Jouluinen Tukholma risteillen muumilaaksolaisten kanssaJoulu on entistä lähempänä ja kuten aikaisempinakin vuosina joulukynttilää on poltettu molemmista päistä, eikä ihan vielä voi vain istuskella ihmettelemässä joulun harrasta tunnelmaa. Näin ei ole tapahtunut koskaan aiemminkaan, joten tämä ei tule yllätyksenä. Samalla kun imelletty perunalaatikko tekeytyy uunissa, vinkkaan ottamaan pikku breikin ennen kuin jouluströsseli alkaa - tai sitten kun se päättyy. 

Me karkasimme jouluhulinoista puolitoista viikkoa sitten risteilylle ja saimme ihastella jouluista Tukholmaa Suurella Muumiristeilyllä. Minulla oli kunnia toimia matkalla yhtenä Tallink Siljan Suomi100 -bloggaajana ja jakaa vinkkejä Tukholman risteilylle.  

Jos osut Tukholmaan joulun aikaan, niin poikkea ehdottomasti Gamla Stanin kautta 1) Stortorgetille joulumarkkinoille. Paahdetut mantelit ja lämmin glögi tuoksuvat joululta. Gamla Stan on muutenkin meidän perheen suosikki kävellä läpi - ollaan matkassa kesällä tai talvella.
 

2) Fika, Tukholman kahvilat
Tukholmassa, jos jossain ei kahvihammasta jää kolottamaan. Kävelemme mieluusti, ihan kaikessa rauhassa ja tälläkin reissulla kilometrejä kertyi ihan vaivihkaa lähes 10. Kun istahtaa välillä fikalle, ei pääse väsähtämään. Kahviloita on joka kulmauksessa ja voit nauttia joko perinteisiä kokosbollareita, frallan - sämpylän tai napata en varm korvin kioskilta. Minä taisin kylläkin valita, ei niin ruotsalaisen, pain au chocolaten.3) Ostokset. Yleensä perheemme miespuolinen edustaja ei lähde kaupungille kanssamme, mutta Tukholmassa on taikaa, sillä meidän iskällä oli asiaa NK-tavarataloon. Vad i hela friden! Hän kaipasi sieltä tiettyä ruotsinkielistä kirjaa ja sen myös sieltä löysi. Ihastelimme myös komeaa NK:n joulukuusta ja Joulupukkikin oli ehtinyt paikalle. Tytöt olivat iloisia laivan omasta pukista ja jättivät jonottamisen ruotsalaisille lapsille.

Ihan pakollinen pysähdys on Sergelin torin kupeessa oleva iso, parikerroksinen BR-lelut, josta teimme löytöjä pukinkonttiin. Marcus & Martinus - check. Galleriet jäi tällä kertaa väliin, eikä joka reissulla tarvitsekaan samoja liikkeitä välttämättä koluta. NK:ta vastapäätä on Desigualin liike, josta tytöt löysivät montakin ooo, äiti pakko saada. Täytynee palata alennusmyyntien aikaan.

Tällä reissulla oli pakko piipahtaa jopa kahdessa HM Homessa, sillä sinne on tullut valikoimiin aivan ihania, aitoja leikkokukkia! En yleensä poikkea ketjuliikkeisiin, mutta tällä kertaa en voinut vastustaa, ne olivat joulusisustuksissaan kerrassaan hurmaavia!


 
Stureplan on yksi suosikkipaikoistani. Biblioteksgatanilla ja Birger Jarlsgatanilla voi vain ihastella kauniita näyteikkunoita, eikä tarvitse poiketa edes sisään liikkeisiin. Tähän on mahdollisuus, kun hyppää Östermalmin asemalta tunnelbanaan matkalla takaisin laivaan. 


Julkinen liikenne, erityisesti tunnelbana ja ratikka ovat helppoja kulkuvälineitä liikkumiseen. Ratikassa on vain yksi linja ja sillä pääsee Djurgårdeniin ja NK:n kohdalla on just sopivasti pysäkki.

