Lasten hammastahnat - Hammaspeikot lakoon, ei niitä pääse pakoon...

Meillä lauletaan lähes joka ilta Titi-nallen hammaspeikkoa, jotta puolitoistavuotiaan hampaat saadaan pestyä ilman suurta tappelunnujakkaa, koska nehän nimittäin pestään. Viskasin lasten parabeenitahnan mäkeen jo aikaa sitten, ja aloin pohtia millä niitä hampaita pidetään puhtaina ilman tarpeettomia myrkkyjä (fluorihan on myös myrkkyä) - markkinoilla, kun on monenlaista vaihtoehtoa.

Meiltä löytyy tällä erää tuubit Salutemin, Elmexin, Weledan ja Dr. Hauschkan lastentahnoja. 


kuva: täältä


Weledan lastentahnan*) vaikuttavat ainesosat ovat pii ja kehäkukka. Pii ehkäisee plakkia ja kehäkukkauute hoitaa ikeniä. Tämä tahna on kehitetty yhteistyössä hammaslääkäreiden kanssa. Se on tarkoitettu erityisesti maitohampaiden hoitoon. Ei sisällä fluoria eikä myöskään nieltynä vahingoita vatsanlimakalvoja. Tämä maistui molemmille tytöille.

kuva: täältä

Dr Hauschkan*) Med Appelsiini hammasgeelissä ruusuvesi, appelsiininkukkavesi ja taikapähkinävesi vahvistavat suun limakalvoja, tyrnimarja auttaa vahvistamaan ikeniä. On hammaslääkärien testaama. Ei sisällä fluoria. Sitruunainen tuoksu ja maku. Viisivuotias ei tykännyt tästä, eikä suostunut harjaamaan hampaitaan tällä tahnalla. Puolitoistavuotiaalle meni kyllä.


kuva: täältä

Lasten Salutem erikoishammastahnassa on xylitolia, luonnonbetaiinia ja 1,5-6 -vuotiaille suositeltu 1000 ppm fluoria. Tahnasta sanotaan, ettei sen nieleminen ole haitallista. Tahna ei vaahtoa liikaa, jolloin pesua on helppo jatkaa ilman, että tarvitsisi välillä sylkeä. Tätä myydään apteekeissa. Tämä tahna meillä on päivittäisessä käytössä viisivuotiaalla. 

Salutemista sanotaan myös, että SALUTEM Fluor hammastahna oli selvä testivoittaja Kuluttaja -lehden testissä, jossa oli mukana kaikki Suomessa myynnissä olevat hammastahnat. SALUTEM hammastahnoissa on "kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään turhaa". Tämä koskee myös pakkausta ja koko valmistusketjua. Salutem erikoishammastahnat sisältävät siis fluorin ja xylitolin lisäksi ainutlaatuista kotimaista luonnon betaiinia, joka hoitaa ja kosteuttaa suun limakalvoja.


kuva: täältä


Elmexin lastentahnassa huom! uusi koostumus (ei sis. parabeeneja) on vähemmän fluoria kuin Salutemin tahnassa eli tätä käytämme nyt puolitoistavuotiaalla - hammaslääkärin suosituksesta. Sisältää 500 ppm amiinifluoria. Tähän ei ole myöskään lisätty mitään hedelmäaromeja, jotta tahnaa ei tee mieli syödä. Kerroin hammaslääkärille, että puolitoistavuotias käyttää Salutemia, niin hän suositteli vielä vähempää fluorimäärää. Siksipä käytössä on nyt tämä.

Luontaistuotehammastahnoja suosittelevat toteavat, että fluoria saa muualtakin kuin tahnoista - hammaslääkärit kysyvät, miksi harjata hampaita lainkaan, jos tahnassa ei ole fluoria. 

Se mikä vähän mietityttää, vaikka fluorista en uskalla luopuakaan, on se, että fluorista tulee tietyn pitoisuuden ylittäessään myrkyllistä. Fluori on kuitenkin ihan ookoo pieninä määrinä ja pois syljettäessä. Puolitoistavuotiashan ei tosin sylje ja purskuttele tahnaa pois suustaan, vaan nielee sen. Näin teki myös monta vuotta viisivuotias. Klunks.

Mitä tahnaa teidän muksujen harjoihin laitetaan? Kiinnitätkö huomiota fluorimäärään tai hammastahnan ainesosiin?
 
Kiinnostuneille ja viidelle nopeimmalle voisin lähettää pienen näytteen Lasten erikoishammastahnaa Salutemia.

Suosikit