Recovery

Viisivuotias tuo sisälle aina kukkia, joille hän juttelee.

Terveisiä voiton puolelta. Tämä päivä meni niin huonoissa merkeissä, että mietin jo mihin soitan. Aamupäivällä tunsin, että niinköhän on migreeni tulossa, ja nappasin särkylääkkeen. Ei hävinnyt tuntemukset mihinkään. Nappasin kohta uuden, jolloin migreeni oli jo päällä. Minulla migreenikohtaukset ovat rajuja, ja se tarkoittaa sitä, että olen täysin toimintakyvytön. Pystyn vaan makaamaan ja jos saan nukahdettua, hyvällä tuurilla migreeni menee ohi. Huonolla se jaksaa jyskyttää toispuoleisesti ajaen minut välillä voimaan pahoin ja sitten taas makuuasentoon. Mitä tapahtuu lapsiperheessä, jossa myös Mies sairastaa ajoittain migreeniä, ja se ajoitus sattuu juuri samalle päivälle? 

Tapahtuu se, että lapset hyvin pitkälti touhuavat omia juttuja, kuten syövät nälkäänsä Pågenin korvapuusteja ja bankku-kuttia (jugurttia) ja jälkkärinä Menthol kurkkupastilleja. Nuorempi onneksi kävi suunsa sisällön tyhjentämässä kädelleni, enkä pystynyt edes nousemaan  pesemään kättäni. Kolme imeskeltyä Mentholpastillia kourassa makasin olkkarin sohvalla yrittäen vaan jotenkin selvitä. Samaan aikaan vaivihkaa parvekkeelta kannetaan multaa vessan lavuaariin juuri sen verran, ettei se enää vedä. Keittiön alalaatikosta on tyhjennetty kolme paketillista servettejä ja leivinpaperit ympäriinsä. Viisivuotiaan vaatelipaston sisältö on myös inventoitu ympäri lattioita. Jossain vaiheessa puolitoistavuotias tuli silittämään kättäni ja sanoi anna meille enkeleitä. Mikä ihanuus.

Palasin joskus klo 19 jälkeen sen verran takaisin tähän maailmaan, että sain tehtyä mikropuuron pienemmälle, ja Dr.Oetkerin pitsan laitettua uuniin isommalle. Pieni söi puuronsa suurella ruokahalulla, isompi ei ihan yhtä hyvällä, mutta söi jotain kuitenkin. Halleluja mikroaaltouuni ja pakastepitsat. Tänään ei e-koodeja laskettu.

Myös Mies havahtui, kun oli lasten nukkumaanmenoaika, ja siinäpä sitten irroittelimme tatuvointeja tytöistä, joita siskokset oli liimailleet toisiinsa tarrakirjasta. Lupasin viisivuotiaalle jonkun erityiskiitoksen, kun niin hienosti hoiti siskoaan tänään, ja keksi tekemistä ihan itse, kun äitistä ei ollut mihinkään. Toivomus tuli kuin apteekin hyllyltä: Monster High-nukke. Kyllä neiti arvonsa tuntee. Kauppareissulla vielä ennen nukkumaanmenoa


Olen aina niin kiitollinen, kun migreenikohtaus alkaa helpottaa. Se on todellinen onnentunne. Tuntuu, että ihan mielellään siivoaa niitä pienten touhuajien kättentöitä, kun ei enää koske niin paljon. Onko muita migreenin uhreja? Onko hyviä vinkkejä kivun taltuttamiseen tai sen estämiseksi? 

  

Kommentit

Maria sanoi…
Voi apua, tosi kurja juttu tuo migreeni! Isäni on ollut sairaalassakin ko. sairauden takia, joten tiedän ettei oli kivat paikat kun se iskee. Toipumista sinne!
Riikka sanoi…
Kiitos Maria. Tuo on kurja, mutta onneksi itselläni menee yleensä vuorokaudessa ohi. Jos ehtii ottamaan särkylääkettä ajoissa, voi olla, ettei migreeni pääse edes päälle. Tsempit sinne iskällekin. Eijookivaei.
Nitta sanoi…
Voi teitä! Ihanan reippaat lapsukaiset!
Mulla helteet tai stressi saattaa saada kohtauksen päälle jopa viikoksi. Yleensä se menee sairaalakeikaksi eli tiedän tuon onnen tunteen kun elämä alkaa voittaa. Mulla on jatkuva estolääkitys ja kohtauslääkkeet, mutta aina ne ei vaan riitä.
Anonyymi sanoi…
Hanki vilkkuvaloärsytteinen epilepsia, niin migreeni häipyy - näin kävi mulle. No hoidin epilepsiaa vähän liian tunnollisesti ja se parani, ja migreenit palasi.
On muuten perinnöllistä, ainakin jossain määrin.

