myös täyttää meidänkin mehulasejamme. Btw Bellininkin saa halutessaan Tavolatassa jo heti ovella. :) Minä en ottanut. Tietenkään.

Näitäkin on jouluversioina. Hjälp!

Taxfreessäkin tuli kierreltyä tällä reissulla erityisen antaumuksella ja kaikille löytyi jotain ostettavaa. Tällä kertaa lapset viihtyivät erityisesti lelukaupassa ja Desigualissa.  


Desigual-ihastus alkoi meillä, kun tyttöjen rakas täti, minun siskoni siis, hankki heille sydänpaidat, joiden kimalteita kääntelemällä saa eri kuvioita aikaisiksi. Oooh ja wau! Koululainen löysi heti itselleen mieluisia vaatteita liikkeestä ja äitikin saattoi auttaa vähän joulupukkia livahtamalla yksin kaupoille muumidiskon aikana. Tukholmasta löytyy myös brändin oma liike ihan Gallerianin vierestä ja NK:ta vastapäätä, mutta laivan hinnat ovat jonkin verran edullisemmat, niin kannattaa ensin katsastaa ne.


Lelukaupasta löytyi lapsille pehmoja ja TopModelskamaa. Koululainen pisti sileeksi säästämänsä rahansa ja silminnähden nautti siitä, kun ei tarvinnut neuvotella vanhempien kanssa, onko TopModel-muki tarpeellinen hankinta vai ei.

 
Minä hypistelin Balmuirin huiveja, enkä millään olisi malttanut jättää kumpaakaan kuvan huiveista liikkeeseen. Mohairkidiä olin ajatellut liian pörröiseksi, mutta mitenkäs se ei nyt yhtään tuntunut liian pörröiseltä. Hmmmm... konstigt. :)  

Söimme päivällistä Tavolatassa ja jälkkäriksi nauttimamme juustolautasen kera suositeltiin Marsala-jälkkäriviiniä, joka sopi niin hyvin juustojen kera, että mies nappasi sen tuomisiksi kotiinkin. Niin täydellistä tuleviin loppuvuoden juustoherkutteluhetkiin.


Tsekkaa iskän Whiskeysour ja pinkki pilli. Tirsk!

Tytöillä piisasi energiaa, joten muumidiskoilun jälkeen tsekattiin vielä iltashow ja täytyy sanoa, että afrikkalaisrytmit soivat tosi hyvin. Liekö se tämä nelikymppisyys vai mikä, mutta esiintyjät vetivät Toton African ihan skitbra. Myös mies kehui ja usko pois, se on paljon. :D 
Aamun valjetessa toisten vielä nukkuessa, minä livahdin Commodoreloungen saunaan, jonka lauteilta sai ihastella uuden aamun heräämistä. Kiuas vain suhisi hiljaa vieressä. Miten hieno hetki! Instaseuraajat saivatkin tätä hetkeä todistaa. Tarkennettakoon tässä vielä, että instan kuva on auringonnoususta saunanlauteilta, ei kylpijästä itsestään. Huh!

Niin ja hei, Tukholmapäivän aikana kertyi reilut 16 0000 askelta miehen askelmittariin ja kilometrejä reilusti yli 10! Kukaan ei valittanut, ettei jaksaisi kävellä. Niin mahtavaa! 


Lapset olivat hiukan suruissaan laivan saapuessa satamaan, koska vielä ei olisi saanut tämä loma päättyä. Aika lailla samat fiilikset oli äidilläkin. Lupasimme, että me tullaan takaisin ja olenkin mielessäni pyöritellyt, olisiko vaikka ensi kesänä aikaa olla Tukholmassa pidempäänkin. Täytyypä alkaa suunnittelemaan. Mites se menikään, että seuraava loma kannattaa varata heti, kun edellinen on ohi...

Syysloma on nyt siis korkattu vähän spessulla Tukholmalla ja näillä energioilla mennään taas pitkälle!   

Suosikit