Ontelosyylät ilmaantuvat atoopikon vaivaksi - Hoitoniksit jaossa

Siitä saitte ontelosyylät!


Ontelosyylät ts. molluskat ovat tulleet meidänkin perheessä tutuiksi. Olemme saaneet ymmärtää, että erityisesti atooppisen ihon omaavat saavat kiusakseen myös näitä molluskoja, jotka sanalla sanoen ovat tosi ikäviä.

Nopeaa taustaa, että kyseessähän on siis virus, joka tarttuu ihokosketuksessa ja esiintyy useimmiten kouluikäisillä. Näiltä ei oikein voi välttyä. Ne ilmaantuu, jos on ilmaantuakseen.

Esikoiselle ontelosyylän penteleet ilmaantuivat reisien sisäpinnoille ja siinä useamman viikon jaksoivat kyteä, välillä leimahdellen, lopulta rauhoittuen. Nyt jäljellä on onneksi vain vähitellen vaalenevat jäljet näpyistä, joten voinen jakaa hoitovinkit eteenpäin.

Ontelosyyliä voi ilmaantua oikeastaan mihin vaan. Selkään, peppuun, reisiin, mihin vain. Sanotaan, että näpyt tulisi vain jättää rauhaan. Ei onnistu. Ne pysyvät iholla muutamasta viikosta muutamaan vuoteen. Etenkin hikoilu lisää näppyjen ärsyyntymistä, eikä raapiminen ainakaan paranna tilannetta. Kortisoni ei sitten auta yhtään mitään, eikä sitä kannata näppyjen päälle laittaa edes kokeeksi. Toiset kehottavat puhkaisemaan muutaman keskusyksikön eli näppyrykelmästä pari keskimmäistä, jonka sanotaan hillitsevän näppyjen leviämistä. Ontelosyylät ovat kuitenkin tosi kipeitä, eikä näppyjä niin vain puhkota, vaan siihen liittyy kipua, josta seuraa huutoa ja verenvuotoa. Juuei olisi onnistunut meillä.

Hoitokeinoina käytimme muita aseita. Rankkoja nekin tavallaan, koska tympääntynyttä lasta ei olisi voinut vähempää kiinnostaa joka iltaiset rasvaussessiot, mutta nämä molluskanpenteleet saivat lähteä. Kävimme taistoon ns. rasvatukehduttamisella eli iltasuihkun jälkeen rasvasin ihoa parilla, kolmella eri voiteella vuoroilloin. Sinkkiä, kehäkukkaa ja kamomillaa sisältävällä Little Butterfly London voiteella on muuten ihoa rauhoittava vaikutus ja se auttoi selkeästi. Toisena iltana lötväsin iholle reilusti sheavoilla ja välillä käytin myös Frantsilan terva-pihkasalvaa, erityisesti jos näpyt olivat kovin ärhäkän näköisiä. Myös molemmista näistä voiteista oli selkeää apua. Terva-pihkasalvaa saa monesta paikasta, kuten esim. Sokos, Stocka, Ruohonjuuri ja suosittelen hommaamaan purkin kodin perusapteekkiin. Samoin kuin sheavoita (karitevoi). Sitä kannattaa olla aina jemmassa, ainakin atoopikoilla. Inkuton natural sheavoipala on todella riittoisa eikä sisällä mitään turhaa (kuten hajusteita tms. joita monissa synteettisesti valmistetuissa sheavoiteissa on).

Kokeilin myös erään yön yli laastarointia, mutta parinkymmenen laastarin lätkiminen sisäreisille ei ollut ehkä se parhain idis, jonka olen tuottanut. Tällä metodilla kuitenkin kaikkiin näppyihin nousi oikein kunnon valkopää ja tämä saattoi myös osin edesauttaa näppyjen paranemisprosessia, mutta arvatkaa millainen operaatio laastareiden poistaminen oli. Vinkiksi, laastari irtoaa paremmin, jos sen hölvää öljyllä.

Netissä neuvotaan syöttämään lapsille osterivinokkaita, joista toiset ovat vaihtelevasti apua saaneet, mutta meillä ei mitään kapseleita saa lapsia popsimaan, joten onneksi voin todeta, että ulkoinen apu auttoi. Rasvaus todellakin edesauttoi paranemisprosessia ja sitä suosittelen muillekin molluskataistoon. Kill 'em all!

*) Sis. mainoslinkkejä

 
        

Kommentit

Jennijee sanoi…
Miten pitkään taistelua käytiin? Esikoisella oli vuoden jos ei jopa kaksi molluskoita reisissä etupäässä. Rasvailtiin suihkun jälkeen, mutta muuten en suurta sotaa käynyt, kun niistä ei tuntunut olevan haittaa. Epämiellyttäviä joka tapauksessa, ja muutamat piti repiä ja raapia verille.
Riikka sanoi…
No onpa olleet sitkeitä teillä, mutta hyvä, jos ei haitaksi. Ongelma on kai se, että puhjetessaan leviävät.

Meillä ilmaantuivat nyt keväällä eli about reilu pari kuukautta, maks kolme ne olivat. Niitä tuli niin paljon, että en voinut jättää huomioimatta. Varsinainen tehohoito oli parin viikon ajan, että oikeasti joka ikinen ilta rasvasin, niin sitten ne lähti.Tiia Koivusalo sanoi…
Apua peppuunkin! Lapsena oli jalkapohjassa muutamia ja ne ärsytti jotenkin minua. Kerran maalasin ne violetilla tussilla ja oho ne katosi. Sattumaako, varmaankin, mutta tässä nyt yksi lisähoitoniksi tähän, hih. Ei vasikaan, en suosittele. ;)

Lapsella on pari syylää kädessä ja toinenhan ärtyi ja siitä tuli mätäpaise ja käsi ehti ihan kuumaksi, onneksi ei verenmyrkytystä ja antibiooteilla selvittiin. Mutta syyliinkin voi joutua suhtautumaan vakavasti.

Aurinkoisia kesäpäiviä sinne. <3
Riikka sanoi…
Tiia, voi apua, mitä kokemuksia. En tiedä, voisiko se tussikin auttaa? Jotain myrkkyähän niissäkin on, haha! Vakavasti ottaen, kannattaa olla tarkkana, jos iho näyttää infektoitumisen merkkejä, silloin tohtori on varmastikin paras taho konsultoida.

Ja kiitos, niitä aurinkoisia kesäpäiviä toivotaan myös Sinulle!
Anonyymi sanoi…
Kokeilepa serrapeptaasia! Moni tuttu on saanut sillä syylät pois.
Riikka sanoi…
Hei kiitos vinkistä! Meillä tämä vaiva nyt saatu kuriin, mutta vastaisuuden varalle ja vinkiksi toisille. Kannattaa siis Googlettaa "serrapeptaasi", sopii jo 2-vuotiaalle.
Anonyymi sanoi…
Osterivinokaskapselin saa avattua ja jauheen sekoitettua esim. jugurttiin. Toimi meillä!
Riikka sanoi…
Siten varmasti kannattaakin kokeilla, jos haluaa antaa jotain kapselia! Kiitos vaan vinkkauksesta täällä!

Suositut tekstit