Jos se on raju, niin estolääkitys & kohtauslääkitys.

Mulla itsellä toimii sellainen käsikaupan yhdistelmälääke kuin Anadin extra, jossa on parasetamolia, disperiiniä tai asperiinia (en muista kumpaa) ja kofeinia. Tiedän, ei saa Suomessa myydä. Lontoon matkaa siis pukkaa.
Minulla kipeytyy tietty kohta niska-hartiaseudulta aina ennen migreeniä, jonka jälkeen tulee migreeioireet. Tuohon lihaspistokseen auttaa kipugeelit Piroxin. Ja kun kohtaus iskee, oksennutan itseäni mahd nopeasti, on sitten nopeammin ohi.

Mulle on käynyt niin, että nykyään se dagen efter on pahempi kuin itse kohtaus.

Ja joo, lääkärini suositteli akupunktiota, en ottanut, koska se oli vähän ns hörhöä. Jälkeen päin luin tutkimuksesta, että akupunktio toimii, koska se manipuloi kipuaistimuksia. En ole kokeillut sittenkään.


Jos te olettekin miehesi kanssa olleet pakkolevossa, niin lapset ovat olleet aikaansaavia. Heh.
Toivotavasti vessa vetää, sillä 2 migreenipotilasta ja vetämätön vessa on haastava yhdistelmä.

OP
Riikka sanoi…
Voi ei Nitta, paljon sympatiaa! Miten olet näillä helteillä pärjännyt?
Riikka sanoi…
Hei OP, apua. Eikö löydy Suomesta autttavaa lääkettä? Huhhuh. Kokeile ihmeessä sitä akupunktiota, voisin itsekin mennä. Auttaisikohan se ennaltaehkäisevästi? Tsemppiä sinne kovasti.
Anonyymi sanoi…
Riikka - niin ymmärsin lääkärin puheesta, että akupunktio auttaisi myös ennaltaehkäisevästi. Hänellä itsellään on migreenitausta.

Minua on pistelty ihan tarpeeksi.

Kyllä kait lääkäri voisi täälläkin määrätä erilaisiakin kipulääkkeitä, estolääkkeitä yms ja on kokeiltukin, mutta yksi lääke vedettiin markkinoilta, koska aiheuutti aivoinfarkteja,(asuin Briteissä silloin ja oli pakko kokeilla jotain ja kokeilin tuota Anadinia, sai ruokakaupasta). Toinen suomalaisen lääkärin määräämä kipulääke ei sopinut, koska aiheutti julmetun pääkivun...(ojasta allikkoon). Etc. Italiassa olessani olin tosi pulassa kun ei lääkkeitä ollut ja sieltä sain apteekista migreenisärkylääkkeeksi sellaista kuin Momendol tms, mutta se aiheutti paineen tunnetta rinnakehässä ja vähän sellaisen huumatun olon, joten se sitten jäi pois.

Tuo Anadin Extra on sellainen miedoin tapa hoitaa mikkiä, kuten tautia tuttavallisesti siskon kanssa kutsumme.

Saman lääkeyhdistelmän voisi siis itsekin sekoittaa Suomessa myytävänä olevista käsikaupan lääkkeistä - kunhan pitoisuudet on jotenkin suhteessa. Toisaalta käyn työn vuoksi Briteissä aika usein, niin...Pyydän farmaseutilta siellä aina todistuksen siitä, että omaan käyttöönhän nämä tabut tulee.

Jossain suomalaisessa särkulääkkeessäkin on kofeinia. Se auttaa siihen hömelöön oloon ja dagen efter migreenin jälkeen olotila ei ole niin paha. Ylipäätään kohtuullinen annos tuota toimii paremmin kuin hevosen annos esim. Buranaa.

Mun mikki on ihan hallinnassa nyt. Kun olen päässyt siitä kierteestä aika hyvin irti. Enää vain suuren stressin laukeaminen aiheuttaa kohtauksen, vihreä tee ja minttusuklaa (surku). Teini-iässä oli pahinta, ennen sitä epilepsiaa. Viikonloput vietin pakkasessa pää lumihangessa tai tuulikaapissa, ulko-ovi auki kylmään, väliovi kiinni. Ilmeisesti elämänmuutos, valvominen pe-la, myöhään nukkuminen sai kohtauksen aikaan. Nyt ei ole niin väliä.

OP

Suositut tekstit