Mites mulla oikein menee? Antaa Ouran ja Polarin kertoa

Terveisiä sohvannurkasta!

Kuinka moni sielunsisko tai -veli istuu sohvalla naputtamassa päivän töitä? Minä työskentelen sohvalta käsin. Ergonomia not so very good, vaan yritänkin totella noita käskyjä, kun ranteessa tai puhelimessa surahtaa. 

Olisikohan aika jaloitella? 

No mikä ettei.

Kello ranteessa surahtaa myös ja käskee suoraan, että aika jaloitella nainen, nosta se kankku ylös jo. Ihan varmasti siinä lukee noin. Tai tuntuu ainakin siltä.

 


 

Riippumatta omista tuntemuksistani tarkistan aamulla ekana puhelimestani, miltä minusta pitäisi tuntua. Siis tämä on aika hauskaa, miten sitä oikeasti mukautuu näihin väittämiin siitä, miten on yö mennyt. Olenkin tuloksesta välillä yllättynyt, jos tulos on erityisen hyvä ja oma fiilis onkin keskinkertainen tai jopa huono. 

Tsekkaan kuuliaasti kaikki välilehdet: Valmius, Uni ja Aktiivisuus. Kovin aktiivinen en yleensä ole öisin ollut. Toki mahdolliset unissakävelyt rekisteröidään myös. Aktiviisuus tosin on se, mitä seurataan hereillä ollessa ja se täyttyy kohdallani ehkä turhankin helposti. Voisi vähän säätää asetuksia tiukemmalle. 

 

 

 

Sormusdatan jälkeen vilkaisen rannetta, jossa kysytään "Oletko jo hereillä? Vastaan painamalla vihreästä. Mietin, että entä jos painan, että en ole herännyt. Olenko silloin kellon mukaan vielä unessa? Kellokin kertoo minulle kuinka olen nukkunut. Erittäin hyvä tulos, on harvinaista. Hyvin heikko on jonkin kerran ollut näkymä, vaan sen pystyn itsekin toteamaan ilman kelloa. Ok ja Hyvä ovat suht normaaliöiden lukemia.

ANS- ja unen tilaa tarkastellaan sykkeiden, sykevälien, sykevälivaihteluiden ja hengitystiheyksien perusteella. Unen tilassa tarkastellaan yhtenäisyyttä, keskeytyksiä, unisyklien määrää, REM-, kevyt ja syvää unta, keskeytyksiä ja vielä kysytään, että mites noin omasta mielestä nukuit? Että tässä sulle tämä kaikki data, mutta voit nyt kertoa itsekin mielipiteesi. 

 


Yllä näkyy aivan erinomaisen yön jälkeiset lukemat. Yleensä syvä uni voi jäädä alle tuntiin ja silloin palkki on punainen. Oura antaa myös viikkoraportin ja siitä näkee mihin suuntaan on menossa. 

Mielenkiinnolla olen seuraillut myös miten Polarin ja Ouran data vertautuu toisiinsa. Tänään aamulla uneni oli hyvällä tasolla Polarin mukaan. Yli 80 pointsin unet Ourassa on hyviä, joten tämän aamun 90 vastaa ihanteellista. Datavertailua alla (Polar/Oura):

Keskimääräinen syke 71/67

Sykeväli 835/

Sykevälivaihtelu 28/28

Hengitystiheys/min 13.9/15,8

Kehonlämpotila -0,4 (Oura) 

Molemmat mittarit kertovat minulle olenko ollut aktiivinen ja kilahtavat ja surahtavat innokkaasti, jos päivään on tullut riittävästi aktiviteetteja. Ourassa ihmettelen sitä, että se ei tunnista minun sykettä reilusti kohottavaa treeniä, mutta kävelylenkkejä ehdottaa, kun olen käynyt kävelyllä. Polarin pyrin muistamaan laittaa päälle, kun aloitan jumppaamisen. Voi jestas, että voikin harmittaa, jos akku on päässyt liian vähiin, ettei treeniä voi tallentaa - menee vähän niinkuin hukkaan. Tämä sama ilmiö, jos avantouinnistaan ei saa kuvaa. O mores o tempora.

Näihin kapistuksiin jää kyllä koukkuun, se on sanottava. Huomaan, että selvästikin fiilis piristyy, vaikka yöllä on heräillyt ja kiemurrellut ja hikoillut aamun valjetessa, mutta jos Oura ja Polar sanoo, että hei hienosti nukuttu, niin siinä ajattelee itsekin, että eihän se niin huonosti mennyt. Ja toki onhan siinä se, että usein matalampi valmiustaso on signaali itselle ottaa iisimmin. 

Oura muistuttelee myös nukkumaanmenoajasta ja sen hyödyistä. Joojoo äiti, huomaan ajattelevani. Se antaa myös kivan aikahaarukan, että siitä muikkarista on vielä aikaa siirtyä sänkyyn ja hoidella parit instastooritkin sitä ennen. 

Liiallinen itsensätarkkailu voi toki alkaa myös stressaamaan, huomaan kiinnittäväni huomiota tuohon sykevälivaihteluun, joka on melko matala minulla ja se indikoi esim. jotain sairautta (toivottavasti ei) tai stressiä. Vaan stressiähän elimistössäni taatusti on tässä uudessa elämänvaiheessa, joten oikeinhan se näyttää. Koitan olla ajattelematta asiaa itsessään, vaan tehdä mahdollisimman mukavia ja rentouttavia asioita. Kehitystä onkin sitten kivempi seurata.

Seuraatko itse vointiasi älylaitteista? Miten niistä saatu data vaikuttaa omaan fiilikseesi ja toimintaasi?



Suosikit