Mun pieni iso // Pohdintaa esikoisena olemisesta

Synttärijuhlat menossa
 
Jälleen on saatu puhaltaa kynttilöitä ja yhtäkkiä pikkuruinen, syntyessään reilu parikiloinen esikoiseni on yhdeksän (9)!

Sylvanian Families muisti lasta kivoilla seteillä ja saimme pitää Synttärijuhlat rannnalla ja Grillijuhlat, joten ei muuta kun bileet pystyyn vaan! Voin kertoa, että lapset saivat boolitarjoilun järjestymään huomattavasti helpommin kuin minä. Sain sentään viinirypälemehun jääastiaan. Grillissä valmistuivat niin maissintähkä kuin vartaat, grillin tuoksu houkutteli juhlijoita grillin ääreen. Äiti sai viime viikonloppuna toimia grillimestarina, kun sankarin kaveri oli kylässä. Kyllä tuli hyvät tarjoilut!


 

Sankaristamme on kehkeytynyt erityisen hieno ihminen ja varsin omatoiminen kakkosluokkalainen, jolla on selkeät esikoisen otteet. Törmäsin Hesarin artikkeliin syntymäjärjestyksestä, kun pohdiskelin esikoiseni luonteenpiirteitä ja se olikin jälleen kerran vanhemmalle oiva muistutus, mitä odotuksia - kenties myös alitajuntaisesti - asettaa lapselleen johtuen syntymäjärjestyksestä.  

Esikoislapsi on tunnollinen suorittaja, kuopus huoleton ilopilleri.  
Voin allekirjoittaa tämän, hyvin pitkälti tama on näin. Esikoiseni pitää huolen, että asiat menevät oikein ja kaikki noudattavat sääntöjä. Välillä tuntuu, että harteilla on koko maailman huolet, tama vaihe on onneksi iän myötä helpottanut.  

 
Voi ei, kuka on pudottanut burgerinsa?

Toki ei se esikoisuus poista sitä, että kotona ei ole aina niin nugaata, jos tavarat on huiskin ja haiskin, vaan kyllä siitä saa ihan kiitettävästi sanoa useampaan kertaan. Siitä huolimatta esikoinen on vastuunkantaja lopulta tässäkin asiassa, kun pikkusisko pistää hanttiin vielä siinäkin kohtaa, kun jo keräilee leluja.

Psykologin mukaan vanhemmat odottavat esikoiselta joskus liikaa. Esikoiseen kohdistuu paljon toiveita ja vanhemmat voivat sortua hänen kohdallaan ylisuojeluun. Vanhemmat antavat helpoiten hyväksyntää lapselle, kun hän on avulias, myötäsukainen ja itsenäinen. Sanotaan myös, että esikoiset pärjäävät koulussa ja uskovat auktoriteetteja. Parhaassa tapauksessa esikoinen luottaa kykyihinsä ja vaikuttaa asioihin, tama näkyy mm. johtotehtävissä toimivista esikoisista.

Kolikon toisella puolella on liian varhain annettu vastuu, josta seuraa vastuunkantajan ja hoitajan rooli. Tämä voi näkyä myöhemmin niin, että toisen toimintaa ymmärretään omien tarpeiden kustannuksella. Äitinä kehotan esikoistani aina avaamaan suunsa siinä hetkessä, jos kokee epäreilua kohtelua, koska jos ei sano mitään, niin hyväksyy tilanteen. Hän pitää omia puoliaan yhä paremmin siinä, jos kokee vääryyttä. Ihmiset toimivat monella tavalla, viisas yhdeksänvuotiaani tietää, että kun hän käyttäytyy reilusti toista kohtaa, se riittää.

Isosisko: Okei, mä istun tällä kertaa, kun sä korjaat lelut paikoilleen.


Kyllä esikoiseni osaa onneksi myös kimpaantuakin ja kyseenalaistaa hänelle asetettua tehtävää. Meillä usein kuuluu: Miksi minun täytyy aina hoitaa kaikki, miksei pikkusisko voi koskaan hoitaa mitään? Kuopus pyrkii luistamaan, kun esikoinen ei kestä, jos tilannetta ei hoideta, vaikka häntä harmittaisikin ottaa siitä vastuuta. Kyllä meillä pikkusiskoakin patistellaan ja hän joutuu tekemään osansa, mutta isosisko on se esikoinen ja se näkyy monessa asiassa. Usein sanomme, että esikoisen ei tarvitse korjata pikkusiskon jälkiä, vaan hän tekee sen itse. Siitä huolimatta, esikoinen usein ainakin auttaa tässä toimessa.   

Tämä kuulostaa omaan korvaanikin kaukaisesti tutulta, kun palataan sinne jonnekin kultaiselle 80-luvulle. Isosisko-parka sai aina kärsiä ja tehdä ne äidin pyytämät kotityöt, koska pikkusisko ei osannut niin hyvin. Myös tänä päivänä omalla kohdallani koen, että kuopuksena pääsen ns. helpommalla, voin luottaa isosiskooni kaikissa asioissa ja tiedän hänen pitävän meistä kaikista huolta. Toivon vain, ettei hän koe rooliaan raskaana tai liian rasittavana.

Tämä pohdiskelu oli kuitenkin tärkeä muistutus siitä, ettei saisi vastuuttaa esikoistaan niin paljon, kuin varmasti teen. Tänään hän saa opetella vetämään lonkkaa, kun pikkusisko laittaa tavarat paikoilleen tai ehkä kiukuttelee ja laittaa. Tunnistaako toiset syntymäjärjestyksen vaikuttavan tutkimusten mukaisesti?   


Sylvanian Families tuotteita saa mm. K-Citymarketeista, Prismoista, Hamleysiltä tai täältä.

Sylvanian Families saatu lahjaksi

  


Suosikit