Aamusmoothiella energiaa, virkeämpää mieltä sekä hormonien hallintaa


Kevätaurinko paistelee etelän hiihtolomalaisille ja tämä lisääntynyt valo on aivan ihanaa, vaikka itse paiskinkin duunia. Toisille kevään kirkkaus voi myös painaa mieltä alas. Tämä kertookin siitä, että ihminen on tosiaan monimutkainen kokonaisuus. Itse olen huomannut, että oli valoa tai ei, niin tämä neljänkympin rajapyykki on tuonut mukanaan kaikenlaista. Elämä ei suinkaan ole aina seesteistä ja harmoonista, vaan joskus ihan hirveää hormonihyrskynmyrskyä.

Aiemmin en ole koskaan varsinaisesti kärsinyt pms-oireista muuten kuin päivän kestävällä päänsäryllä ja ehkä kiukutellut pari päivää normaalia enemmän, mutta viimeisen vuoden aikana nämäkin oireet ovat aivan järkyttävät ja kestävät helposti vähintään viikon, joskus enemmänkin ahdistaen voimakkaasti. Niin ja sitä järkyttävää turvotusta unohtamatta. Aaargh. Toverit, onko siellä muita samanlaisia kohtaloita?

Minua ei luonnollisesti helpottanut lukea, että pms-oireet voivat vain vahvistua iän karttuessa, eikä kyseessä tosiaan ole vielä mitkään menopaussit, joten jotain jeesiä on haettava. Itse mietin viime kierrolla tuskaillessani, auttaisikohan joku synteettinen keltahormoni, mutta sitten luin myös, että sen jälkeen menkat ovatkin aivan arvaamattomat ja raivarit mahdollisesti vain lisääntyvät. Juu, ei kiitos. 

Mites hiukan luonnollisemmat keinot?   
Ruohonjuuresta kyselin vinkkejä tähän ajoittaiseen tuskaisuuteen ja sain testiin mm. raakakaakaota, jolla on hyvinvointia myönteisesti buustava vaikutus. Sain myös pari purkkia muita rohtoja, joista ashwagandha-uute on sellainen, jota lusikan kärjellisen (1/8tl) pudotan yhdessä kaakaon kanssa aamusmoothieen.

No miten ne jauheet oikein vaikuttavat?

Raaka kaakao pitää sisällään kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä paljon myös rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakaossa on kuituja ja kun sen malttaa olla kuumentamatta eli käyttää esim. smoothiessa, se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita (mm. tryptofaani, 5-HTP, serotoniini, dopamiini, fenyylietyyliamiini ja anandamidi). Kun kroppa muodostaa näitä välittäjä-aineita, on myös mielikin silloin hyvä. 


Ashwagandha tarkoittaa voimakas kuin hevonen ja somnifera tarkoittaa levollinen uni. Kyllä kiitos. Perinteisesti ashwagandhaa on käytetty mm. astman, psoriasiksen, insomnian, hermoston uupumuksen, sekä dementian ja kognitiivisen rappeutumisen hoitoon. Uutteen tarkoitus on myöskin vaikuttaa myönteisesti aivotoimintaan ja rauhoittaa mieltä. Sen sanotaan toimivan myös buustina rakkauselämässä, jos tiedät mitä tarkoitan.

Ashwagandhaa riputtelen varovaisesti smoothieeni, koska omat kilpirauhasarvoni ovat liikatoiminnan puolella, enkä halua, että ne villiintyvät enempää. Kilppariarvojeni kehittymistä seurataan muutaman kuukauden välein. Edessä on leikkaus, mutta milloin se toteutetaan, on vielä epäselvää. Siksi joudun kamppailemaan näiden tuntemusten kanssa. Kilpirauhashormonitkin vaikuttavat vahvasti omiin olotiloihin. On vaikeaa, kun ei tiedä, mikä hormoni aiheuttaa minkäkin fiiliksen. Toivon, että saan tuon liikatoimivan kilpirauhasen pian hoidettua ja se jo itsessään tekisi minusta taas ihmisen. Oireet vaikuttavat myös osaltaan koko perheen hyvinvointiin, kun voin niin huonosti.


Macaa olen pitänyt aina jonain luonnon viagrana, eikä se ajatus ole ollut tässä ensimmäisenä mielessä toudellakaan, vaan hempi tarkastelu osoittaa, että erityisesti punainen maca sopii nimenomaisesti naisten hormonitoimintaa tukevaksi tuotteeksi ja tästä sanotaan olevan apua myös vaihdevuosien aikana. Now we're talking.  

Punaisessa macassa on hiukan enemmän vitamiineja ja antioksidantteja perinteiseen (sekoitus keltaisesta, valkoisesta ja mustasta)   macaan verrattuna. Maca on hyvin voimakas adaptogeeni ja sen ominaisuudet auttavat kehoa selviytymään haastavissa oloissa - eli juuri missä minä olen - ja ylipäätään pitkittyneessä kuormituksessa. Adaptogeenit kohentavat kehon immuunipuolustuksen toimintaa, ja eri kasvit ja yrtit tekevät tämän kukin omalla tavallaan. Maca kohentaa immuunipuolustusta vaikuttamalla kateenkorva-nimiseen rauhaseen, joka sijaitsee ihmisen rintaontelossa.
 

Macassa on kalsiumia, jodia sekä kahdeksan (8) välttämättömän aminohapon lisäksi vielä 10 muuta. Myös tätä kannattaa käyttää tarkkaillen omaa oloaan. Macassa täytyy muutenkin pitää viikon tauko kolmen viikon käytön jälkeen.

Hei suosittelen kokeilemaan tuota minun Hormonismoothieta (apua mikä nimi!), joka valmistuu vaivattomasti sauvasekottimella, jos blenderiä ei omista. Maku on kuin pirtelössä, vaikka makeutta siinä on vain banaanista.

Hormonismoothie

Lorauta maustamatonta jugurttia 
sen verran kun sitä syöt  

1tl tai 1rkl raakakaakaota 
(aloita pienemmällä määrällä)

1/8tl ashwagandhaa TAI vajaa 1tl punaista macaa 
(vaihtelen näitä)

1 banaani  
(jäinen olisi best, mutta en koskaan ehdi jäädyttelemään)

Surauta blenderissä ja kaada lasiin. Voit ripsauttaa vielä vähän Himalayan suolaa mausteeksi. Unohdan tämä useimmiten.
Juo pillillä (paperi, niin tulee vähän fiilistä, eikä luonto kuormitu yhtä paljon kuin muovipillistä)

Tervetuloa hyvä olo ja tyyneys!*) Kaakao ja yrtit saatu testiin   


Kommentit

Suositut tekstit