4) Mysa, viihtyminen
Yksi erittäin tärkeä syy lähteä laivalle ja viettämään päivä Tukholmassa on viihtyminen. Ruotsinkielen mysa sopii tähänkin tarkoitukseen. Tulemme usein laivalla myös juhlimaan merkkipäiviä. Parit pyöreät on juhlittu läheisten kanssa ja tällä kertaa skoolasimme 10:nnen hääpäivämme kunniaksi. Dags för champagne! Laivalla toteutuu erinomaisesti yhdessäolo, somebreikki (vaikkakin wifi toimii rajoitetusti), herkuttelu ravintoloissa ja ohjelma, joka tällä reissulla oli suunnattu erityisesti muumifaneille. Ensimmäistä kertaa järjestetty Suuri muumiristeily näyttäytyi jo Olympiaterminaalissa, kun lapset saivat mini-muumikirjat. Ohjelmassa oli molemmille päiville niin MuumiShowta, Muumiparaatia, Poliisimestarin ja Haisulin päiväkävelyä kuin Nuuskamuikkusen ja Tuu-tikin iltasatutuokiota sekä paljon muuta. Ohjelmaa oli paljon, mutta me valitsimme juuri niitä, jotka osuivat omaan aikatauluumme. Aiemmin on joskus missattu Muumidisco, koska olemme olleet syömässä samaan aikaan. Nyt ei taatusti missattu, koska muumiaiheista ohjelmaa oli niin paljon. Suurella muumiristeilyllä riitti faneja ja tämä oli taatusti muumidiggareiden unelmareissu. Mukana oli mm. myös japanilaisiaLähtöaamu

Meille oli valittu tilava ja viihtyisä Muumiperhehytti, josta löytyy sängyt neljälle hengelle ja lisäksi vuodesohva. Itse tein aamujoogaa hytissä ja ilahduin saadessani kädet sivuille aurinkotervehdyksissä. Hytin ikkunasta katselimme jouluvalaistua Promenadia päin. Lapset viihtyivät erityisesti yläsängyissä. Laidat sai pyydettyä infopisteestä.

5) Laivan tax-free ja lelukauppa. Laivoilla on monenlaisia ostosmahdollisuuksia, mutta tämän vinkin mainitsen erityisesti lasten pyynnöstä. Nyt jo varmasti yli vuosi sitten kuopus löysi Kids&Toys -lasten liikkeestä suloisen tiikerin, jota piti halia aina ohikulkumatkalla. Tämän tiikerin hän on joulupukin toivomuslistaansa rustannut. Instastorieseja seuranneet tietävät jo, miten tämä tarina tulee päättymään, mutta jätetään se kuitenkin vielä salaisuudeksi tänne. Tässä liikkeessä myydään myös mm. Mayoralin ja Espritin vaatteita sekä Top Models, LOL Surprise Dolls, Lego ym. muita brändejä, joita lapset ihastelevat


Tukholman risteilyillä suosikkiravintolamme on italialainen Tavolàta. Jos haluat enemmän rauhaa aamupalallesi, niin suuntaa tänne. Me söimme sekä buffassa että Tavolàtassa aamiaisen.  Illalliset nautimme tässä suosikki-italialaisessa ja kerta toisensa jälkeen tätä paikkaa voimme aina suositella. Lapsille on erittäin hyvä buffa ja ruoan lisäksi henkilökunta on ystävällistä ja huomioivaa, mistä myös jää aina hyvä maku suuhun.

Oj että, kyllä oli kivaa ja uskoisin, että viimeistään kesällä palataan naapuriin taas. Aina ei ole pakko käydä siellä ja täällä tai saada aikaiseksi hirmuisesti yhden päivän aikana, koska onneksi aina voi palata takaisin. Tärkeintä on viettää aikaa niiden kaikista tärkeimpien kanssa. 


*) Yhteistyössä Tallink Siljan kanssa

Suosikit