Parivuotias höpötysautomaatti

Välillä sitä ihan ihmettelee, miten tuo pieninkin on jo tuommoinen ihan oikea tyyppi. Tätä pohdintaahan sitä tekee siitä hetkestä, kun vauvan rinnalleen saa, mutta ajoittain tulee niitä hetkiä, jolloin sitä ihan pysähtyy ihmettelemään.

Parivuotiaan elämä on ihan mahtavaa. Pääosin. Tunne-elämän termostaatti reistaa ajoittain, jolloin mennään suoraan punaiselle, kuten siirtymissä. Kiire on se, joka ei tähän personaan sovi laisinkaan ja jarrut iskeytyy pohjaan välittömästi, kun ilmassa on havaittavissa sitä pitäs joutua jo -henkeä. Tässä

Parivuotias siteeraa sujuvasti Heikkis Jamoa ja Antskua. Laatikosta kaivetaan usein neuletakki, ja kun se on päällä, hän on Antsku ja silloin täytyy haastatella, mikä on nimi (Antsku) ja mistä on kotoisin (Imatralta).  Hän laulaa Michael Jacksonin Beat it -biisiä Tähdet tähdet -ohjelman ja Irinan innoittamana. Hän laulaa ylipäätään koko ajan. Setissä on ihan mitä vaan.

Lapsi on tarkka vaatteistaan. Suosikkeja ovat mm. Paput, kuvassa on aarrepaita, koska rintataskuun voi jemmata vaikka mitä. Nappikaupungista ostin bodyn mennessä pieneksi samanlaisen paidan, koska lintupaita on vaan niin rakas.
MLL:n sivuilla todetaan tämän ikäisestä seuraavaa:

Otteita  2-3 -vuotiaan kehityksestä
 • Uhmaiässä kehittyy lapsen oma tahto. Ilmeisen välttämätön vaihe. 
 • Pieni puuhailee itsekseen omissa leikeissään jonkin aikaa. Välillä on tärkeää käydä vanhemman tai hoitajan luona tankkaamassa turvaa. Kyllä! Pieni pulputus kuuluu huoneesta, kun lapsella on menossa jokin leikki, useimmiten Muumiperheen jäsenten, pehmolelujen tai legojen kanssa.
 • Lapsi saattaa vaikuttaa jo itsenäiseltä ja päättäväiseltä, mutta on hyvin herkkä ja tarvitsee aikuisen hellyyttä ja läheisyyttä. Syytä pitää mielessä.
 • Oudot äänet ja naarmut huolestuttavat. Painajaisunet ilmaantuvat, kun mielikuvitus kehittyy. Tätä on. Iltaisin jokaiseen ripsahdukseen reagoidaan kysymällä: Mikä ääni se oli?
 • Kaverit ovat tärkeitä, mutta lelujen jakaminen kavereiden kesken on vielä vaikeaa. Riitoja syntyy. Siskon kanssa päivittäinen tilanne. 
 • Puheen kehityksen nopeus vaihtelee: useimmilla on käytössään sanoja tai sanojen yrityksiä. Monet puhuvat lyhyitä lauseita. Meillä puheenkehityksessä ollaan tätä kuvausta edellä. Lauseet ovat pitkiä ja kieli värikästä. R-äänne oikealla kohdalla.
 • Lapsi kasvaa vuodessa n. 5–10 cm ja painoa tulee n. 3 kg.
 • Kuivaksi oppimisen ikä vaihtelee. 3-vuotiaista noin puolet on yökuivia. Kotona oltiin jo ilman vaippaa, kunnes tuli takapakkia - iskä toi kotiin Pampersin Dora-vaippoja, ja nehän ovat kuin asusteita. Näitä ei enää osteta!
 • Kävely on jo varmaa. Lapsi oppii juoksemaan ja kävelemään portaita ylös tasa-askelin sekä potkimaan ja heittämään palloa. Vauhtia piisaa. Kuperkeikat, hypyt ja pyörähdykset jokapäiväisiä.
 • Lapsi osaa koota palikoista tornin. Hän nauttii muovailemisesta, leipomisesta ja maalaamisesta. Kyllä. Ruoanlaittoon mukaan ottaminen erittäin mieluista - ja usein sotkuista puuhaa, mutta tämähän on vain äidin ongelma...
 • Lapsi pitää kynää kiinni kämmenellään. Ikäkauden loppupuolella hän haluaa harjoitella saksilla leikkaamista. Ounou!Ihana kaksivuotiaamme ei jätä mitään huomioimatta. Kommenttia saa joka asiaan ja joka paikassa, kuten esimerkeissä alla käy ilmi:

Potalla istuessaan. Näköjään mä haluun toisen kirjan.  Äiti ei ainakaan myönnä lukevansa pöntollä.
Mua ei huvita pestä pyllyä, kun äiti kehottaa riisumaan yövaipan. Mihinkähän tällä asenteella varustetun kanssa vielä joudutaan...

(Epä)varmuuden ilmaiseminen: Mä ilmeisesti rakastan sinua äiti.

Palautteen antaminen: Iskä sulla on staili paita.

Erittäin vilkkaan mielikuvituksen omaaminen:  -Ootsä Helsingistä? - Ei kun mä oon Imatralta. Ote junassa käydystä keskustelun hiukan vanhemman lapsen kanssa, joka tiedusteli lapselta kotipaikkaa.

♥♥

Suosikit